De 5 belangrijkste KPI’s voor teamontwikkeling

Gepubliceerd door: Jules Ponsioen

Dit artikel kan je terugvinden in deze categorieën: Succesvolle teams | Teamontwikkeling

Hoe Meet Je het Succes van Teamontwikkeling? Een Praktische Gids voor HR-Managers

Als HR-manager weet je dat investeren in teamontwikkeling cruciaal is voor het succes van je organisatie.Maar hoe weet je of die investering zich ook daadwerkelijk terugbetaalt? Hoe meet je of de teambuilding activiteiten en trainingen echt bijdragen aan de doelstellingen van je bedrijf?

Het antwoord ligt in het meten en evalueren van de juiste Key Performance Indicators (KPI’s). Deze meetbare gegevens geven je inzicht in de effectiviteit van je inspanningen rondom teamontwikkeling en helpen je om weloverwogen beslissingen te nemen over toekomstige investeringen.

1. Teamprestaties

Een goed functionerend team levert betere resultaten. Maar hoe meet je die verbetering? Door te kijken naar concrete cijfers krijg je een helder beeld van de impact van teamontwikkeling op de teamprestaties.

 • Wat meet je? Productiviteit, kwaliteit van het werk, aantal projecten voltooid, klanttevredenheid,verkoopcijfers.
 • Hoe meet je het? Vergelijk de prestaties vóór en na de teamontwikkeling. Gebruik bestaande prestatie-indicatoren, enquêtes en 360-graden feedback.
 • Voorbeeld: Meet de tijd die nodig is om een project af te ronden, het aantal succesvolle klantinteracties of de omzetgroei na een teambuilding-activiteit.

2. Betrokkenheid en -tevredenheid medewerkers

Gelukkige en betrokken medewerkers zijn de motor van je organisatie. Door te meten hoe teamontwikkeling hun welzijn beïnvloedt, krijg je inzicht in de impact op de lange termijn.

 • Wat meet je? Medewerkerstevredenheid, betrokkenheid bij het werk, verzuim, verloop.
 • Hoe meet je het? Voer regelmatig tevredenheidsonderzoeken uit, meet verzuim en verloop, en verzamel feedback via gesprekken en korte peilingen.
 • Voorbeeld: Stel vragen over de werksfeer, samenwerking en tevredenheid met de teamontwikkeling in een anonieme enquête.

3. Communicatie en samenwerking

Effectieve communicatie en samenwerking zijn de basis van elk succesvol team. Door deze aspecten te meten, krijg je inzicht in hoe teamontwikkeling de dynamiek binnen het team beïnvloedt.

 • Wat meet je? Kwaliteit van de communicatie, frequentie van samenwerking, conflicten binnen het team.
 • Hoe meet je het? Observeer teamvergaderingen, voer enquêtes uit en verzamel feedback van teamleiders.Gebruik tools die communicatie en samenwerking meten.
 • Voorbeeld: Let op hoe teamleden met elkaar omgaan, of ze informatie delen en of er minder misverstanden zijn na een teambuilding.

4. Individuele ontwikkeling

Teamontwikkeling gaat niet alleen over het team als geheel, maar ook over de groei van individuele medewerkers. Door hun ontwikkeling te meten, zie je hoe teamontwikkeling bijdraagt aan hun vaardigheden en motivatie.

 • Wat meet je? Vaardigheden en kennis van medewerkers, zelfvertrouwen, motivatie, carrièreontwikkeling.
 • Hoe meet je het? Voer assessments uit vóór en na trainingen, verzamel feedback over leerervaringen en observeer gedragsveranderingen.
 • Voorbeeld: Meet of medewerkers nieuwe vaardigheden hebben geleerd tijdens een training en of ze deze toepassen in hun werk.

5. Organisatiecultuur

Een positieve organisatiecultuur is essentieel voor het aantrekken en behouden van talent. Door te meten hoe teamontwikkeling de cultuur beïnvloedt, krijg je inzicht in de bredere impact op je organisatie.

 • Wat meet je? Vertrouwen, respect, open communicatie, samenwerking, innovatie.
 • Hoe meet je het? Voer cultuuronderzoeken uit, verzamel anonieme feedback en observeer hoe teamleden met elkaar omgaan.
 • Voorbeeld: Kijk of er meer initiatieven voor samenwerking zijn en of medewerkers zich veilig voelen om hun mening te geven.

Aanvullende Tips:

 • Stel duidelijke doelen: Definieer meetbare doelen vóór de teamontwikkeling.
 • Combineer kwalitatieve en kwantitatieve gegevens: Gebruik zowel cijfers als feedback voor een compleet beeld.
 • Evalueer regelmatig: Meet niet alleen aan het einde, maar ook tussentijds om bij te sturen.
 • Betrek het team: Vraag om feedback en betrek hen bij het bepalen van KPI’s.

TeamSpeling: Jouw Partner in Teamontwikkeling

Bij TeamSpeling adviseren wij om teamontwikkeling te meten en zeker als het gaat om onze teambuilding, trainingen en teamdagen. Wij kunnen dan samen met je kijken wat een goed vervolg is voor de teams. Daarnaast willen wij natuurlijk ook altijd kijken wat wij kunnen verbeteren aan onze programma’s en advies. Neem contact met ons op, via ons aanvraagformulier, voor advies en ontdek hoe we jouw team kunnen versterken!

TeamSpeling Blog

TeamSpeling heeft een eigen unieke formule en is niet te vergelijke met conventionele partijen. Bij ons gaan de teams altijd lachend in de leerstand. Dit maakt onze teamontwikkeling zeer efficiënt. Lees meer op onze homepage.

Interesse in onze teambuilding, trainingen of team coaching? Vul het aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor advies en een vrijblijvende offerte.

Andere interessante blogs

Hoe herken je gebrek aan vertrouwen binnen jouw team? 5 signalen en oplossingen.

Hoe herken je gebrek aan vertrouwen binnen jouw team? 5 signalen en oplossingen.

Vertrouwen is de sleutel tot het succes van elk team. Het vormt de basis voor goede communicatie, samenwerking en prestaties. Als je merkt dat jouw team niet optimaal functioneert, kan een gebrek aan vertrouwen een van de oorzaken zijn. In dit artikel delen we vijf tekenen dat jouw team lijdt onder een gebrek aan vertrouwen en bieden we oplossingen om dit aan te pakken.

Lees meer
De impact van lachen en humor op het leerproces van professionals

De impact van lachen en humor op het leerproces van professionals

Leren en ontwikkelen is belangrijk voor de gezondheid van teams en organisaties. Dit is geen nieuws. Maar wist ook dat lachen en humor een positieve impact heeft op het leerproces van professionals? Onderzoeken bevestigen dat humor een krachtig hulpmiddel is om uitzonderlijk hoge leerresultaten te behalen.

Lees meer

Waarom het model van Hersey en Blanchard achterhaald is

Het traditionele model van situationeel leiderschap van Hersey en Blanchard is achterhaald in de moderne werkomgeving. TeamSpeling introduceert een nieuwe aanpak, gericht op systeemdenken en teamontwikkeling, die managers concrete tools biedt om teams te versterken en succesvol te leiden.

Lees meer

Top 10 behoefte aan soft skills voor de Nederlandse arbeidsmarkt

In de snel veranderende wereld van werk zijn soft skills belangrijker dan ooit. Deze blogpost onthult de top 10 meest gevraagde soft skills in Nederland in 2024, waaronder communicatie, aanpassingsvermogen en samenwerking, en legt uit waarom deze vaardigheden essentieel zijn voor succesvolle teams en organisaties.

Lees meer

10 Redenen om te investeren in teambuilding en trainingen

Dit artikel presenteert 10 overtuigende, wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom investeren in teambuilding en trainingen essentieel is voor het succes van jouw organisatie. Ontdek hoe deze investering leidt tot betere teamprestaties, meer betrokkenheid, een positieve bedrijfscultuur en veel meer.

Lees meer