De kracht van samenwerken: Waarom trainingen in teamverband meer impact hebben.

In de veranderende wereld, is samenwerken de sleutel tot succes.

In de dynamische wereld van vandaag is optimaal samenwerken essentieel voor succes. Organisaties moeten zich voortdurend aanpassen aan veranderende markten en technologieën. Wendbaarheid en een sterke leercultuur zijn cruciaal, en teams spelen hierin een sleutelrol.
"Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!"
Bedrijven zien de noodzaak van ontwikkeling in. Er is  aandacht en budget voor het op peil houden van het kennisniveau. Medewerkers en managementleden volgen individuele trainingen en opleidingen voor allerlei belangrijke ontwikkel uitdagingen. Zoals feedback, samenwerken en verandermanagement. Het accent ligt op het vergroten van kennis en het eigen maken van gedragsvaardigheden. Maar zolang het leren zich buiten de teams afspeelt heeft de wendbaarheid weinig kans van slagen.

Individueel gerichte trainingen en opleidingen hebben geen impact.

Samenwerken de sleutel tot succes. Toch ligt in Nederland nog altijd de focus op individueel leren. Met als gevolg dat na opleiding of trainingen de geleerde lessen slechts een certificaat hebben opgeleverd. Maar de veranderingen blijven uit. Hier zijn vier oorzaken voor aan te voeren

Trainingen in teamverband echte impact op samenwerken.

Hardnekkige teampatronen belemmeren succesvolle samenwerking.

Voor een eenling is het (bijna) onbegonnen werk om iets te veranderen. Zelfs wanneer het team een training volgt, is dat geen garantie voor verandering. Eenmaal terug in praktijk stapt het team weer in de vaste patronen, met dezelfde vergaderingen, dezelfde interactie en exact dezelfde uitkomsten. Er is namelijk nóg veel meer nodig om patronen te doorbreken.

Verandering bedreigt basisbehoeften.

De basisbehoeften van de mens is om ergens bij te horen, doelen te behalen en heel graag vanuit de eigen kleur en identiteit. Een diepgaande verandering kan een bedreiging vormen. Angsten en onzekerheden over de eigen bijdrage en de plek in het team nemen het over. Men gaat zich ertegen verzetten. Of men vlucht in schijn werkzaamheden. In managementtermen wordt dit (ten onrechte) aangeduid als weerstand.

Wat er zich werkelijk manifesteert is dat de organisatie het oude evenwicht herstelt, omdat men niet heeft geleerd de open, kwetsbare gesprekken te voeren over onze onzekerheden en angsten. Trainingen en opleidingen helpen een cursist hooguit dit soort team- en organisatieprocessen te begrijpen. Maar begrijpen is iets anders dan veranderen.

Complexe team- en organisatiedynamiek.

Individuele trainingen en opleidingen zijn gericht op kennis, begrijpen, op theorieën, modellen en in gecontroleerd oefenen van vaardigheden. Op papier ziet het er mooi uit. Maar deze lessen zijn onbruikbaar. Binnen teams en organisaties maken de behoeften, de emoties en de sociaal ingewikkelde dynamieken de dienst uit. Deze dynamieken spelen zich voornamelijk af binnen teams.

Door trainingen in teamverband te organiseren kunnen teamleden bewust worden van de onbewuste teampatronen, de individuele worstelingen en de negatieve impact hiervan op het lerend vermogen en teamresultaat. Hier begint de verandering.

Teams leren niet te leren.

Teams hebben niet geleerd te kunnen leren van team samenwerking. Reflectie speelt zich voornamelijk af op het niveau van de PCDA cyclus. Maar vind er ook reflectie plaats op het proces voorafgaande de P van PCDA? Hoe zijn de plannen tot stand gekomen? Hoe verloopt de besluitvorming en is daarin de diversiteit aan kwaliteiten benut? Is er eerlijk en open gesproken? Vindt er constructieve feedback plaats? Worden er goede open vragen gesteld? En is er geluisterd tot men elkaar echt begrijpt? Teams leren nauwelijks te reflecteren op de eigen samenwerkingsprocessen.

Redenen om te kiezen voor trainingen in teamverband.

Om als organisatie wendbaar te blijven moet de focus verlegd worden naar de teamontwikkeling. Daar is een hele lijst van redenen aan te voeren. Hierboven las je over de problemen die ontstaan bij de focus op individueel leren. Hieronder ontdek je de vijf positieve voordelen voor trainen in teamverband: je de vijf belangrijkste argumenten waarom trainingen altijd in teamverband zouden moeten worden gegeven: Teams zijn de leerkernen van de organisatie.

Er staat dus nogal wat op het spel! Wat zou de effectiefste manier zijn voor een organisatie om leren? Door in te zetten op individuele training, of door te investeren in samenwerking binnen teams? De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Een groep solistische individuen gaat de organisatie echt niet overeind houden. Het zal via de samenwerking in teams moeten gebeuren. Een training in teamverband is dus belangrijk. Want als teams kunnen leren, dan kan de organisatie leren.

In teams worden vaardigheden getraind.

In de samenwerking binnen teams kunnen professionals tot volle wasdom komen. Door goede samenwerken trainen teamleden niet alleen vaardigheden. Zoals het geven en ontvangen van feedback. Maar ook andere belangrijke tools voor de samenwerking. Zoals oordeel uitstellen, luisteren, open vragen stellen etc. Goede samenwerking zorgt er ook voor een gezonde feedbackcultuur. En daar profiteert de hele organisatie van!

Binnen teams wordt kennis gedeeld.

Goede samenwerking zorgt ervoor dat er kennis wordt gedeeld en benut. Daar profiteert ook de hele organisatie van. Aan de andere kant. Wanneer de samenwerking binnen een team onvoldoende is, gaat er kostbaar veel informatie en kennis verloren voor de organisatie.

Betekenisgeving vindt altijd plaats in teamverband.

Niet in de grijze massa, ook niet solistisch, maar in teamverband kan een professional het geluk vinden. De mens heeft drie basisbehoeften. Om te beginnen de behoefte om ergens bij te horen (1), de behoefte om doelen te behalen (2), en de behoefte om dat vanuit eigen kleur, kwaliteit en identiteit te volbrengen (3).
Een professional heeft een team van mensen nodig voor de eigen purpose. Een goede samenwerking binnen het team is dus niet alleen voor de organisatie van levensbelang.

Teams met leerhouding hebben de gouden ticket.

Kennis en vaardigheden zijn heel fijn. Maar het ontwikkelen van een leerhouding is cruciaal. Voor teamleden die beschikken over een leerhouding zijn veranderingen niet bedreigend. Zij mijden de ongemakkelijke situaties en blijven volop de samenwerking opzoeken. Maar zien ongemak nu eenmaal als onderdeel van een veranderproces. Organisaties met teams die over deze leerhouding beschikken hebben een gouden ticket in handen.
Een gemotiveerd en betrokken team is dus goud waard in de huidige competitieve omgeving. Laat uw medewerkers samen schitteren en til uw organisatie naar een hoger niveau met teambuilding en trainingen in teamverband!

Training in teamverband met de formule van TeamSpeling.

samenwerken en teamontwikkeling bij TeamSpeling

TeamSpeling een formule ontwikkeld voor teambuilding en trainingen in teamverband. Onderbouwd door wetenschappelijke studies. Met deze formule kan zich binnen een paar minuten een compleet veranderproces voltrekken. Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Een veranderproces doorloopt namelijk exact dezelfde fasen als die van een geraffineerd in elkaar gestoken grap. Wij brengen humor en leren in teamverband samen. De unieke voordelen van onze formule

Tijdens onze trainingen wordt de formule vele malen ingezet. Met als resultaat dat er sneller op een dieper niveau wordt geleerd. De unieke voordelen van onze trainingen in teamverband op een rijtje:

1. Teamleden leren beter naar elkaar te luisteren;|
2. Meer vertrouwen psychologische veiligheid binnen teams;
3. Beter leren omgaan met veranderingen;
4. Teamleden delen emoties stellen zich open naar elkaar;
5. Feedback geven en ontvangen wordt veel makkelijker;
6. Eigenaarschap en persoonlijk leiderschap wordt aangeboord;
7. Een team leert om te gaan met complexe en ongemakkelijke situaties;
8. Dankzij onze formule ontwikkelt het een leerhouding;
9. Daarmee heeft het de sleutel om een topteam te worden … ;
10. … als bouwsteen van een lerende organisatie;
11. Kortom een betekenisvolle leerervaring vol plezier en hilariteit.

Enthousiast geworden?

Op zoek naar inspirerende teambuilding activiteiten of waardevolle trainingsprogramma’s voor uw team? Neem gerust contact met ons op. Onze experts helpen u graag bij het creëren van een traject op maat, gericht op optimale samenwerking en teamprestaties.

TeamSpeling voor samenwerken en teamontwikkeling.

Met onze formule kan zich een compleet veranderproces binnen een paar minuten voltrekken. Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Ontdek dat een verandering in de feedback cultuur effectief kan worden ingezet met TeamSpeling. Wij brengen humor en veranderthema’s samen. Ook voor feedback, samenwerken, vertrouwen en alles rondom teamontwikkeling. Ontdek al onze programma’s.

Teambuilding over samenwerken, veranderen, verbinding en samen lachen,
Bedrijfsuitjes actief leuk met collega's een leuke interactieve show
Leukste teamuitjes op locatie. Actief en verbindend voor de teamontwikkeling.
Trainingen Lencioni, effectief vergaderen, feedback en teamwork.
Management training. Trainingen over lencioni, situationeel leiderschap en leidinggeven
trainingen met persoonlijkheidstest zoals DISC, Belbin en management drives
Teamdagen. Kies jouw teamdag over samenwerken, teamfasen, feedback of Lencioni.
Feedback geven en ontvangen
Waarom het model van Hersey en Blanchard achterhaald is

Waarom het model van Hersey en Blanchard achterhaald is

Het traditionele model van situationeel leiderschap van Hersey en Blanchard is achterhaald in de moderne werkomgeving. TeamSpeling introduceert een nieuwe aanpak, gericht op systeemdenken en teamontwikkeling, die managers concrete tools biedt om teams te versterken en succesvol te leiden.

Top 10 behoefte aan soft skills voor de Nederlandse arbeidsmarkt

Top 10 behoefte aan soft skills voor de Nederlandse arbeidsmarkt

In de snel veranderende wereld van werk zijn soft skills belangrijker dan ooit. Deze blogpost onthult de top 10 meest gevraagde soft skills in Nederland in 2024, waaronder communicatie, aanpassingsvermogen en samenwerking, en legt uit waarom deze vaardigheden essentieel zijn voor succesvolle teams en organisaties.

Google’s Project Aristotle: De Verrassende Sleutel tot Succesvolle Teams

Google’s Project Aristotle: De Verrassende Sleutel tot Succesvolle Teams

Google’s Project Aristotle onthult dat psychologische veiligheid, de sleutel tot succesvolle teams, belangrijker is dan individuele vaardigheden. Ontdek hoe teambuilding en trainingen van TeamSpeling vertrouwen opbouwen en communicatie verbeteren om een veilige omgeving te creëren waarin teams floreren.

De 5 belangrijkste KPI’s voor teamontwikkeling

De 5 belangrijkste KPI’s voor teamontwikkeling

Meet het succes van je teamontwikkeling! Ontdek 5 essentiële KPI’s en praktische tips voor HR-managers om de effectiviteit van teambuilding en trainingen te evalueren. Verbeter teamprestaties, betrokkenheid en meer.

10 Redenen om te investeren in teambuilding en trainingen

10 Redenen om te investeren in teambuilding en trainingen

Dit artikel presenteert 10 overtuigende, wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom investeren in teambuilding en trainingen essentieel is voor het succes van jouw organisatie. Ontdek hoe deze investering leidt tot betere teamprestaties, meer betrokkenheid, een positieve bedrijfscultuur en veel meer.

TeamSpeling formule en concept
team trainingen met impact vind je bij TeamSpeling
Clemen Mensink en Jules Ponsioen de drijvende kracht achter TeamSpeling.