Fouten die je op je werk moet durven maken

Om binnen je werkomgeving te leren, ontwikkelen en te veranderen moet je fouten durven maken. Fouten die breken met het gezond verstand. In de jaren dat ik als trainer werk zie ik dat veel mensen een volkomen verkeerde kijk hebben op het maken van fouten. Fouten en schaamte gaan hand in hand. Dat is niet goed. Daarom daag ik je uit, ik daag je uit om een aantal fouten te maken op de werkvloer om te groeien.

Fouten die je moét durven maken op je werk - TeamSpeling teambuilding en workshops.
Clemen Mensink, oprichter TeamSpeling

Er zijn vier superfouten die niet mogen ontbreken in je foutenrepertoire.

  1. Overschat jezelf
  2. Geef ongenuanceerde feedback
  3. Stap aangeschoten in een vergadering (oké, je mag ook doen alsof)
  4. Bezoek een Spa tijdens werktijd

Nu je deze vier punten leest zal je het ongetwijfeld druk in je hoofd krijgen. Het gezonde verstand komt in opstand en tegelijkertijd vind je de ideeën aantrekkelijk. Je bent toch nieuwsgierig geworden. Dit conflict in je brein (de wereld tussen twee contrasterende referentiekaders) vormt het startpunt van leren en veranderen. 

voordat je verder gaat

Denk met al je gezonde verstand nog even goed na, voordat je verder gaat lezen. Nu ben je nog onschuldig. Mag je onbenullige fouten maken die er niet echt toe doen, waardoor er niks verandert, je niks leert en waar je makkelijk mee weg komt. Maar na het lezen van deze blog is het uit met de onschuld. Jouw onschuld! Hierna ben je verantwoordelijk. Niet alleen verantwoordelijk voor de leer- en veranderprocessen van jezelf, maar ook die van je team. 

Neem dus rustig enige bedenktijd ………………………………………………………

Super tof, je bent er nog! Nou daar ga je. Vanaf hier gaan we serieus aan de slag. Dit zijn vier fouten die je echt moét durven maken op je werk.

Overschat jezelf

Wees ‘s wat vaker een onbevangen kind. Overschat jezelf. “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” (Pipi Langkous). Zelfoverschatting (is dat nou nodig? het staat zo lelijk) vinden wel heel moeilijk. We hebben het ons af laten leren. Ik zie als trainer dat medewerkers zichzelf vooral onderschatten. Zelfonderschatting is juist een fout die je absoluut niet moet maken. Het hebben van een realistisch zelfbeeld blijft natuurlijk het allerbeste alternatief. Maar eigenlijk heeft niemand een realistisch zelfbeeld, dus blijft er over zelfonderschatting of zelfoverschatting. Zelf ga ik al jaren voor de overschatting, al heeft het soms ongemakkelijke gevolgen. Je zal mogelijk tegen de grenzen van je eigen kunnen aanlopen. Dat kan confronterend zijn, maar ….. je kan pas grenzen verleggen als weet waar ze liggen. Maar het heeft me ook dingen gebracht die ik nooit had durven dromen. Zoals spreken voor volle zalen. Dat liep de aller eerste keer ook niet helemaal grandioos kan je zeggen.


Dus ga ’s wat vaker op je bek. Zoals mijn dochter dacht wel even te kunnen wegfietsen zonder zijwieltjes. Dan gaat het een paar keer fout, het is nog altijd beter dan dat ze tot haar zestiende nog steeds met zijwieltjes fietst. Zelfoverschatting is een veel beter alternatief dan het onderschatten van je eigen potentieel. Ga niet altijd voor zekerheid. ‘Als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’ (Einstein). Doen wat je deed is niet meer genoeg als voortdurend leren en ontwikkelen de ambitie is.  

Geef ongenuanceerde feedback

Wanneer het je even niet lukt om een licht gevoelig punt op een vloeiende of diplomatieke manier af te brengen, geef dan eens feedback op een super ongenuanceerde manier. Beter ongepolijst dan niets! Je toont tenminste lef en daarmee investeer je in de ander en in je omgeving. Tijdens de trainingen en teambuilding feedback geven die ik als trainer geef, zie ik dat feedback binnen teams gewoon niet van de grond komt. De reden dat dit zo moeilijk is, is dat men zich niet veilig genoeg voelt. Maar ja, dan heb je hier ook een beetje de kip en het ei verhaal. Waar begint het veilige klimaat? De weg naar veiligheid is niet zonder obstakels, gedoe, confrontaties en pijn. 

Dus ga niet passief zitten wachten dat jouw omgeving het voor jou veilig gaat maken. Ga direct in de fout en durf ongenuanceerde feedback te geven. Hoe vaker je het doet, hoe vaardiger je wordt. Hoe beter je feedback leert geven, hoe veiliger het klimaat en hoe sneller er geleerd wordt, hoe beter de resultaten. Feedback, ook de ongepolijste versie zie ik als een investering in jezelf en je omgeving.

Stap aangeschoten een vergadering binnen

Wanneer een vergadering, een werkwijze, een denkgewoonte of een andere standaard binnen het team geen waarde meer toevoegt ….LAAT HET DAN MERKEN. Hoeveel tijd, geld en menselijke energie er wordt verkwanseld met zinloze gewoonterituelen is schaamteloos! Lerende organisaties herleiden al haar kernactiviteiten eenvoudig naar toegevoegde waarde. Dus, uit liefde voor het team en de organisatie, stap eens aangeschoten een zinloze energievretende vergadering binnen. 

Drink je geen alcohol, dan kan je altijd nog doen alsof. Of vind je deze interventie iets te veel van het goede? Dan kan je natuurlijk ook mildere variant kiezen. Zolang je het systeem maar wakker schudt! Ga tijdens de vergadering een heel belangrijk telefoontje plegen. Nog te pittig? Stap dan gewoon onvoorbereid de vergadering binnen (zoals jij al 85% van je tijd doet!) en schreeuw halverwege de meeting heel hard “SAAAAAI!”.

Bezoek een Spa tijdens werktijd

Het valt mij op dat medewerkers zo druk bezig zijn met het blussen van de dagelijkse brandjes, dat er voor reflectie geen tijd is. Daardoor blijven mensen hollen en vliegen. En ja, hollen en vliegen is goed voor de status. Je toont tomeloze inzet en oogst daarvoor de waardering. Ongeacht of jouw inspanning daadwerkelijk iets bij heeft gedragen. Zo houden we onszelf en elkaar vast in een oeverloos patroon van hollen en vliegen.

Maar als je voor jezelf en je team een creatief leerklimaat wil ontwikkelen, waar ruimte is voor reflectie, maak dan ook deze fout. Stop dan met te hollen als een kip zonder kop. En als je afstand hebt genomen, zul je jouw collega’s ineens zien draven en hollen. Pak een megafoon en roep dan tegen hen:  “Kijk ze ’s bezig zijn met druk doen, hart hebben voor de zaak en straks thuis zitten met een burnout, wat ons super veel geld kost, ten kostte gaat van creativiteit en aansluiting in markt, dank je wel, dus niet.” 

Dus ga niét mee in de waan van de dag. Neem afstand, ga een potje golfen, heb seks met je collega (binnen de morele kaders uiteraard), ga naar de kroeg, nuttig een stevig Belgisch biertje en bedenk een super fout idee. Zoals aangeschoten een zinloze vergadering binnenstappen. Allemaal onder werktijd. Of ga naar een Spa. Daar kunnen zomaar leuke ideeën ontstaan. Zoals deze blog bijvoorbeeld.

Nu ben je verantwoordelijk

Zo, je hebt mijn blog dus helemaal uitgelezen. Kijk vanaf nu eens anders naar het maken van fouten. Trek eens de stoute schoenen aan en maak deze vier fouten ook eens, op je eigen manier. Het zal je spannende nieuwe inzichten geven… geloof me!

Wil je met je team ook worden uitgedaagd? Niet alleen om fouten te maken, maar vooral om te groeien, leren en heel veel te lachen? Dan ben je vast benieuwd naar onze teambuilding voor kleine teams, of onze shows voor grote teams zoals de ons bedrijfsuitje de Bedrijfslachspiegel, een teambuilding-show met originele workshops.


Andere blog artikelen van TeamSpeling

Ga naar het overzicht van alle berichten

Clemen Mensink, oprichter TeamSpeling