Studio Teamspeling Online Teambuilding Bedrijfsuitje Richard Iwan 02 600x300

Onze transitie naar online teambuilding

Door de corona-crisis gingen we bijna kopje onder. Als klein bureau op gebied van teambuilding en bedrijfsuitjes, stonden wij op het punt van doorbreken, maar werden als vele bedrijven ook hard getroffen. Wij vielen ook nog eens net buiten alle steunmaatregelen van de overheid. We moesten iets doen en kozen voor de transitie naar online teambuilding en bedrijfsuitjes. En met groot succes. 

Studio Teamspeling Online Teambuilding Bedrijfsuitje Richard Iwan 01

Ontstaan TeamSpeling

Even een stukje achtergrond: TeamSpeling opgericht door Clemen Mensink. Samen met zijn jeugdvriend Jules Ponsioen heeft hij dit bedrijf doorontwikkeld tot een bedrijf met grote en kleine klanten en een geweldig team. Clemen had hiervoor een unieke formule: Deelnemers op een leuke manier op het verkeerde been zetten, waardoor er heel hard gelachen wordt én nieuwe inzichten ontstaan. 

Clemen en Jules kennen elkaar al vanaf de kleutertijd. Beiden zijn altijd al creatief geweest. “Vroeger bedachten we al eigen toneelstukjes en maakten we eigen versies van de ‘Dik voor mekaar show” aldus Clemen. Jules voegt toe: “Clemen wist altijd een van te voren goed uitgedachte grap op te voeren waarbij iedereen aan het denken werd gezet”. De twee versterken elkaar op creatief- en zakelijk gebied. 

Ineens was er Corona

Begin 2020 waren wij klaar om voor een groeisprint. De portfolio bleef maar groeien met tevreden klanten. We hadden een nieuw kantoor met twee enthousiaste nieuwe medewerkers en een net ingericht CRM systeem. En toen: klaar voor de start… Corona!

Direct na de eerste corona maatregelen regende het afzeggingen. De orderportefeuille was binnen twee weken verdampt. Tot overmaat van ramp werd Jules ziek (waarschijnlijk COVID-19. In maart 2020 werd er nog nauwelijks getest). En ook Clemen en Jules zaten, net als zovelen ouders in Nederland, met de kinderen thuis. Op kantoor zaten twee nieuwe medewerkers die nog niet waren ingewerkt en alleen maar werden belast met het afhandelen van afzeggingen.

Geen steun? Dan maar zonder!

Toen duidelijk werd dat de corona crisis nog wel zou aanhouden wisten we dat de kans op voortbestaan nihil was. Wij konden geen aanspraak maken op de steunmaatregelen van de overheid, doordat we medewerkers in dienst had genomen ná 1 januari 2020. 

Onze trainers kwamen met het idee om over te stappen op online teambuilding en online bedrijfsuitjes. Na een online presentatie van deze pionierende trainers zagen Clemen en Jules het enorme potentieel aan nieuwe kansen. Dit konden zij wel uitbouwen tot iets groots en unieks! Het roer moest om. Geen steun? Dan maar zonder! Zonder consessies zijn wij vol met nieuwe energie alle mogelijke uren gaan steken in het maken van nieuwe programma’s en het onderzoeken van technische mogelijkheden.

De weg naar online

Onze teambuilding en bedrijfsuitjes zijn altijd interactief, verrassend en uniek. Met humor als middel om mensen los te maken van vaste denk patronen. Maar hoe vertaal je dat naar online teambuilding en online bedrijfsuitjes? Wij waren gewend om met de deelnemers in de zaal te spelen en dat is een totaal andere energie dan achter een camera kijkend naar de deelnemers op een beeldscherm.

Het is ook een groot contrast voor de deelnemers. Een teambuilding vanachter hun eigen beeldscherm met programma’s als Teams en Zoom. In korte tijd zijn deze programma’s ingeburgerd als serieuze online vergadertools. 

Online teambuilding en bedrijfsuitjes vraagt een andere mindset. Clemen en Jules hebben de off-line werkwijze helemaal losgelaten en begonnen een verkenningstocht naar de grenzen van de online mogelijkheden. 

De kansen en obstakels

Voor de online teambuilding en online bedrijfsuitjes zit je dus vast aan platforms als Zoom en Teams met idealiter extra streaming software. Het werkt fantastisch, maar al snel liepen we tegen de beperkingen op van de online vergadersoftware. 

De presentator is bijvoorbeeld niet meer hoorbaar wanneer de microfoons van de deelnemers openstaan. Vooral bij grotere teams, laat staan bij bedrijven met honderden medewerkers. De oplossing is simpelweg iedereen op ‘mute’ te zetten. Alleen, als de microfoons van de deelnemers op ‘mute’ staan, mist de presentator en missen de deelnemers belangrijke feedback van elkaar. Niemand hoort gelach, gegrinnik, applaus en andere hoorbare feedback. Daarbij kijken mensen vanuit hun eigen kamertje veel geconcentreerder naar het scherm, dan dat ze dat doen gezellig bij elkaar in een zaal. Dus ook de non-verbale communicatie is veel moeilijker te herkennen. De energie is gewoon veel minder voelbaar en dat is wel nodig voor ons soort teambuilding.

In een korte tijd leerde we nieuwe manieren om ondanks de beperkingen ook kansen te benutten. Zo is de chat een perfecte manier geworden om feedback te geven aan elkaar en de presentator. Mensen voelen zich veel vrijer om zich te uiten via de chat dan in een volle zaal. Mensen die zich voorheen achterin de zaal onopvallend opstelde, laten zich toch makkelijker horen via chat. Gezamenlijke waarden, humor en commentaar worden zo makkelijk gedeeld. We vragen de deelnemers nu zelfs letterlijk feedback te geven op bepaalde onderwerpen via de chat. Feedback waar we direct op inspelen met geïmproviseerde sketches en liedjes. Werkt geweldig goed!

Blijf verrassen met online teambuilding

Inmiddels draaien de nieuwe online bedrijfsuitjes en teambuilding op volle toeren. De programma’s zijn nog meer interactief dan voorheen. Er is voor gezorgd dat ook bij grote groepen deelnemers elkaar kunnen zien. Dat werkt aanstekelijk verbindend. De programma’s vallen niet te kopiëren of in een hokje te stoppen. Ze zitten vol gekke ontregelende video’s met de meest vreemde personages. Er komen ook rare reclames voorbij, over communicatie en eigenaarschap. Het is eigenlijk een combinatie van een online bedrijfsuitje, een online teambuilding met verrassende improvisatie momenten en absurditeit van Monty Python. Maar het belangrijkste is dat de deelnemers voortdurend centraal staan. Want de verbinding en de lol staat centraal. 

Studio Teamspeling Online Teambuilding Bedrijfsuitje Richard Iwan 01 1
Studio TeamSpeling vanuit onze studio in Almere

Vanuit een studio

Buiten het ontwikkelen van de nieuwe programma’s moesten er ook studio’s worden opgezet. We wilden niet vanuit een studeerkamertje uitzenden met een trainer voor het scherm met een grappig achtergrondplaatje. Of erger, een boekenkast op de achtergrond. Nee, er moest een moderne studio komen met hi-end camera’s, professionele groenscreens en verlichting. Sterker nog, er moest een grote studio en een kleine studio komen voor de verschillende soorten online teambuilding. Het kantoor werd onmiddellijk omgebouwd tot de kleine studio. Een grote studio werd gebouwd in een loods in Almere. In de loods van een bedrijf dat apparatuur levert voor concerten, welke ook hard getroffen is door de corona-crisis. Vanuit de grote studio wordt het online bedrijfsuitje Studio TeamSpeling gegeven voor groepen tot wel vijfhonderd deelnemers. Het paradepaardje. Dan zit er een hele crew klaar: twee acteurs, een muzikant en techniek. Sinds kort zelfs een derde studio en ze houden rekening met meer studio’s aangezien de aanvragen met vele per dag binnenkomen. 

We zijn bij TeamSpeling allemaal ontzettend blij weer (te) druk te zijn met mensen een unieke ervaring te bezorgen. En weer mensen aan het lachen te maken en te verbinden. Want de behoefte om weer op een leuke, positieve en verrassende manier samen te zijn met het team of alle collega’s van de organisatie is met de crisis groter dan ooit tevoren.

Heb je interesse in de online bedrijfsuitjes en online teambuilding van TeamSpeling, kijk op TeamSpeling.nl en vraag een offerte aan. Ze helpen je graag.


Ook zo een online teambuilding?

Wil je met jouw team of bedrijf ook zo een online teambuilding of online bedrijfsuitje? 

Ga naar de pagina online bedrijfsuitjes en online teambuilding van TeamSpelingJules Ponsioen