Vertrouwen en psychologische veiligheid: De sleutel tot high-performing teams

Gepubliceerd door: Jules Ponsioen

Dit artikel kan je terugvinden in deze categorieën: Succesvolle teams | Teamontwikkeling | Vertrouwen

Organisaties hebben te maken met voortdurende veranderingen en complexe complexe uitdagingen. De vraag naar high performance teams neemt aanzienlijk toe. De sleutel voor het team succes begint bij het fundament: vertrouwen en psychologische veiligheid. In deze blog lees je wat psychologische veiligheid is, hoe je de aanwezigheid of afwezigheid ervan herkent en wat de gevolgen daarvan zijn. Ook geven we je een aantal tips hoe je de psychologische veiligheid binnen jouw team kan versterken.  

Wat is psychologische veiligheid?

Psychologische veiligheid is het vrij zijn van interpersoonlijke angst binnen het team. Zo’n team herken je aan teamleden die zich inzetten voor het gemeenschappelijke teambelang. Men durft kwetsbaar te zijn, eigen identiteit te tonen, meningen te uiten, moeilijke spannende ervaringen aan en samen te leren van de gemaakte fouten.

De realiteit: Gebrek aan psychologische veiligheid

Hoewel het belang van psychologische veiligheid steeds meer wordt erkend, worstelen veel teams nog steeds met het creëren van een echt veilige omgeving. Uit onderzoek van Google’s Project Aristotle blijkt dat psychologische veiligheid de belangrijkste factor is voor high-performing teams. Toch geeft slechts 43% van de medewerkers aan dat ze zich psychologisch veilig voelen op hun werkplek.

Teams met gebrek aan psychologische veiligheid

Het gebrek aan psychologische veiligheid stagneert de ontwikkeling van teams en organisaties. leidt tot:

  1. Angstige feedbackcultuur: Mensen houden het geven van feedback uit angst voor zich. Het is te onveilig.
  2. Energievretende vergaderingen: Effectief vergaderen is ver te zoeken. Routinematige tijdrovende vergaderingen, zonder passie, gebrek aan energie. Er wordt  slecht naar elkaar geluisterd, belangrijke informatie wordt niet gedeeld, wat leidt tot matige, niet gedragen beslissingen en plannen.
  3. Geen team: Met gebrek aan feedback, slechte beslissingen en vage plannen is er geen gezamenlijke koers meer. Bovendien sluimeren er binnen het team diverse verborgen conflicten. Dat is funest voor de samenwerking. De betrokkenheid verdwijnt, ziekteverzuim en personeelsverloop nemen toe.  
  4. Teamresultaten?: In het gunstigste geval zijn teamresultaten matig. Maar houdt rekening met minder dan dat. Uiteindelijk gaat de organisatie in de problemen komen.

Waar gaat het naartoe?

Organisaties die het gebrek aan psychologische veiligheid structureel niet kunnen oplossen, zullen slecht blijven presteren en uiteindelijk verdwijnen. Gelukkig is er een groeiend besef van het belang psychologische veiligheid op de werkplek. Organisaties beginnen te erkennen dat dit essentieel is voor het succes van hun teams en investeren in trainingen en teamcoaching om de psychologische veiligheid te verbeteren.

De oplossing: Bouwen aan psychologische veiligheid

Het creëren van psychologische veiligheid is een continu proces dat inspanning en toewijding vereist van zowel leidinggevenden als teamleden. Hier zijn enkele belangrijke stappen:

  • Leiderschap: Leidinggevenden moeten het goede voorbeeld geven door open te staan voor feedback, fouten toe te geven en een inclusieve omgeving te creëren.
  • Open communicatie: Moedig open en eerlijke communicatie aan, zowel binnen het team als met het management.
  • Feedbackcultuur: Creëer een cultuur waarin feedback geven en ontvangen als iets positiefs wordt gezien en leer mensen hoe ze constructieve feedback kunnen geven.
  • Oefen vertrouwen: Organiseer teambuilding activiteiten die gericht zijn op het opbouwen van vertrouwen en samenwerking.
  • Conflict opwaarderen: Conflicten zien we ten onrechte als iets gevaarlijks. Leer een conflict op te waarderen als een kans om jezelf en de ander beter te zien en te begrijpen. Hier ligt de kiem van psychologische veiligheid.

TeamSpeling is jouw partner voor succesvolle teams

TeamSpeling biedt diverse teambuilding programma’s en trainingen die gericht zijn op het versterken van vertrouwen en samenwerken. Wij helpen teams zich open te stellen en de weg vrij te maken voor nieuwe teampatronen, betere samenwerking en vertrouwen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via het aanvraagformulier.

TeamSpeling Blog

TeamSpeling heeft een eigen unieke formule en is niet te vergelijke met conventionele partijen. Bij ons gaan de teams altijd lachend in de leerstand. Dit maakt onze teamontwikkeling zeer efficiënt. Lees meer op onze homepage.

Interesse in onze teambuilding, trainingen of team coaching? Vul het aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor advies en een vrijblijvende offerte.

Andere interessante blogs

Hoe herken je gebrek aan vertrouwen binnen jouw team? 5 signalen en oplossingen.

Vertrouwen is de sleutel tot het succes van elk team. Het vormt de basis voor goede communicatie, samenwerking en prestaties. Als je merkt dat jouw team niet optimaal functioneert, kan een gebrek aan vertrouwen een van de oorzaken zijn. In dit artikel delen we vijf tekenen dat jouw team lijdt onder een gebrek aan vertrouwen en bieden we oplossingen om dit aan te pakken.

Lees meer

De impact van lachen en humor op het leerproces van professionals

Leren en ontwikkelen is belangrijk voor de gezondheid van teams en organisaties. Dit is geen nieuws. Maar wist ook dat lachen en humor een positieve impact heeft op het leerproces van professionals? Onderzoeken bevestigen dat humor een krachtig hulpmiddel is om uitzonderlijk hoge leerresultaten te behalen.

Lees meer

Waarom het model van Hersey en Blanchard achterhaald is

Het traditionele model van situationeel leiderschap van Hersey en Blanchard is achterhaald in de moderne werkomgeving. TeamSpeling introduceert een nieuwe aanpak, gericht op systeemdenken en teamontwikkeling, die managers concrete tools biedt om teams te versterken en succesvol te leiden.

Lees meer

Top 10 behoefte aan soft skills voor de Nederlandse arbeidsmarkt

In de snel veranderende wereld van werk zijn soft skills belangrijker dan ooit. Deze blogpost onthult de top 10 meest gevraagde soft skills in Nederland in 2024, waaronder communicatie, aanpassingsvermogen en samenwerking, en legt uit waarom deze vaardigheden essentieel zijn voor succesvolle teams en organisaties.

Lees meer

10 Redenen om te investeren in teambuilding en trainingen

Dit artikel presenteert 10 overtuigende, wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom investeren in teambuilding en trainingen essentieel is voor het succes van jouw organisatie. Ontdek hoe deze investering leidt tot betere teamprestaties, meer betrokkenheid, een positieve bedrijfscultuur en veel meer.

Lees meer