De formule van TeamSpeling.

TeamSpeling heeft een formule waarmee zij de wereld van teambuilding en trainingen op zijn kop zet.

TeamSpeling heeft een formule ontwikkeld met een totaal nieuwe kijk op team training en teambuilding. Teamontwikkeling met veel plezier en meer effect. Onder steund door wetenschappelijke en filosofische studies. En ja, wij gebruiken bestaande oude modellen, maar dan wel met een blik op deze tijd en de uitdagingen die deze tijd van teams vragen.

"Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!"
TeamSpeling heeft gefundeerd op wetenschappelijke studies een formule ontwikkeld waardoor organisaties op een nieuwe manier kunnen leren, die aansluit bij de dynamische wereld en complexe uitdagingen van deze tijd. Dankzij deze formule kan zich een compleet veranderproces binnen een paar minuten voltrekken.

Het achterliggende principes en de bouwstenen van de formule.

Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Een veranderproces doorloopt namelijk exact dezelfde vijf fasen als die van een geraffineerd in elkaar gestoken grap.

TeamSpeling formule

Het principe achter de formule.

Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Een veranderproces doorloopt namelijk exact dezelfde vijf fasen als die van een geraffineerd in elkaar gestoken grap.

 

 • Er is nog niks aan hand, maar er is is wel een aanstaand slachtoffer,
 • Plots volgt een onverwachte wending. De wereld staat op zijn kop.
 • Emoties komen vrij met gedrag als gevolg.
 • Dan volgt de clou, de ontdekking, het aha moment.
 • Impact. Nieuwe perspectieven worden toegelaten. Exact dezelfde grap of verandering zal niet meer zoveel losmaken. Oftewel een verandering heeft plaatsgevonden.

De acht leidende principe van de formule.

In de vijf stappen fasering van onze formule zit een vaste set van acht leidende veranderprincipes verwerkt:

 • Laat emoties onderdeel uitmaken van de verandering;
 • Zorg dat er gelachen wordt;
 • Maak een collectief besef probleem zichtbaar;
 • Focus op teams en de dynamieken;
 • Sluit aan op de basisbehoeften van de mens;
 • Ontwikkel een leerhouding;
 • Zorg voor actie en fysieke beweging;
 • Breng principe 1 ™ 7 samen in één verander ervaring.

In de formule combineren we deze vaste set principes met een specifiek leerthema of theoretisch model. Met deze wetenschap kunnen er eindeloos veel grappige en betekenisvolle leerervaringen worden ontworpen die tot een snelle verandering (kunnen) leiden.

Teams en speling.

De praktijkvoorbeeld: onze formule tijdens een training.

 • Er is nog niks aan hand, maar er is is wel een aanstaand slachtoffer,
 • plots volgt een onverwachte wending. De wereld staat op zijn kop.
 • Emoties komen vrij met gedrag als gevolg.
 • Dan volgt de clou, de ontdekking, het aha moment.
 • Impact. Waarna nieuwe perspectieven worden toegelaten. Exact dezelfde grap of verandering zal niet meer zoveel losmaken. Oftewel een verandering heeft plaatsgevonden.

1. ‘Niks aan de hand’ en slachtoffer.

We creëren altijd eerst een ogenschijnlijk vanzelfsprekende ‘niks aan de hand’ setting. Bijvoorbeeld het bespreken van een theorie, die misschien wel volkomen uit onze duim is gezogen. Maar dat weten de deelnemers niet. Zolang het maar even ‘normaal’ en vertrouwd voelt. Maar voorbereidingen voor de volgende stap zijn dus al lang in gang gezet. Al hebben de aanstaande slachtoffers daar geen clou van.

2. Verrassende wending.

Met een verrassende wending staat de boel plots op zijn kop. De spelregels veranderen. Altijd met een leuke, gekke, (nog) onbegrepen opdracht of situatie. Vaak in een showbizz setting. Altijd leuke verwarring die gepaard gaan met sterke emoties.

Huh? Waar komt dit? Voor de ‘slachtoffers is het nog even niet te bevatten.’
Binnen een professionele organisatie vinden vergelijkbare gebeurtenissen ook plaats. Medewerkers worden verrast door onverwachte wendingen. Bijvoorbeeld feedback van een collega dat men niet aan zag komen. Of een introductie van een nieuwe werkwijze of een aankondiging van een reorganisatie of zelfs een dreiging van faillissement.

3. Emotie en gedrag.

De leuke overrompeling gaat altijd gepaard met een krachtige emotie. Vooral hilariteit, maar een leuke spanning. De teamleden staan nu eenmaal voor een situatie die men nog niet eerder heeft meegemaakt. Dat roept ook onzekerheid op en gevoelens van vertwijfeling. Hoe ga ik mij verhouden? Kan ik wel mee komen? Kan ik wel winnen? Want één ding is zeker. Gedrag is er altijd! Het team laat dus ongemerkt van alles zien aan gedrag en teampatronen.
Hier ligt ook een parallel met de emoties bij een verandering binnen een team of organisatie.

4. De ontdekking.

Het team maakt kennis met een communicatiethema en wordt zich bewust hoe het zich verhoudt tot een relevante leervraag. Oftewel de clou en de ontdekking.
De ontdekking brengt betekenisgeving en een gevoel van verbondenheid. Een collectief besef van de manier waarop men zichzelf en elkaar klem kan zetten en de teamontwikkeling stagneert. Soms kan dit proces gepaard gaan met gevoelens van ontroering en verdriet dat met elkaar wordt gedeeld.

5. De Impact.

De ontspanning (opluchting) en de nieuwe eyeopeners bieden ruimte voor nieuwe ontmoetingen en dialogen. Deze leiden tot nieuwe perspectieven, nieuwe verbindingen en uiteindelijk nieuw gedrag. Impact!

Emoties versterken het geheugen. We onthouden informatie die we in een emotionele context hebben geleerd beter. Met deze ‘grap’ zijn veel emoties losgekomen. Heel veel plezier, lachen, angst, opluchting en verbondenheid. Dit maakt deze ervaring er een met impact.

Trainingen en teambuilding van TeamSpeling.

Gefundeerd op wetenschappelijke en filosofische studies heeft TeamSpeling een formule ontwikkeld. Met deze formule kan zich een compleet veranderproces binnen een paar minuten voltrekken. Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Een veranderproces doorloopt namelijk exact dezelfde fasen als die van een geraffineerd in elkaar gestoken grap. Wij brengen humor en veranderthema’s samen. 
Teambuilding over samenwerken, veranderen, verbinding en samen lachen,
Bedrijfsuitjes actief leuk met collega's een leuke interactieve show
Leukste teamuitjes op locatie. Actief en verbindend voor de teamontwikkeling.
Trainingen Lencioni, effectief vergaderen, feedback en teamwork.
Management training. Trainingen over lencioni, situationeel leiderschap en leidinggeven
trainingen met persoonlijkheidstest zoals DISC, Belbin en management drives
Teamdagen. Kies jouw teamdag over samenwerken, teamfasen, feedback of Lencioni.
Feedback geven en ontvangen
Waarom het model van Hersey en Blanchard achterhaald is

Waarom het model van Hersey en Blanchard achterhaald is

Het traditionele model van situationeel leiderschap van Hersey en Blanchard is achterhaald in de moderne werkomgeving. TeamSpeling introduceert een nieuwe aanpak, gericht op systeemdenken en teamontwikkeling, die managers concrete tools biedt om teams te versterken en succesvol te leiden.

Top 10 behoefte aan soft skills voor de Nederlandse arbeidsmarkt

Top 10 behoefte aan soft skills voor de Nederlandse arbeidsmarkt

In de snel veranderende wereld van werk zijn soft skills belangrijker dan ooit. Deze blogpost onthult de top 10 meest gevraagde soft skills in Nederland in 2024, waaronder communicatie, aanpassingsvermogen en samenwerking, en legt uit waarom deze vaardigheden essentieel zijn voor succesvolle teams en organisaties.

Google’s Project Aristotle: De Verrassende Sleutel tot Succesvolle Teams

Google’s Project Aristotle: De Verrassende Sleutel tot Succesvolle Teams

Google’s Project Aristotle onthult dat psychologische veiligheid, de sleutel tot succesvolle teams, belangrijker is dan individuele vaardigheden. Ontdek hoe teambuilding en trainingen van TeamSpeling vertrouwen opbouwen en communicatie verbeteren om een veilige omgeving te creëren waarin teams floreren.

De 5 belangrijkste KPI’s voor teamontwikkeling

De 5 belangrijkste KPI’s voor teamontwikkeling

Meet het succes van je teamontwikkeling! Ontdek 5 essentiële KPI’s en praktische tips voor HR-managers om de effectiviteit van teambuilding en trainingen te evalueren. Verbeter teamprestaties, betrokkenheid en meer.

10 Redenen om te investeren in teambuilding en trainingen

10 Redenen om te investeren in teambuilding en trainingen

Dit artikel presenteert 10 overtuigende, wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom investeren in teambuilding en trainingen essentieel is voor het succes van jouw organisatie. Ontdek hoe deze investering leidt tot betere teamprestaties, meer betrokkenheid, een positieve bedrijfscultuur en veel meer.

TeamSpeling formule en concept
team trainingen met impact vind je bij TeamSpeling
Clemen Mensink en Jules Ponsioen de drijvende kracht achter TeamSpeling.