De Piramide van Lencioni en TeamSpeling.

Vertrouwen vormt de basis voor succesvolle teams.

team teamspeling

Ook met jouw team aan de slag?
Vraag advies en een vrijblijvende offerte

Aanvraagformulier

Succesvol samenwerken en teamontwikkeling met de piramide van Lencioni.

Belang van vertrouwen binnen de teamsamenwerking met de piramide van Lencioni.

Wat is de Piramide van Lencioni?

De Piramide van Lencioni is een belangrijk model voor het bouwen aan vertrouwen binnen teams. Dit model heeft vertrouwen als basis voor een goede teamsamenwerking en het vormen van een succesvol team. Boven de laag vertrouwen vind je de lagen conflicten, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en resultaat.

Wat is volgens Patrick Lencioni de basis van goed teamwork? Hoe gebruik je Lencioni’s methode? Waar jullie staan in de piramide? Ook jullie kunnen deze vragen beantwoorden. Niet door de piramide van Lencioni te bestuderen, maar door te doen en te ontdekken. Ga met elkaar aan de slag met lagen en ontdek of de frustraties en valkuilen een rol spelen in jullie team en maak zichtbaar waar jullie staan.

Een hecht team vormen gaat niet over het beheersen van deze theorie. TeamSpeling organisaties door op een leuke, speelse manier te werken aan teamontwikkeling.

Heb je interesse in een piramide training of teambuilding gerelateerd aan de piramide van Lencioni, dan bieden wij diverse teamtrainingen en teambuilding programma's aan.

De piramide van Lencioni voor een succesvol team.

Belang van vertrouwen binnen de teamsamenwerking met de piramide van Lencioni.
Ga snel naar:

Wat zijn de lagen van de Piramide van Lencioni?

TeamSpeling werkt op een unieke, speelse manier aan teamontwikkeling. TeamSpeling rekt bij teams, op een leuke manier de comfortzone. Wij dagen uit op een leuke manier met elkaar te communiceren. Zo ontstaat er ruimte voor openheid en vertrouwen. Dit is de basis voor een goede samenwerking volgens de Piramide Lencioni. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van verschillende werkvormen, team spellen, leuke workshops en creatieve opdrachten. Allemaal met veel humor. Deze aanpak zorgt ervoor dat teamleden zich ontwapend voelen en makkelijker bepaalde zaken durven te bespreken of doen. Dit is al gebeurd, voordat de teamleden het zelf in gaten hebben gehad. Zo groeit het vertrouwen binnen het team en wordt er gewerkt aan een stevige basis voor verdere teamontwikkeling en het samenwerken.

Laag 1 (basis): Vertrouwen.

Vertrouwen is de absolute basis van een sterk en succesvol team met een goede samenwerking.

Laag 2: Conflicten.

Pas als er vertrouwen is kan een team constructieve conflicten aangaan.

Laag 3: Betrokkenheid.

Goede conflicten en scherpe dialogen leiden tot duidelijke afspraken. De betrokkenheid groeit mee.

Laag 4: Verantwoordelijkheid op teamresultaten.

Teamleden helpen elkaar. Want samenwerking en het teambelang staat nu echt voorop.

Laag 5 (top): Resultaten.

De top is behaald! Vier samen het succes en blijf de piramide onderhouden.

De basis van de piramide is vertrouwen. Zonder vertrouwen kunnen teams niet goed functioneren en ontstaan er problemen in de andere lagen van de piramide. TeamSpeling richt zich daarom specifiek op het versterken van vertrouwen binnen teams.

Hoe helpt TeamSpeling bij het opbouwen van vertrouwen?

TeamSpeling werkt op een unieke, speelse manier aan teamontwikkeling. Door bij teams, op een leuke manier de comfortzone uit te rekken en op een andere manier met elkaar te laten communiceren, ontstaat er ruimte voor openheid en vertrouwen. Dit is de basis voor een goede samenwerking volgens de Piramide Lencioni. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van verschillende werkvormen, team spellen, leuke workshops en creatieve opdrachten. Allemaal met veel humor. Deze aanpak zorgt ervoor dat teamleden zich ontwapend voelen en makkelijker bepaalde zaken durven te bespreken of doen. Dit is al gebeurd, voordat de teamleden het zelf in gaten hebben gehad. Zo groeit het vertrouwen binnen het team en wordt er gewerkt aan een stevige basis voor verdere teamontwikkeling en een optimale samenwerking.

De piramide van lencioni teamtraining.

Ontdek hoe vertrouwen de basis is voor de samenwerking

Ervaar hoe vertrouwen weer centraal kan staan binnen het team.

Wat kan de piramide van Lencioni voor jullie team betekenen

Bij TeamSpeling hebben wij een aantal programma's ontwikkeld op basis van de piramide van Lencioni. Natuurlijk samen gesmolten met onze eigen formule.

Altijd lachen en altijd nieuwe inzichten

De formule van TeamSpeling werkt. Het is wetenschappelijk bewezen dat lachen en leren zeer effectief is.
YouTube player

VIDEO: De Piramide van Lencioni uitgelegd.
Wij leggen graag kinderlijk eenvoudig uit hoe het model van de Piramide van Lencioni in elkaar zit. 

Teambuilding activiteiten

Bij de teambuilding van TeamSpeling draait alles om het fundament van teamwork: verbinding en het creëren van een klimaat van vertrouwen. Onze teamuitjes omvatten meer dan alleen lachen en plezier maken. Juist de (spannende) uitdagingen van het team vormen het vertrekpunt van al onze teamuitjes.

Wij maken de weg vrij om met vertrouwen aan de slag te gaan met onderwerpen als communicatie, feedback geven en ontvangen, waardering en erkenning. Onze formule zorgt ervoor dat het team, met onze teambuilding activiteiten een onvergetelijk leuke ervaring krijgt én er sterker uitkomt!

Teambuilding. Superleuke teamuitjes over samenwerken en vol eye-openers. Ga samen lachend in de leerstand.

Teambuilding activiteit Veranderfitness

Teambuilding Veranderfitness

Unieke en leuke teambuilding. Blijf elkaar positief versterken in een voortdurend veranderende omgeving. Lach samen en beleef samen deze unieke teambuilding.

Bekijk deze teambuilding
Teambuilding activiteiten de teamlachspiegel

Teambuilding Teamlachspiegel

Al jaren ons meest succesvolle teambuilding. Creëer ogenblikkelijk een sfeer van openheid en vertrouwen. Altijd lachen. Wij zetten elk team in beweging.

Bekijk deze teambuilding
Teambuilding feesten voor verbinding

Teambuilding Feesten voor verbinding

Een actieve, hilarische teambuilding waarbij het team ervaart welke gevechten er gevoerd moeten worden om tot betere samenwerking te komen.

Bekijk deze teambuilding
Teambuilding kennismaking

Teambuilding Kennismakingsfitness

Veel nieuwe collega's? Of nieuwe teams? Hoe gaaf is dan om samen een vliegende start te maken. Teambuilding om elkaar te leren kennen en samen een sterk team te worden.

Bekijk deze teambuilding
teambuilding team improvisatie

Teambuilding Teamimprovisatie

Een teambuilding vol improvisatie-avonturen. Natuurlijk wordt er gelachen, maar het team leert ook te vertrouwen op het vermogen te improviseren.

Bekijk deze teambuilding
  team teamspeling

  Wil je advies en een vrijblijvende offerte?

  Onze accountmanagers staan klaar om advies te geven. Samen kijken we wat de beste oplossing is voor jouw team.

  Aanvraagformulier

  TeamSpeling en de Piramide van Lencioni

  Een perfecte combinatie

  Toen de Piramide van Lencioni werd gepubliceerd, was TeamSpeling verheugd. Het bevestigde dat hun aanpak op de goede weg zit en dat het werken aan vertrouwen een essentiële basis is voor succesvolle teams. Met hun unieke, speelse methodes helpt TeamSpeling organisaties op weg naar welk resultaat dan ook. Ben je benieuwd naar wat TeamSpeling voor jouw team kan betekenen? Neem dan eens een kijkje op hun website en ontdek hoe zij het vertrouwen binnen jouw team kunnen versterken met behulp van de Piramide van Lencioni. Ga ook voor een succesvol samenwerken van het team!

  De Lagen van de piramide van Lencioni.

  Laag 1. Vertrouwen.

  De onderste laag van de Piramide van Lencioni is vertrouwen. Vertrouwen is de absolute basis van een sterk en succes team. Wanneer er vertrouwen heerst durven teamleden zich kwetsbaar te tonen en zich uit te spreken. Zie het als een klimaat van psychologische veiligheid waarin men zich durft uit te spreken en zich gehoord voelt. Een voorbeeld hiervan is het herkennen en erkennen van elkaars sterke en zwakke punten. Zonder vertrouwen is er geen goede basis om een team te bouwen.

  • Herkennen van een sterk team: open sfeer, gericht op samenwerken, kwetsbaarheden worden gedeeld.
  • Herkennen van een zwak team: Men slaagt er onvoldoende in om vaardigheden en ervaringen bij anderen te herkennen. Het gevolg is geroddel bij de koffieautomaat ….. en op heel veel andere plekken.

  Tips voor meer vertrouwen.

  • Hoe beter je elkaar kent, hoe makkelijker het wordt om het klimaat van vertrouwen te versterken. Oefen met persoonlijke geschiedenissen. In minder dan een uur kan een team eerste stap zetten in de richting van het  kweken van vertrouwen. Deze oefening brengt weinig risico’s met zich mee. Maar het effect ervan is groot.
  • Ga voor een leuke teambuilding van TeamSpeling ervaren. Zoals Kennismakingsfitness. Maar eigenlijk leer je elkaar bij alle teambuilding producten van TeamSpeling in een razend tempo veel beter kennen.

  Laag 2. Constructieve conflicten.

  De tweede laag van de Piramide van Lencioni is conflicten. Er is in een team voldoende vertrouwen en dit doet de samenwerking goed. Men voelt zich veilig. De voorwaarden zijn nu aanwezig om conflicten met elkaar aan te gaan. Teamleden durven op een constructieve manier aan te geven waar ze tegenaan lopen, welke behoeften ze hebben en welke gevoelens het bij hen oproept. Bijvoorbeeld tijdens een vergadering. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een inhoudelijk vergaderpunt of over de manier waarop er met elkaar wordt vergaderd. Wat fijn! De conflicten worden zichtbaar en kunnen nu opgelost worden.

  • Herkennen van een sterk team. Eerlijk delen van de impact van gedrag, iedereen wordt gehoord, feedback op gedrag i.p.v. op de persoon.

  • Herkennen van een zwak team. Frustraties worden opgekropt, samen de schone schijn ophouden en conflicten uit de weg gaan. Kortom, vervelende vergaderingen.

  Tips voor toffe conflicten.

  • Graaf met je team een verhuld conflict op.  Bijvoorbeeld waarom men zolang zoveel energie verspild aan frustrerende vergaderingen. Dit vraagt moed en vertrouwen van alle teamleden. Teamleden zullen elkaar ook moeten aansporen deze moed te blijven uitoefenen om een succesvolle samenwerking te behalen.

  • Laat de teamleden hun persoonlijke stijlen en drijfveren delen met elkaar. Deze persoonlijke profielen spelen namelijk een grote rol bij het ontstaan van conflicten. Snappen hoe de diverse teamleden in elkaar steken helpt bij het creëren van wederzijds begrip. TeamSpeling biedt diverse trainingen die hierop aansluiten. Zoals Management Drives training  en de Teamlachspiegel teambuilding .

  • Ga voor de leuke training. Bijvoorbeeld de teamtraining Anders feedback geven . Deze training zit vol humor én is gebaseerd op de uitgangspunten van de Piramide van Lencioni.

  Laag 3. Betrokkenheid / commitment.

  Dan komen wij uit bij de derde laag van de Piramide van Lencioni. De laag Betrokkenheid. Wanneer er onderling vertrouwen is en binnen het team durft men conflicten aan te gaan en ontstaat er betrokkenheid. Heel logisch eigenlijk. Want de teamleden voelen zich gezien en gehoord. Bijvoorbeeld bij het tot stand komen van afspraken de teamplannen. Deze zijn nu ook helder. Geen vaag gedoe meer. Kortom, de ideale omstandigheden om de betrokkenheid binnen het team te doen floreren. Je herkent ze vast wel die betrokken collega’s. Ze zijn trotser, energieker en productiever.

  • Herkennen van een sterk team. Schept duidelijkheid, richting en prioriteiten. Pakt kansen voordat de concurrentie dat doet. Dit team ontwikkeld het vermogen om van fouten te leren.
  • Herkennen van een zwak team. Onduidelijkheid over de richting en prioriteiten, ziet kansen verdwijnen, keer op keer terugkomen op discussies en beslissingen. Kortom een vicieuze cirkel waarbij het gebrek aan vertrouwen alleen maar toeneemt.

   

  Tips voor versterken van betrokkenheid.

  • Creëer betrokkenheid door teamleden vroegtijdig aan te haken bij de besluiten over de manier van werken, het gezamenlijke resultaat en de visie van het team. Om misverstanden te voorkomen, zorg ervoor dat dit wordt vastgelegd. Zorg ook dat de ‘Why’ (purpose) duidelijk is bij teamleden.
  • Informeer naar de mogelijkheden voor een teamdag: Leidinggeven met Lencioni. Neem lekker de tijd en de ruimte om de Piramide samen te beleven. Hoe gaaf is het om het vertrouwen te versterken, de goede dialogen gevoerd te hebben, heldere afspraken te maken én heel te hebben gelachen. Dan stap je samen met een lekker gevoel de borrel in!

  Laag 4. Nemen van verantwoordelijkheid op teamresultaten.

  Bijna op de top van de Piramide van Lencioni komen we op de vierde laag: Verantwoordelijkheid op teamresultaten. Betrokkenheid leidt niet per definitie tot verantwoordelijkheid. Het team zal nu het accent moeten gaan op teamprestaties. Het gehele team draagt verantwoordelijkheid over de bijdrage van ieder individueel teamlid aan de teamresultaten. Dit gaat bijvoorbeeld om het tijdig vragen aan hulp van collega’s en de bereidheid om collega’s te helpen. Anderzijds gaat verantwoordelijkheid ook om de bereidheid om teamleden aan te spreken op gedrag dat niet bijdraagt aan het teamresultaat.

  • Herkennen van een sterk team. Teamleden helpen elkaar, eigenaarschap op resultaat, eigen fouten benoemen.
  • Herkennen van een zwak team. Duiken bij hulpvragen, alleen het eigen werk doen, verantwoordelijkheid bij de ander leggen.

  Tips voor meer verantwoordelijkheid:

  • Publicatie van de teamdoelstellingen. Maak openbaar wat het team dient te presteren, wie wat dient te doen en hoe iedereen zich dient gedragen om succes te boeken. Laat er geen toeval over bestaan. Draag het uit. De vijand van verantwoordelijkheid is immers dubbelzinnigheid.
  • Organiseer regelmatig meetings om de voortgang te besprekingen. Zorg dat deze besprekingen ook echt bijdragen aan de juiste doelen. Onze vergadertraining biedt jouw team hierin verrassende nieuwe inzichten: Anders Vergaderen.
  • Beloon op teamniveau!

  Laag 5. Gezamenlijk resultaat.

  We zitten nu in het bovenste topje van de Piramide van Lencioni. Aan alle belangrijke factoren zijn voldaan. Gefeliciteerd! Tijd om te oogsten. Blijf de piramide wel goed onderhouden wordt. Ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen, veranderende omstandigheden van buitenaf kunnen schuurtjes veroorzaken in dit mooie gebouw. Bijvoorbeeld bij een wisseling in de samenstelling van het team. Een nieuw teamlid over een nieuwe managers. Dus blijf voortdurend bouwen aan alle lagen van de piramide. En, o ja, niet vergeten, vier de successen! Jullie mogen best trots zijn. Het is niet veel teams gegeven om dit niveau te bereiken.

  De 5 frustraties of valkuilen van teamwork volgens de piramide van Lecioni.

  Samenwerken in een team is alles behalve eenvoudig. Ongetwijfeld herken je de energievretende vergaderingen waar langs elkaar heen wordt gepraat, maar eigenlijk niemand echt zegt wat hij of zij ervan denkt. Het gevolg is afnemende betrokkenheid en afspraken die maar deels worden gedragen. Reken maar uit hoe dit uit gaat pakken voor de teamresultaten.

  Maar wat is dan nodig? Waar begin je? En hoe pak je het aan?

  De Piramide van Lencioni helpt op eenvoudige wijze inzicht te krijgen in zowel het probleem als de oplossing. Hoe handig!

  vijf frustraties of valkuilen van de piramide van Lencioni?

  De valkuilen is de piramide die uitgaat van het gebrek aan vertrouwen en alle gevolgen voor het team en de organisatie.

  1. Afwezigheid van vertrouwen

  Vertrouwen is de basis van de piramide. Zonder vertrouwen zijn teamleden bang om fouten te maken of hun mening te geven. Dit kan leiden tot een sfeer van angst en wantrouwen, wat samenwerken erg moeilijk maakt.

  2. Angst voor conflicten

  Teams die geen conflicten durven aan te gaan, vermijden belangrijke discussies. Dit kan leiden tot onopgeloste problemen en frustraties, die de verbinding en samenwerking in de groep negatief zal beïnvloeden.

  3. Gebrek aan betrokkenheid

  Teamleden niet betrokken zijn bij de doelstellingen van het team, voelen zich niet gemotiveerd om hard te werken. Dit kan leiden tot apathie en een gebrek aan productiviteit.

  4. Vaagheid

  Zonder duidelijke doelstellingen of normen heeft consequenties voor de samenwerking van de teamleden. Dit kan leiden tot verwarring en frustratie en het kan moeilijk maken om de voortgang te meten.

  5. Afwezigheid van aandacht voor resultaten

  Wanneer teams niet gefocust zijn op het behalen van resultaten, zullen zij minder effectief zijn. Dit kan leiden tot een gebrek aan motivatie en een gevoel van zinloosheid.

  De piramide van Lencioni is een handig model om te begrijpen wat de valkuilen zijn van teamwork. Door deze valkuilen te herkennen, kunnen teams stappen ondernemen om ze te vermijden en een effectievere teamcultuur te creëren.

  Tips om de valkuilen van de piramide van Lencioni te vermijden:

  • Bouw vertrouwen door open en eerlijk te communiceren, elkaar te respecteren en fouten te accepteren.
  • Moedig conflicten aan door een sfeer te creëren waarin het veilig is om feedback te geven en meningsverschillen te bespreken.
  • Stel duidelijke doelstellingen en zorg ervoor dat alle teamleden weten wat er van hen wordt verwacht.
  • Ontwikkel normen en waarden die de teamcultuur bepalen.
  • Vier successen en beloon teamleden voor hun harde werk.

  De piramide van Lencioni samenvattend.

  De kracht van de piramide van Lencioni

  De piramide van Lencioni is een model dat inzicht geeft in hoe teams effectief kunnen samenwerken en presteren. Patrick Lencioni, de bedenker van dit model, benadrukt het belang van het overwinnen van kunstmatige harmonie en het aangaan van constructieve conflicten binnen teams. Maar wat betekent dit nu precies voor jou en je team?

  De basis van Lencioni's teammodel

  De piramide van Lencioni is opgebouwd uit vijf lagen die essentieel zijn voor een succesvol team. Deze lagen zijn:

  • Vertrouwen
  • Conflicten
  • Betrokkenheid
  • Verantwoordelijkheid
  • Resultaatgerichtheid

  Elke laag bouwt voort op de vorige, wat betekent dat zonder vertrouwen, constructieve conflicten niet mogelijk zijn. En zonder conflicten, kan er geen echte betrokkenheid ontstaan. Dit model toont aan dat het aangaan van conflicten niet negatief hoeft te zijn, maar juist kan leiden tot betere resultaten door verhoogde betrokkenheid en verantwoordelijkheid.

  Het belang van constructieve conflicten

  Patrick Lencioni stelt dat kunstmatige harmonie, waarbij teamleden conflicten vermijden om de vrede te bewaren, schadelijk is voor de teamdynamiek. Echte vooruitgang wordt geboekt wanneer teamleden zich veilig voelen om hun mening te delen, ook als dit leidt tot conflicten. Dit vereist een sterke focus op het bouwen van vertrouwen binnen het team, zodat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.

  • Vertrouwen: De basis waarop alles rust.
  • Conflicten: Noodzakelijk voor groei en innovatie.
  • Betrokkenheid: Iedereen is toegewijd aan het team en de doelen.
  • Verantwoordelijkheid: Leden houden elkaar verantwoordelijk.
  • Resultaatgerichtheid: Het uiteindelijke doel van elk team.

  Praktijkvoorbeelden en toepassingen

  In de praktijk betekent dit dat teams moeten werken aan hun onderlinge vertrouwen en open moeten staan voor elkaars meningen en ideeën. Dit kan door regelmatig teambuilding activiteiten, of teamtrainingen te organiseren, duidelijke en haalbare doelen te stellen, en een cultuur van openheid en eerlijkheid te bevorderen. Het is ook belangrijk dat leiders het goede voorbeeld geven door zelf open te staan voor feedback en door het tonen van kwetsbaarheid.

  Maak het verschil met jouw team

  De piramide van Lencioni is niet alleen een model, het is een filosofie die, wanneer juist toegepast, de manier waarop teams werken kan transformeren. Het moedigt aan tot diepere betrokkenheid, grotere verantwoordelijkheid, en uiteindelijk tot het behalen van betere resultaten. Ben je klaar om het verschil te maken binnen jouw team? Begin vandaag nog met het toepassen van de principes van de piramide van Lencioni en zie hoe jouw team transformeert. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden voor jouw team.

  TeamSpeling BV
  4.6
  Gebaseerd op 45 beoordelingen
  powered by Google
  NedsellNedsell
  16:50 28 Feb 24
  Wij hebben een training gehad met het team gisteren te Harderwijk onder leiding van Ilse Horstman. Wat een waardevolle training was dit. De training werd op een gezellige manier gegeven en was voor mij heel waardevol.
  sandrasandra
  07:49 05 Feb 24
  Team Speling luistert naar je wensen en je doel en op jullie advies hebben we de kennismakingsfitness in de ochtend geplaatst wat een schot in de roos was!
  Pepijn DroogPepijn Droog
  10:51 17 Nov 23
  Een hele prettige, ongedwonge training over feedback gekregen bij TeamSpeling. De trainer (Karlijn) heeft ons veel geleerd en dichter bij elkaar gebracht.
  Sjoerd CozijnsenSjoerd Cozijnsen
  10:12 10 Nov 23
  Leuke training waarbij teambuilding met een bijzonder positieve twist gegeven word maar ook zeker met een zeer enthousiaste trainer (Frank)! bedankt!
  js_loader
  Unilever Logo
  Sony Logo
  Logo Rabobank 240px
  Logo Nyenrode 240px
  Logo Bavaria 240px
  Logo Ikea 240px
  Logo Ns 240px
  Logo Brunel 240px
  Logo Dela 240px
  Akzonobel Logo 240px
  Logo Ministerie Van Binnenlandse Zaken 240px
  Logo Knvb 240px
  Logo Arbo Unie 240px
  Logo Umc Utrecht 240px
  Logo Fnv 240px
  Image
  Image
  Logo Nn 240px
  Logo Kpn 240px
  Image
  Image
  Image
  Image
  Logo Rws 240px
  Image
  Logo Rekenkamer 240px
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  gemeenteamsterdam
  uwv logo
  coa logo
  vattenfall logo
  pwc logo
  logo centraalbeheer
  Image
  bam wonen logo
  heineken logo
  booking.com logo2
  logo erasmus universiteit
  team teamspeling

  Wij helpen je graag.

  Onze accountmanagers staan klaar om advies te geven. Samen kijken we wat de beste oplossing is voor jouw team.

  Aanvraagformulier

  Aanvraagformulier

  Vul ons aanvraagformulier in en we bellen je om snel een passende vrijblijvende offerte te mailen.

  Bel met ons

  Bel ons op 085 013 33 32. Dan kijken wij samen naar de mogelijkheden.

  Chat met ons

  Onderin het scherm kan je met ons chatten. We helpen je dan zo snel mogelijk met jouw vragen.