TeamSpeling en de Piramide van Lencioni

Veel humor en vertrouwen.

De piramide van Lencioni

Sinds de oprichting in 2014) werkt bouwt TeamSpeling aan het vertrouwen binnen teams. Daarbij kijken we ook naar de relevante en fundamentele teamprocessen. Dat doen we met door op een leuke speelse manier af te wijken van de regel (speling). TeamSpeling helpt teams ontwapenen waardoor er bepaalde zaken makkelijker gezegd of gedaan worden. Zo groeit vertrouwen en zo helpen wij organisaties op weg naar welk resultaat dan ook.

Verheugd waren wij met de publicatie van de Piramide van Lencioni in 2016! Voor ons de bevestiging dat we op de goede weg zijn.

De 5 potentiële valkuilen van de piramide van Lencioni

De Amerikaan Patrick Lencioni is de bedenker van dit piramide model. Hij is CEO van The Table Group. Zijn model is in piramidevorm gegoten en bestaat uit 5 lagen. Dit zijn:

 • Laag 1 (basis): Vertrouwen
  Vertrouwen is de absolute basis van een sterk en succes team.

 • Laag 2: Conflicten
  Pas als er vertrouwen is kan een team constructieve conflicten aangaan.

 • Laag 3: Betrokkenheid
  Goede conflicten en scherpe dialogen leiden tot duidelijke afspraken. De betrokkenheid groeit mee.

 • Laag 4: Verantwoordelijkheid op teamresultaten
  Teamleden helpen elkaar. Want het teambelang staat nu echt voorop.

 • Laag 5 (top): Resultaten
  De top is behaald! Vier samen het succes en blijf de piramide onderhouden.

Het model gaat uit van een piramidevorm dat is opgebouwd in vijf lagen. De bovenste laag van de piramide kan pas  worden gerealiseerd als alle onderliggende lagen goed werken.

De Lagen van de piramide van Lencioni

Laag 1. Vertrouwen

Vertrouwen is de absolute basis van een sterk en succes team. Wanneer er vertrouwen heerst durven teamleden zich kwetsbaar te tonen en zich uit te spreken. Zie het als een klimaat van psychologische veiligheid waarin men zich durft uit te spreken en zich gehoord voelt. Een voorbeeld hiervan is het herkennen en erkennen van elkaars sterke en zwakke punten. Zonder vertrouwen is er geen goede basis om een team te bouwen.

 • Herkennen van een sterk team: open sfeer, gericht op samenwerken, kwetsbaarheden worden gedeeld.
 • Herkennen van een zwak team: Men slaagt er onvoldoende in om vaardigheden en ervaringen bij anderen te herkennen. Het gevolg is geroddel bij de koffieautomaat ….. en op heel veel andere plekken.

Tips voor meer vertrouwen

 • Hoe beter je elkaar kent, hoe makkelijker het wordt om het klimaat van vertrouwen te versterken. Oefen met persoonlijke geschiedenissen. In minder dan een uur kan een team eerste stap zetten in de richting van het  kweken van vertrouwen. Deze oefening brengt weinig risico’s met zich mee. Maar het effect ervan is groot.
 • Ga voor een leuke teambuilding van TeamSpeling ervaren. Zoals Kennismakingsfitness. Maar eigenlijk leer je elkaar bij alle teambuilding producten van TeamSpeling in een razend tempo veel beter kennen.

Laag 2. Conflicten

Er in een team voldoende vertrouwen. Men voelt zich veilig. De voorwaarden zijn nu aanwezig om conflicten met elkaar aan te gaan. Teamleden durven op een constructieve manier aan te geven waar ze tegenaan lopen, welke behoeften ze hebben en welke gevoelens het bij hen oproept. Bijvoorbeeld tijdens een vergadering. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een inhoudelijk vergaderpunt of over de manier waarop er met elkaar vergadert wordt. Wat fijn! De conflicten worden zichtbaar en kunnen nu opgelost worden.

 • Herkennen van een sterk team: eerlijk delen van de impact van gedrag, iedereen wordt gehoord, feedback op gedrag i.p.v. op de persoon.
 • Herkennen van een zwak team: frustraties worden opgekropt, samen de schone schijn ophouden en conflicten uit de weg gaan. Kortom, vervelende vergaderingen.

Tips voor toffe conflicten

 • Graaf met je team een verhuld conflict op. Bijvoorbeeld waarom men zolang zoveel energie verspild aan frustrerende vergaderingen. Dit vraagt moed en vertrouwen van alle teamleden. Teamleden zullen elkaar ook moeten aansporen deze moed te blijven uitoefenen.
 • Laat de teamleden hun persoonlijke stijlen en drijfveren delen met elkaar. Deze persoonlijke profielen spelen namelijk een grote rol bij het ontstaan van conflicten. Snappen hoe de diverse teamleden in elkaar steken helpt bij het creëren van wederzijds begrip. TeamSpeling biedt diverse trainingen die hierop aansluiten. Zoals Management Drives voor Teams en de Teamlachspiegel.
 • Ga voor de leuke training  Anders feedback . Deze training zit vol humor én is gebaseerd op de uitgangspunten van de Piramide van Lencioni.

Laag 3. Betrokkenheid

Wanneer er onderling vertrouwen is en binnen het team durft men conflicten aan te gaan en ontstaat er betrokkenheid. Heel logisch eigenlijk. Want de teamleden voelen zich gezien en gehoord. Bijvoorbeeld bij het tot stand komen van afspraken de teamplannen. Deze zijn nu ook helder. Geen vaag gedoe meer. Kortom, de ideale omstandigheden om de betrokkenheid binnen het team te doen floreren. Je herkent ze vast wel die betrokken collega’s. Ze zijn trotser, energieker en productiever.

 • Herkennen van een sterk team: Schept duidelijkheid, richting en prioriteiten. Pakt kansen voordat de concurrentie dat doet. Dit team ontwikkeld het vermogen om van fouten te leren.
 • Herkennen van een zwak team: Onduidelijkheid over de richting en prioriteiten, ziet kansen verdwijnen, keer op keer terugkomen op discussies en beslissingen. Kortom een vicieuze cirkel waarbij het gebrek aan vertrouwen alleen maar toeneemt.

Tips voor versterken van betrokkenheid

 • Creëer betrokkenheid door teamleden vroegtijdig aan te haken bij de besluiten over de manier van werken, het gezamenlijke resultaat en de visie van het team. Om misverstanden te voorkomen, zorg ervoor dat dit wordt vastgelegd. Zorg ook dat de ‘Why’ (purpose) duidelijk is bij teamleden. 
 • Informeer naar de mogelijkheden voor een teamdag: Leidinggeven met Lencioni. Neem lekker de tijd en de ruimte om de Piramide samen te beleven. Hoe gaaf is het om het vertrouwen te versterken, de goede dialogen gevoerd te hebben, heldere afspraken te maken én heel te hebben gelachen. Dan stap je samen met een lekker gevoel de borrel in!

Laag 4. Verantwoordelijkheid op teamresultaten

Betrokkenheid leidt niet per definitie tot verantwoordelijkheid. Het team zal nu het accent moeten gaan op teamprestaties. Het gehele team draagt verantwoordelijkheid over de bijdrage van ieder individueel teamlid aan de teamresultaten. Dit gaat bijvoorbeeld om het tijdig vragen aan hulp van collega’s en de bereidheid om collega’s te helpen. Anderzijds gaat verantwoordelijkheid ook om de bereidheid om teamleden aan te spreken op gedrag dat niet bijdraagt aan het teamresultaat.

 • Herkennen van een sterk team: teamleden helpen elkaar, eigenaarschap op resultaat, eigen fouten benoemen.
 • Herkennen van een zwak team: duiken bij hulpvragen, alleen het eigen werk doen, verantwoordelijkheid bij de ander leggen.

Tips voor meer verantwoordelijkheid:

 • Publicatie van de teamdoelstellingen. Maak openbaar wat het team dient te presteren, wie wat dient te doen en hoe iedereen zich dient gedragen ten einde succes te boeken. Laat er geen toeval over bestaan. Draag het uit. De vijand van verantwoordelijkheid is immers dubbelzinnigheid.
 • Organiseer regelmatig voorgangsbesprekingen. Zorg dat deze besprekingen ook echt bijdragen aan de juiste doelen. Onze vergadertraining biedt jouw team hierin verrassende nieuwe inzichten: Anders Vergaderen.
 • Beloon op teamniveau!

Laag 5. Resultaten

We zitten nu in het bovenste topje van de piramide. Aan alle belangrijke factoren zijn voldaan. Gefeliciteerd! Tijd om te oogsten. Blijf de piramide wel goed onderhouden wordt. Ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen, veranderende omstandigheden van buitenaf kunnen schuurtjes veroorzaken in dit mooie gebouw. Bijvoorbeeld bij een wisseling in de samenstelling van het team. Een nieuw teamlid over een nieuwe managers. Dus blijf voortdurend bouwen aan alle lagen van de piramide. En, oja, niet vergeten, vier de successen! Jullie mogen best trots zijn. Het is niet veel teams gegeven om dit niveau te bereiken.

De 5 frustraties van teamsamenwerking volgens de piramide van Lecioni

Samenwerken in een team is alles behalve eenvoudig. Ongetwijfeld herken je de energievretende vergaderingen waar langs elkaar heen wordt gepraat maar eigenlijk niemand echt zegt wat hij of zij ervan denkt. Het gevolg is afnemende betrokkenheid en afspraken die maar ten dele worden gedragen. Reken maar uit hoe dit uit gaat pakken voor de teamresultaten.  

Maar wat is dan nodig? Waar begin je? En hoe pak je het aan?

De piramide van Lencioni helpt op eenvoudige wijze inzicht te krijgen in zowel het probleem als de oplossing. Hoe handig! 

De complete Piramide beleving

 • Leidinggeven met Lencioni (voor management teams)
  Deze training leert je leidinggeven aan teams langs de vijf fases naar resultaten.
 • Lachen met Lencioni (teamtraining)
  Ga met het team op reis en beleef langs vijf fases de route naar excellente resultaten.

Hilarische teambuilding voor het vertrouwen

 • Vechten voor Verbinding
  Hilarisch lekker knokken voor de verbinding en het vertrouwen
 • De Teamlachspiegel
  Kijk in de spiegel, relativeer jezelf een klein beetje  en bouw aan vertrouwen
 • Veranderfitness
  Blijf elkaar positief versterken in een voortdurend veranderend omgeving

Benieuwd wat wij kunnen doen met jullie team?
Vraag informatie aan
Voor advies en een vrijblijvende offerte, vul ons aanvraagformulier in.
Chatten of bellen kan ook (tijdens kantooruren) 085 013 33 32

contact team teamspeling

Reviews op Google

Beoordeel ons ook op Google! Klik hierom een review te plaatsen

Zij hielden ons een ‘Bedrijfslachspiegel’ voor. Op basis van interactie met de medewerkers gingen ze helemaal los met knappe improvisaties, ontroerende liedjes, hilarische scènes en vooral veel humor. Er was niet alleen aandacht voor de mooie kanten van ons werk, ook de lastige kanten mochten er zijn. Het was een groot succes, wij hebben veel gelachen!
sumeyra kaya
sumeyra kaya
07/11/2022
Als teamdag hadden we Clemen uitgenodigd met de teamlachspiegel. Wat hebben we genoten. Veel gelachen, lekker gerelativeerd, inzichten gekregen en bovenal veel verbinding met elkaar gevoeld. Clemen wist precies de juiste balans te vinden tussen lol en verdieping, tussen fanatiek bezig zijn en rust vinden. Kortom een hele fijne dag waarbij iedereen met een grote warme lach op zijn gezicht naar huis ging. Bedankt voor deze bijzondere ervaring.
Mariëlla Melissen
Mariëlla Melissen
03/11/2022
Onze teamdag met Teamspeling en Clemen aan het roer (of beter gezegd, de muziekbox) heeft ons zelfs meer gebracht dan we hadden gehoopt. Ons doel was om met plezier te werken aan verbinden, ontmoeten en inspireren en dat is ruimschoots behaald! Onwijs gelachen, tot inzichten gekomen, super fanatiek bezig geweest met elkaar en ga zo maar door. De dag vloog om. Wat een fijne energie en een boost voor ons team en wat heeft Clemen het fantastisch gedaan. Chapeau!
Suzanne Molendijk
Suzanne Molendijk
03/11/2022
Het was een top middag, veel geleerd en veel met het team gelachen! 😊
Menno Barten
Menno Barten
26/09/2022
Super leuke workshop gehad. Heel leerzaam, veel inzichten en nóg meer gelachen! Een aanrader voor elk bedrijf.
Linda de Keijzer
Linda de Keijzer
25/09/2022
Aangenaam verrast door een leuke activiteit van TeamSpeling! Met ons bedrijfsteam van 10 personen waren we 2 uur lang geboeid en werden we meerdere keren op het verkeerde been gezet. Patronen werden (confronterend) zichtbaar en gaven mooie inzichten. Clemen leidt de training bijzonder goed, met een sterk gevoel voor humor en een prettige energie. Wij zijn erg nieuwsgierig naar nog meer mogelijkheden van TeamSpeling. Aanrader wat ons betreft!
Hanneke van der Krieken
Hanneke van der Krieken
24/09/2022
Ontzettende leuke teammiddag gehad met dank aan TeamSpeling! Laura en Anna hebben gezorgd voor humor maar ook inzichten hoe wij als team georganiseerd zijn. Door een simpele spel en tevens ook een leuk spel kwamen we achter de zogenaamde belbin rollen van de medewerkers. Top middag gehad! Dank Laura en Anna voor de begeleiding😊
rahma bouka
rahma bouka
02/08/2022
Ontzettend goede Teambuilding gehad met ons Business Support team (De Bedrijfslachspiegel). Tijdens de organisatie was er veel flexibiliteit en werd duidelijk onderzocht wat ons team nodig had en met welke zaken rekening gehouden diende te worden. Na elkaar door de restricties 2 jaar bijna niet gezien te hebben hebben we een dagdeel vreselijk met elkaar gelachen, verhalen gedeeld, gehuild en weer leren communiceren. Voor de effectiviteit van ons team is dit goud waard. We gaan ZEKER vaker gebruik maken van TeamSpeling. Coach Mieke is ontzettend goed en heeft indrukwekkend veel inzicht in situaties en verhoudingen.
Orna Stapel
Orna Stapel
21/03/2022
Op een speelse manier tot de kern van ons team gekomen en hierbij elkaars rol beter leren begrijpen. Een ochtend waarin we echt aan de band binnen ons team hebben kunnen bouwen. Een echte aanrader!
Maud Aarts
Maud Aarts
29/07/2021

Teambuilding

Bij de teambuilding van TeamSpeling draait alles om het fundament van teamwork: verbinding en het creëren van een klimaat van vertrouwen. Dit is voor ieder team een continue uitdaging. Daarom gaat onze teambuilding over meer dan alleen lachen en plezier maken. Juist de (spannende) uitdagingen van het team vormen het vertrekpunt van al onze teambuilding programma’s. De humor vormt het middel om een diepere laag te raken. Het spel met wezenlijke thema’s, leuke confrontatie, eigen uitdagingen en een luchtige benadering maakt onze teambuilding programma’s hilarisch. Wij zorgen ervoor dat er een sfeer van vertrouwen ontstaat, waar het team zich open durft op te stellen. Zo maken we de weg vrij om met vertrouwen aan de slag te gaan en onderwerpen als communicatie, feedback, waardering en erkenning. Onze formule zorgt ervoor dat het team, met onze teambuilding, een onvergetelijk leuke ervaring krijgt én er sterker uitkomt!
Teambuilding - workshop voor een unieke ervaring
Teambuilding de Teamlachspiegel

De Teamlachspiegel

Al jaren ons meest succesvolle teambuilding. Creëer ogenblikkelijk een sfeer van openheid en vertrouwen. Altijd lachen. Wij zetten elk team in beweging. Teambuilding De Teamlachspiegel

Teambuilding Veranderfitness

Veranderfitness

Unieke en leuke teambuilding. Blijf elkaar positief versterken in een voortdurend veranderende omgeving. Lach samen en beleef samen deze unieke teambuilding. Teambuilding Veranderfitness


Teambuilding - workshop voor een unieke ervaring
Teambuilding Kennismakingsfitness

Kennismakingsfitness

Veel nieuwe collega's? Of nieuwe teams? Hoe gaaf is dan om samen een vliegende start te maken. Teambuilding om elkaar te leren kennen en samen een sterk team te worden. Teambuilding Kennismakingsfitness

Teambuilding Vechten voor verbinding

Vechten voor verbinding

Een actieve, hilarische teambuilding waarbij het team ervaart welke gevechten er gevoerd moeten worden om tot betere samenwerking te komen. Teambuilding Vechten voor verbinding

Teambuilding Teamimporvisatie

Teamimprovisatie

Een teambuilding vol improvisatieavonturen. Natuurlijk wordt er gelachen, maar het team leert ook te vertrouwen op het vermogen te improviseren. Teambuilding Teamimporvisatie"Vlotte communicatie en tijdens het event goed gelachen!"
– Ruud Kortlever, Agile & Performance Coach –

“Op een mooie manier de waarden van ons team en de profielen van onszelf besproken.”
– Nico-Jan Hoogma, directielid KNVB –

"Ik vond het vooraf heel moeilijk inschatten wat je kunt verwachten. Maar het heeft onze verwachtingen overtroffen."
– Saskia Kousen, office manager Finerigie Accountants & Belastingadviseurs –

Benieuwd wat wij kunnen doen met jullie team?
Vraag informatie aan
Voor advies en een vrijblijvende offerte, vul ons aanvraagformulier in.
Chatten of bellen kan ook (tijdens kantooruren) 085 013 33 32

contact team teamspeling