De Piramide van Lencioni.
Succesvol samenwerken en teamontwikkeling.
De Piramide van Lencioni is een belangrijk model voor het bouwen aan vertrouwen binnen teams. Sinds 2014 helpt TeamSpeling organisaties hierbij door op een leuke, speelse manier te werken aan teamontwikkeling. Verheugd waren wij met de publicatie van de Piramide van Lencioni in 2016! Voor ons de bevestiging dat we op de goede weg zijn. In dit artikel vertellen we je meer over de Piramide van Lencioni en hoe TeamSpeling hiermee aan de slag gaat. Zoek je een training of een teambuilding die alles met de piramide van Lencioni te maken heeft, dan hebben wij:
- De teamtraining Lachen met Lencioni,
- Leidinggeven met lencioni voor management teams
- en als teambuilding De Teamlachspiegel.
Wat is de Piramide van Lencioni?
De Piramide van Lencioni is een model dat in 2016 werd gepubliceerd door Patrick Lencioni. Het model bestaat uit vijf lagen die samen de basis vormen voor een succesvol samenwerken en een effectief team:
-
Laag 1 (basis): Vertrouwen.
Vertrouwen is de absolute basis van een sterk en succesvol team met een goede samenwerking. -
Laag 2: Conflicten. Pas als er vertrouwen is kan een team constructieve conflicten aangaan.
-
Laag 3: Betrokkenheid. Goede conflicten en scherpe dialogen leiden tot duidelijke afspraken. De betrokkenheid groeit mee.
-
Laag 4: Verantwoordelijkheid op teamresultaten. Teamleden helpen elkaar. Want samenwerking en het teambelang staat nu echt voorop.
-
Laag 5 (top): Resultaten. De top is behaald! Vier samen het succes en blijf de piramide onderhouden.
De basis van de piramide is vertrouwen. Zonder vertrouwen kunnen teams niet goed functioneren en ontstaan er problemen in de andere lagen van de piramide. TeamSpeling richt zich daarom specifiek op het versterken van vertrouwen binnen teams.
Hoe helpt TeamSpeling bij het opbouwen van vertrouwen?
TeamSpeling werkt op een unieke, speelse manier aan teamontwikkeling. Door bij teams, op een leuke manier de comfortzone uit te rekken en op een andere manier met elkaar te laten communiceren, ontstaat er ruimte voor openheid en vertrouwen. Dit is de basis voor een goede samenwerking. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van verschillende werkvormen, team spellen, leuke workshops en creatieve opdrachten. Allemaal met veel humor. Deze aanpak zorgt ervoor dat teamleden zich ontwapend voelen en makkelijker bepaalde zaken durven te bespreken of doen. Dit is al gebeurd, voordat de teamleden het zelf in gaten hebben gehad. Zo groeit het vertrouwen binnen het team en wordt er gewerkt aan een stevige basis voor verdere teamontwikkeling en een optimale samenwerking.

VIDEO: De Piramide van Lencioni uitgelegd.
Wij leggen graag kinderlijk eenvoudig uit hoe het model van de Piramide van Lencioni in elkaar zit.
TeamSpeling en de Piramide van Lencioni: een perfecte combinatie
Toen de Piramide van Lencioni werd gepubliceerd, was TeamSpeling verheugd. Het bevestigde dat hun aanpak op de goede weg zit en dat het werken aan vertrouwen een essentiële basis is voor succesvolle teams. Met hun unieke, speelse methodes helpt TeamSpeling organisaties op weg naar welk resultaat dan ook. Ben je benieuwd naar wat TeamSpeling voor jouw team kan betekenen? Neem dan eens een kijkje op hun website en ontdek hoe zij het vertrouwen binnen jouw team kunnen versterken met behulp van de Piramide van Lencioni. Ga ook voor een succesvol samenwerken van het team!

Meer informatie & advies?
Leuk dat je ons hebt gevonden! Wij geven graag advies en sturen in een handomdraai een vrijblijvende offerte. Vul ons aanvraagformulier in.
De Lagen van de piramide van Lencioni.
Laag 1. Vertrouwen.
De onderste laag van de Piramide van Lencioni is vertrouwen. Vertrouwen is de absolute basis van een sterk en succes team. Wanneer er vertrouwen heerst durven teamleden zich kwetsbaar te tonen en zich uit te spreken. Zie het als een klimaat van psychologische veiligheid waarin men zich durft uit te spreken en zich gehoord voelt. Een voorbeeld hiervan is het herkennen en erkennen van elkaars sterke en zwakke punten. Zonder vertrouwen is er geen goede basis om een team te bouwen.
- Herkennen van een sterk team: open sfeer, gericht op samenwerken, kwetsbaarheden worden gedeeld.
- Herkennen van een zwak team: Men slaagt er onvoldoende in om vaardigheden en ervaringen bij anderen te herkennen. Het gevolg is geroddel bij de koffieautomaat ….. en op heel veel andere plekken.
Tips voor meer vertrouwen.
- Hoe beter je elkaar kent, hoe makkelijker het wordt om het klimaat van vertrouwen te versterken. Oefen met persoonlijke geschiedenissen. In minder dan een uur kan een team eerste stap zetten in de richting van het kweken van vertrouwen. Deze oefening brengt weinig risico’s met zich mee. Maar het effect ervan is groot.
- Ga voor een leuke teambuilding van TeamSpeling ervaren. Zoals Kennismakingsfitness. Maar eigenlijk leer je elkaar bij alle teambuilding producten van TeamSpeling in een razend tempo veel beter kennen.
Laag 2. Conflicten.
De tweede laag van de Piramide van Lencioni is conflicten. Er is in een team voldoende vertrouwen en dit doet de samenwerking goed. Men voelt zich veilig. De voorwaarden zijn nu aanwezig om conflicten met elkaar aan te gaan. Teamleden durven op een constructieve manier aan te geven waar ze tegenaan lopen, welke behoeften ze hebben en welke gevoelens het bij hen oproept. Bijvoorbeeld tijdens een vergadering. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een inhoudelijk vergaderpunt of over de manier waarop er met elkaar wordt vergaderd. Wat fijn! De conflicten worden zichtbaar en kunnen nu opgelost worden.
-
Herkennen van een sterk team: eerlijk delen van de impact van gedrag, iedereen wordt gehoord, feedback op gedrag i.p.v. op de persoon.
-
Herkennen van een zwak team : frustraties worden opgekropt, samen de schone schijn ophouden en conflicten uit de weg gaan. Kortom, vervelende vergaderingen.
Tips voor toffe conflicten.
-
Graaf met je team een verhuld conflict op. Bijvoorbeeld waarom men zolang zoveel energie verspild aan frustrerende vergaderingen. Dit vraagt moed en vertrouwen van alle teamleden. Teamleden zullen elkaar ook moeten aansporen deze moed te blijven uitoefenen om een succesvolle samenwerking te behalen.
-
Laat de teamleden hun persoonlijke stijlen en drijfveren delen met elkaar. Deze persoonlijke profielen spelen namelijk een grote rol bij het ontstaan van conflicten. Snappen hoe de diverse teamleden in elkaar steken helpt bij het creëren van wederzijds begrip. TeamSpeling biedt diverse trainingen die hierop aansluiten. Zoals Management Drives training en de Teamlachspiegel teambuilding .
-
Ga voor de leuke training. Bijvoorbeeld de teamtraining Anders feedback geven . Deze training zit vol humor én is gebaseerd op de uitgangspunten van de Piramide van Lencioni.
Laag 3. Betrokkenheid.
Dan komen wij uit bij de derde laag van de Piramide van Lencioni. De laag Betrokkenheid. Wanneer er onderling vertrouwen is en binnen het team durft men conflicten aan te gaan en ontstaat er betrokkenheid. Heel logisch eigenlijk. Want de teamleden voelen zich gezien en gehoord. Bijvoorbeeld bij het tot stand komen van afspraken de teamplannen. Deze zijn nu ook helder. Geen vaag gedoe meer. Kortom, de ideale omstandigheden om de betrokkenheid binnen het team te doen floreren. Je herkent ze vast wel die betrokken collega’s. Ze zijn trotser, energieker en productiever.
- Herkennen van een sterk team: Schept duidelijkheid, richting en prioriteiten. Pakt kansen voordat de concurrentie dat doet. Dit team ontwikkeld het vermogen om van fouten te leren.
- Herkennen van een zwak team: Onduidelijkheid over de richting en prioriteiten, ziet kansen verdwijnen, keer op keer terugkomen op discussies en beslissingen. Kortom een vicieuze cirkel waarbij het gebrek aan vertrouwen alleen maar toeneemt.
Tips voor versterken van betrokkenheid.
- Creëer betrokkenheid door teamleden vroegtijdig aan te haken bij de besluiten over de manier van werken, het gezamenlijke resultaat en de visie van het team. Om misverstanden te voorkomen, zorg ervoor dat dit wordt vastgelegd. Zorg ook dat de ‘Why’ (purpose) duidelijk is bij teamleden.
- Informeer naar de mogelijkheden voor een teamdag: Leidinggeven met Lencioni. Neem lekker de tijd en de ruimte om de Piramide samen te beleven. Hoe gaaf is het om het vertrouwen te versterken, de goede dialogen gevoerd te hebben, heldere afspraken te maken én heel te hebben gelachen. Dan stap je samen met een lekker gevoel de borrel in!
Laag 4. Verantwoordelijkheid op teamresultaten.
Bijna op de top van de Piramide van Lencioni komen we op de vierde laag: Verantwoordelijkheid op teamresultaten. Betrokkenheid leidt niet per definitie tot verantwoordelijkheid. Het team zal nu het accent moeten gaan op teamprestaties. Het gehele team draagt verantwoordelijkheid over de bijdrage van ieder individueel teamlid aan de teamresultaten. Dit gaat bijvoorbeeld om het tijdig vragen aan hulp van collega’s en de bereidheid om collega’s te helpen. Anderzijds gaat verantwoordelijkheid ook om de bereidheid om teamleden aan te spreken op gedrag dat niet bijdraagt aan het teamresultaat.
- Herkennen van een sterk team. Teamleden helpen elkaar, eigenaarschap op resultaat, eigen fouten benoemen.
- Herkennen van een zwak team. Duiken bij hulpvragen, alleen het eigen werk doen, verantwoordelijkheid bij de ander leggen.
Tips voor meer verantwoordelijkheid:
- Publicatie van de teamdoelstellingen. Maak openbaar wat het team dient te presteren, wie wat dient te doen en hoe iedereen zich dient gedragen om succes te boeken. Laat er geen toeval over bestaan. Draag het uit. De vijand van verantwoordelijkheid is immers dubbelzinnigheid.
- Organiseer regelmatig voorgangsbesprekingen. Zorg dat deze besprekingen ook echt bijdragen aan de juiste doelen. Onze vergadertraining biedt jouw team hierin verrassende nieuwe inzichten: Anders Vergaderen.
- Beloon op teamniveau!
Laag 5. Resultaten.
We zitten nu in het bovenste topje van de Piramide van Lencioni. Aan alle belangrijke factoren zijn voldaan. Gefeliciteerd! Tijd om te oogsten. Blijf de piramide wel goed onderhouden wordt. Ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen, veranderende omstandigheden van buitenaf kunnen schuurtjes veroorzaken in dit mooie gebouw. Bijvoorbeeld bij een wisseling in de samenstelling van het team. Een nieuw teamlid over een nieuwe managers. Dus blijf voortdurend bouwen aan alle lagen van de piramide. En, o ja, niet vergeten, vier de successen! Jullie mogen best trots zijn. Het is niet veel teams gegeven om dit niveau te bereiken.
De 5 frustraties van teamsamenwerking volgens de piramide van Lecioni.
Samenwerken in een team is alles behalve eenvoudig. Ongetwijfeld herken je de energievretende vergaderingen waar langs elkaar heen wordt gepraat maar eigenlijk niemand echt zegt wat hij of zij ervan denkt. Het gevolg is afnemende betrokkenheid en afspraken die maar ten dele worden gedragen. Reken maar uit hoe dit uit gaat pakken voor de teamresultaten.
Maar wat is dan nodig? Waar begin je? En hoe pak je het aan?
De Piramide van Lencioni helpt op eenvoudige wijze inzicht te krijgen in zowel het probleem als de oplossing. Hoe handig!
De complete Piramide beleving.
- Leidinggeven met Lencioni (voor management teams)
Deze training leert je leidinggeven aan teams langs de vijf fases naar resultaten. - Lachen met Lencioni (teamtraining)
Ga met het team op reis en beleef langs vijf fases de route naar excellente resultaten.
Hilarische teambuilding voor het vertrouwen.
- Feesten voor Verbinding
Hilarisch feestje voor de verbinding en het vertrouwen - De Teamlachspiegel
Kijk in de spiegel, relativeer jezelf een klein beetje en bouw aan vertrouwen - Veranderfitness
Blijf elkaar positief versterken in een voortdurend veranderend omgeving
Teambuilding
Bij de teambuilding van TeamSpeling draait alles om het fundament van teamwork: verbinding en het creëren van een klimaat van vertrouwen. Dit is voor ieder team een continue uitdaging. Daarom gaat onze teambuilding over meer dan alleen lachen en plezier maken. Juist de (spannende) uitdagingen van het team vormen het vertrekpunt van al onze teambuilding activiteiten.
De humor vormt het middel om een diepere laag te raken. Het spel met wezenlijke thema’s, leuke confrontatie, eigen uitdagingen en een luchtige benadering maakt onze teambuilding programma’s hilarisch. Wij zorgen ervoor dat er een sfeer van vertrouwen ontstaat, waar het team zich open durft op te stellen. Zo maken we de weg vrij om met vertrouwen aan de slag te gaan en onderwerpen als communicatie, feedback geven, waardering en erkenning. Onze formule zorgt ervoor dat het team, met onze teambuilding activiteiten, een onvergetelijk leuke ervaring krijgt én er sterker uitkomt!
Teambuilding De Teamlachspiegel

Al jaren ons meest succesvolle teambuilding. Creëer ogenblikkelijk een sfeer van openheid en vertrouwen. Altijd lachen. Wij zetten elk team in beweging. Teambuilding De Teamlachspiegel
Teambuilding Kennismakingsfitness

Veel nieuwe collega's? Of nieuwe teams? Hoe gaaf is dan om samen een vliegende start te maken. Teambuilding om elkaar te leren kennen en samen een sterk team te worden. Teambuilding Kennismakingsfitness
Teambuilding Veranderfitness

Unieke en leuke teambuilding. Blijf elkaar positief versterken in een voortdurend veranderende omgeving. Lach samen en beleef samen deze unieke teambuilding. Teambuilding Veranderfitness
Teambuilding Feesten voor verbinding

Een actieve, hilarische teambuilding waarbij het team ervaart welke gevechten er gevoerd moeten worden om tot betere samenwerking te komen. Teambuilding Feesten voor verbinding
Teambuilding Teamimprovisatie

Een teambuilding vol improvisatieavonturen. Natuurlijk wordt er gelachen, maar het team leert ook te vertrouwen op het vermogen te improviseren. Teambuilding Teamimporvisatie
“Op een mooie manier de waarden van ons team en de profielen van onszelf besproken.”
– Nico-Jan Hoogma, directielid KNVB –
"Ik vond het vooraf heel moeilijk inschatten wat je kunt verwachten. Maar het heeft onze verwachtingen overtroffen."
– Saskia Kousen, office manager Finerigie Accountants & Belastingadviseurs –

Meer informatie & advies?
Leuk dat je ons hebt gevonden! Wij geven graag advies en sturen in een handomdraai een vrijblijvende offerte. Vul ons aanvraagformulier in.