TeamSpeling en de Piramide van Lencioni.

Veel humor en vertrouwen.

Vraag informatie aan via aanvraagformulier

De Piramide van Lencioni.

Succesvol samenwerken en teamontwikkeling.

De Piramide van Lencioni is een belangrijk model voor het bouwen aan vertrouwen binnen teams. Sinds 2014 helpt TeamSpeling organisaties hierbij door op een leuke, speelse manier te werken aan teamontwikkeling. Verheugd waren wij met de publicatie van de Piramide van Lencioni in 2016! Voor ons de bevestiging dat we op de goede weg zijn. In dit artikel vertellen we je meer over de Piramide van Lencioni en hoe TeamSpeling hiermee aan de slag gaat. Zoek je een training of een teambuilding die alles met de piramide van Lencioni te maken heeft, dan hebben wij:

Wat is de Piramide van Lencioni?

De Piramide van Lencioni is een model dat in 2016 werd gepubliceerd door Patrick Lencioni. Het model bestaat uit vijf lagen die samen de basis vormen voor een succesvol samenwerken en een effectief team:

 • Laag 1 (basis): Vertrouwen.
  Vertrouwen is de absolute basis van een sterk en succesvol team met een goede samenwerking.

 • Laag 2: Conflicten. Pas als er vertrouwen is kan een team constructieve conflicten aangaan.

 • Laag 3: Betrokkenheid. Goede conflicten en scherpe dialogen leiden tot duidelijke afspraken. De betrokkenheid groeit mee.

 • Laag 4: Verantwoordelijkheid op teamresultaten. Teamleden helpen elkaar. Want samenwerking en het teambelang staat nu echt voorop.

 • Laag 5 (top): Resultaten. De top is behaald! Vier samen het succes en blijf de piramide onderhouden.

De basis van de piramide is vertrouwen. Zonder vertrouwen kunnen teams niet goed functioneren en ontstaan er problemen in de andere lagen van de piramide. TeamSpeling richt zich daarom specifiek op het versterken van vertrouwen binnen teams.

Hoe helpt TeamSpeling bij het opbouwen van vertrouwen?

TeamSpeling werkt op een unieke, speelse manier aan teamontwikkeling. Door bij teams, op een leuke manier de comfortzone uit te rekken en op een andere manier met elkaar te laten communiceren, ontstaat er ruimte voor openheid en vertrouwen. Dit is de basis voor een goede samenwerking. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van verschillende werkvormen, team spellen, leuke workshops en creatieve opdrachten. Allemaal met veel humor. Deze aanpak zorgt ervoor dat teamleden zich ontwapend voelen en makkelijker bepaalde zaken durven te bespreken of doen. Dit is al gebeurd, voordat de teamleden het zelf in gaten hebben gehad. Zo groeit het vertrouwen binnen het team en wordt er gewerkt aan een stevige basis voor verdere teamontwikkeling en een optimale samenwerking.

YouTube player

VIDEO: De Piramide van Lencioni uitgelegd.
Wij leggen graag kinderlijk eenvoudig uit hoe het model van de Piramide van Lencioni in elkaar zit. 

TeamSpeling en de Piramide van Lencioni: een perfecte combinatie

Toen de Piramide van Lencioni werd gepubliceerd, was TeamSpeling verheugd. Het bevestigde dat hun aanpak op de goede weg zit en dat het werken aan vertrouwen een essentiële basis is voor succesvolle teams. Met hun unieke, speelse methodes helpt TeamSpeling organisaties op weg naar welk resultaat dan ook. Ben je benieuwd naar wat TeamSpeling voor jouw team kan betekenen? Neem dan eens een kijkje op hun website en ontdek hoe zij het vertrouwen binnen jouw team kunnen versterken met behulp van de Piramide van Lencioni. Ga ook voor een succesvol samenwerken van het team!

team teamspeling

Meer informatie & advies?
Leuk dat je ons hebt gevonden! Wij geven graag advies en sturen in een handomdraai een vrijblijvende offerte. Vul ons aanvraagformulier in.

Aanvraagformulier

De Lagen van de piramide van Lencioni.

Laag 1. Vertrouwen.

De onderste laag van de Piramide van Lencioni is vertrouwen. Vertrouwen is de absolute basis van een sterk en succes team. Wanneer er vertrouwen heerst durven teamleden zich kwetsbaar te tonen en zich uit te spreken. Zie het als een klimaat van psychologische veiligheid waarin men zich durft uit te spreken en zich gehoord voelt. Een voorbeeld hiervan is het herkennen en erkennen van elkaars sterke en zwakke punten. Zonder vertrouwen is er geen goede basis om een team te bouwen.

 • Herkennen van een sterk team: open sfeer, gericht op samenwerken, kwetsbaarheden worden gedeeld.
 • Herkennen van een zwak team: Men slaagt er onvoldoende in om vaardigheden en ervaringen bij anderen te herkennen. Het gevolg is geroddel bij de koffieautomaat ….. en op heel veel andere plekken.

Tips voor meer vertrouwen.

 • Hoe beter je elkaar kent, hoe makkelijker het wordt om het klimaat van vertrouwen te versterken. Oefen met persoonlijke geschiedenissen. In minder dan een uur kan een team eerste stap zetten in de richting van het  kweken van vertrouwen. Deze oefening brengt weinig risico’s met zich mee. Maar het effect ervan is groot.
 • Ga voor een leuke teambuilding van TeamSpeling ervaren. Zoals Kennismakingsfitness. Maar eigenlijk leer je elkaar bij alle teambuilding producten van TeamSpeling in een razend tempo veel beter kennen.

Laag 2. Conflicten.

De tweede laag van de Piramide van Lencioni is conflicten. Er is in een team voldoende vertrouwen en dit doet de samenwerking goed. Men voelt zich veilig. De voorwaarden zijn nu aanwezig om conflicten met elkaar aan te gaan. Teamleden durven op een constructieve manier aan te geven waar ze tegenaan lopen, welke behoeften ze hebben en welke gevoelens het bij hen oproept. Bijvoorbeeld tijdens een vergadering. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een inhoudelijk vergaderpunt of over de manier waarop er met elkaar wordt vergaderd. Wat fijn! De conflicten worden zichtbaar en kunnen nu opgelost worden.

 • Herkennen van een sterk team: eerlijk delen van de impact van gedrag, iedereen wordt gehoord, feedback op gedrag i.p.v. op de persoon.

 • Herkennen van een zwak team : frustraties worden opgekropt, samen de schone schijn ophouden en conflicten uit de weg gaan. Kortom, vervelende vergaderingen.

Tips voor toffe conflicten.

 • Graaf met je team een verhuld conflict op. Bijvoorbeeld waarom men zolang zoveel energie verspild aan frustrerende vergaderingen. Dit vraagt moed en vertrouwen van alle teamleden. Teamleden zullen elkaar ook moeten aansporen deze moed te blijven uitoefenen om een succesvolle samenwerking te behalen.

 • Laat de teamleden hun persoonlijke stijlen en drijfveren delen met elkaar. Deze persoonlijke profielen spelen namelijk een grote rol bij het ontstaan van conflicten. Snappen hoe de diverse teamleden in elkaar steken helpt bij het creëren van wederzijds begrip. TeamSpeling biedt diverse trainingen die hierop aansluiten. Zoals Management Drives training   en de Teamlachspiegel teambuilding .

 • Ga voor de leuke training. Bijvoorbeeld de teamtraining Anders feedback geven . Deze training zit vol humor én is gebaseerd op de uitgangspunten van de Piramide van Lencioni.

  Laag 3. Betrokkenheid.

  Dan komen wij uit bij de derde laag van de Piramide van Lencioni. De laag Betrokkenheid. Wanneer er onderling vertrouwen is en binnen het team durft men conflicten aan te gaan en ontstaat er betrokkenheid. Heel logisch eigenlijk. Want de teamleden voelen zich gezien en gehoord. Bijvoorbeeld bij het tot stand komen van afspraken de teamplannen. Deze zijn nu ook helder. Geen vaag gedoe meer. Kortom, de ideale omstandigheden om de betrokkenheid binnen het team te doen floreren. Je herkent ze vast wel die betrokken collega’s. Ze zijn trotser, energieker en productiever.

  • Herkennen van een sterk team: Schept duidelijkheid, richting en prioriteiten. Pakt kansen voordat de concurrentie dat doet. Dit team ontwikkeld het vermogen om van fouten te leren.
  • Herkennen van een zwak team: Onduidelijkheid over de richting en prioriteiten, ziet kansen verdwijnen, keer op keer terugkomen op discussies en beslissingen. Kortom een vicieuze cirkel waarbij het gebrek aan vertrouwen alleen maar toeneemt.

  Tips voor versterken van betrokkenheid.

  • Creëer betrokkenheid door teamleden vroegtijdig aan te haken bij de besluiten over de manier van werken, het gezamenlijke resultaat en de visie van het team. Om misverstanden te voorkomen, zorg ervoor dat dit wordt vastgelegd. Zorg ook dat de ‘Why’ (purpose) duidelijk is bij teamleden. 
  • Informeer naar de mogelijkheden voor een teamdag: Leidinggeven met Lencioni. Neem lekker de tijd en de ruimte om de Piramide samen te beleven. Hoe gaaf is het om het vertrouwen te versterken, de goede dialogen gevoerd te hebben, heldere afspraken te maken én heel te hebben gelachen. Dan stap je samen met een lekker gevoel de borrel in!

  Laag 4. Verantwoordelijkheid op teamresultaten.

  Bijna op de top van de Piramide van Lencioni komen we op de vierde laag: Verantwoordelijkheid op teamresultaten. Betrokkenheid leidt niet per definitie tot verantwoordelijkheid. Het team zal nu het accent moeten gaan op teamprestaties. Het gehele team draagt verantwoordelijkheid over de bijdrage van ieder individueel teamlid aan de teamresultaten. Dit gaat bijvoorbeeld om het tijdig vragen aan hulp van collega’s en de bereidheid om collega’s te helpen. Anderzijds gaat verantwoordelijkheid ook om de bereidheid om teamleden aan te spreken op gedrag dat niet bijdraagt aan het teamresultaat.

  • Herkennen van een sterk team. Teamleden helpen elkaar, eigenaarschap op resultaat, eigen fouten benoemen.
  • Herkennen van een zwak team. Duiken bij hulpvragen, alleen het eigen werk doen, verantwoordelijkheid bij de ander leggen.

  Tips voor meer verantwoordelijkheid:

  • Publicatie van de teamdoelstellingen. Maak openbaar wat het team dient te presteren, wie wat dient te doen en hoe iedereen zich dient gedragen om succes te boeken. Laat er geen toeval over bestaan. Draag het uit. De vijand van verantwoordelijkheid is immers dubbelzinnigheid.
  • Organiseer regelmatig voorgangsbesprekingen. Zorg dat deze besprekingen ook echt bijdragen aan de juiste doelen. Onze vergadertraining biedt jouw team hierin verrassende nieuwe inzichten: Anders Vergaderen.
  • Beloon op teamniveau!

  Laag 5. Resultaten.

  We zitten nu in het bovenste topje van de Piramide van Lencioni. Aan alle belangrijke factoren zijn voldaan. Gefeliciteerd! Tijd om te oogsten. Blijf de piramide wel goed onderhouden wordt. Ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen, veranderende omstandigheden van buitenaf kunnen schuurtjes veroorzaken in dit mooie gebouw. Bijvoorbeeld bij een wisseling in de samenstelling van het team. Een nieuw teamlid over een nieuwe managers. Dus blijf voortdurend bouwen aan alle lagen van de piramide. En, o ja, niet vergeten, vier de successen! Jullie mogen best trots zijn. Het is niet veel teams gegeven om dit niveau te bereiken.

  De 5 frustraties van teamsamenwerking volgens de piramide van Lecioni.

  Samenwerken in een team is alles behalve eenvoudig. Ongetwijfeld herken je de energievretende vergaderingen waar langs elkaar heen wordt gepraat maar eigenlijk niemand echt zegt wat hij of zij ervan denkt. Het gevolg is afnemende betrokkenheid en afspraken die maar ten dele worden gedragen. Reken maar uit hoe dit uit gaat pakken voor de teamresultaten.

  Maar wat is dan nodig? Waar begin je? En hoe pak je het aan?

  De Piramide van Lencioni helpt op eenvoudige wijze inzicht te krijgen in zowel het probleem als de oplossing. Hoe handig!

  De complete Piramide beleving.

  • Leidinggeven met Lencioni (voor management teams)
   Deze training leert je leidinggeven aan teams langs de vijf fases naar resultaten.
  • Lachen met Lencioni (teamtraining)
   Ga met het team op reis en beleef langs vijf fases de route naar excellente resultaten.

  Hilarische teambuilding voor het vertrouwen.

  Reviews op Google

  Beoordeel ons ook op Google! Klik hierom een review te plaatsen

  Zij hielden ons een ‘Bedrijfslachspiegel’ voor. Op basis van interactie met de medewerkers gingen ze helemaal los met knappe improvisaties, ontroerende liedjes, hilarische scènes en vooral veel humor. Er was niet alleen aandacht voor de mooie kanten van ons werk, ook de lastige kanten mochten er zijn. Het was een groot succes, wij hebben veel gelachen!
  sumeyra kaya
  sumeyra kaya
  07/11/2022
  Als teamdag hadden we Clemen uitgenodigd met de teamlachspiegel. Wat hebben we genoten. Veel gelachen, lekker gerelativeerd, inzichten gekregen en bovenal veel verbinding met elkaar gevoeld. Clemen wist precies de juiste balans te vinden tussen lol en verdieping, tussen fanatiek bezig zijn en rust vinden. Kortom een hele fijne dag waarbij iedereen met een grote warme lach op zijn gezicht naar huis ging. Bedankt voor deze bijzondere ervaring.
  Mariëlla Melissen
  Mariëlla Melissen
  03/11/2022
  Onze teamdag met Teamspeling en Clemen aan het roer (of beter gezegd, de muziekbox) heeft ons zelfs meer gebracht dan we hadden gehoopt. Ons doel was om met plezier te werken aan verbinden, ontmoeten en inspireren en dat is ruimschoots behaald! Onwijs gelachen, tot inzichten gekomen, super fanatiek bezig geweest met elkaar en ga zo maar door. De dag vloog om. Wat een fijne energie en een boost voor ons team en wat heeft Clemen het fantastisch gedaan. Chapeau!
  Suzanne Molendijk
  Suzanne Molendijk
  03/11/2022
  Het was een top middag, veel geleerd en veel met het team gelachen! 😊
  Menno Barten
  Menno Barten
  26/09/2022
  Super leuke workshop gehad. Heel leerzaam, veel inzichten en nóg meer gelachen! Een aanrader voor elk bedrijf.
  Linda de Keijzer
  Linda de Keijzer
  25/09/2022
  Aangenaam verrast door een leuke activiteit van TeamSpeling! Met ons bedrijfsteam van 10 personen waren we 2 uur lang geboeid en werden we meerdere keren op het verkeerde been gezet. Patronen werden (confronterend) zichtbaar en gaven mooie inzichten. Clemen leidt de training bijzonder goed, met een sterk gevoel voor humor en een prettige energie. Wij zijn erg nieuwsgierig naar nog meer mogelijkheden van TeamSpeling. Aanrader wat ons betreft!
  Hanneke van der Krieken
  Hanneke van der Krieken
  24/09/2022
  Ontzettende leuke teammiddag gehad met dank aan TeamSpeling! Laura en Anna hebben gezorgd voor humor maar ook inzichten hoe wij als team georganiseerd zijn. Door een simpele spel en tevens ook een leuk spel kwamen we achter de zogenaamde belbin rollen van de medewerkers. Top middag gehad! Dank Laura en Anna voor de begeleiding😊
  rahma bouka
  rahma bouka
  02/08/2022
  Ontzettend goede Teambuilding gehad met ons Business Support team (De Bedrijfslachspiegel). Tijdens de organisatie was er veel flexibiliteit en werd duidelijk onderzocht wat ons team nodig had en met welke zaken rekening gehouden diende te worden. Na elkaar door de restricties 2 jaar bijna niet gezien te hebben hebben we een dagdeel vreselijk met elkaar gelachen, verhalen gedeeld, gehuild en weer leren communiceren. Voor de effectiviteit van ons team is dit goud waard. We gaan ZEKER vaker gebruik maken van TeamSpeling. Coach Mieke is ontzettend goed en heeft indrukwekkend veel inzicht in situaties en verhoudingen.
  Orna Stapel
  Orna Stapel
  21/03/2022
  Op een speelse manier tot de kern van ons team gekomen en hierbij elkaars rol beter leren begrijpen. Een ochtend waarin we echt aan de band binnen ons team hebben kunnen bouwen. Een echte aanrader!
  Maud Aarts
  Maud Aarts
  29/07/2021

  Teambuilding

  Bij de teambuilding van TeamSpeling draait alles om het fundament van teamwork: verbinding en het creëren van een klimaat van vertrouwen. Dit is voor ieder team een continue uitdaging. Daarom gaat onze teambuilding over meer dan alleen lachen en plezier maken. Juist de (spannende) uitdagingen van het team vormen het vertrekpunt van al onze teambuilding activiteiten.

  De humor vormt het middel om een diepere laag te raken. Het spel met wezenlijke thema’s, leuke confrontatie, eigen uitdagingen en een luchtige benadering maakt onze teambuilding programma’s hilarisch. Wij zorgen ervoor dat er een sfeer van vertrouwen ontstaat, waar het team zich open durft op te stellen. Zo maken we de weg vrij om met vertrouwen aan de slag te gaan en onderwerpen als communicatie, feedback geven, waardering en erkenning. Onze formule zorgt ervoor dat het team, met onze teambuilding activiteiten, een onvergetelijk leuke ervaring krijgt én er sterker uitkomt!


  Teambuilding De Teamlachspiegel

  Teambuilding de Teamlachspiegel

  Al jaren ons meest succesvolle teambuilding. Creëer ogenblikkelijk een sfeer van openheid en vertrouwen. Altijd lachen. Wij zetten elk team in beweging. Teambuilding De Teamlachspiegel

  Teambuilding Kennismakingsfitness

  Teambuilding Kennismakingsfitness

  Veel nieuwe collega's? Of nieuwe teams? Hoe gaaf is dan om samen een vliegende start te maken. Teambuilding om elkaar te leren kennen en samen een sterk team te worden. Teambuilding Kennismakingsfitness

  Teambuilding Veranderfitness

  Teambuilding Veranderfitness

  Unieke en leuke teambuilding. Blijf elkaar positief versterken in een voortdurend veranderende omgeving. Lach samen en beleef samen deze unieke teambuilding. Teambuilding Veranderfitness

  Teambuilding Feesten voor verbinding

  Teambuilding Feesten voor verbinding

  Een actieve, hilarische teambuilding waarbij het team ervaart welke gevechten er gevoerd moeten worden om tot betere samenwerking te komen. Teambuilding Feesten voor verbinding

  Teambuilding Teamimprovisatie

  Teambuilding Teamimporvisatie

  Een teambuilding vol improvisatieavonturen. Natuurlijk wordt er gelachen, maar het team leert ook te vertrouwen op het vermogen te improviseren. Teambuilding Teamimporvisatie

  “Op een mooie manier de waarden van ons team en de profielen van onszelf besproken.”
  – Nico-Jan Hoogma, directielid KNVB –

  "Ik vond het vooraf heel moeilijk inschatten wat je kunt verwachten. Maar het heeft onze verwachtingen overtroffen."
  – Saskia Kousen, office manager Finerigie Accountants & Belastingadviseurs –

  team teamspeling

  Meer informatie & advies?
  Leuk dat je ons hebt gevonden! Wij geven graag advies en sturen in een handomdraai een vrijblijvende offerte. Vul ons aanvraagformulier in.

  Aanvraagformulier