Hoe behoud je de verbinding in een veranderende wereld? Thuiswerken en hybride werken biedt veel flexibiliteit, maar brengt ook uitdagingen voor teamdynamiek en samenwerking. Het belang van technologie en...
Piramide van Lencioni
Onderling vertrouwen vormt de basis voor een effectief team. Ontdek het model van de Piramide van Lencioni.
"Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!"
De kracht van de piramide van Lencioni
Heb je interesse in een piramide training of teambuilding gerelateerd aan de piramide van Lencioni, dan bieden wij diverse teamtrainingen en teambuilding programma’s aan. Ontdek de vijf belangrijkste valkuilen en versterk de betrokkenheid en het onderling vertrouwen.
De lagen van de Piramide?
Laag 1 (basis): Onderling vertrouwen.Onderling vertrouwen.Onderling vertrouwen is de absolute basis van een sterk en effectief team met een goede samenwerking.
Laag 2: Constructieve conflicten.Pas als er vertrouwen is kan een team constructieve conflicten aangaan.
Laag 3: Betrokkenheid.Stevige discussies en scherpe dialogen leiden tot duidelijke afspraken. De betrokkenheid groeit mee.
Laag 4: Verantwoordelijkheid op teamresultaten.Teamleden helpen elkaar. Want samenwerking en het teambelang staat nu echt voorop.
Laag 5 (top): Resultaten. De top is behaald! Vier samen het succes en blijf het model van Patrick Lencioni gebruiken. Mensen zijn van nature geneigd om na een behaald succes de touwtjes te laten vieren. Echter werkt dit in de praktijk averechts. Blijf het model gebruiken voor en houd de prestaties hoog!
De Piramide van Lencioni en TeamSpeling?
TeamSpeling werkt op een unieke, speelse manier aan teamontwikkeling. Wij rekken bij teams, op een leuke manier de comfortzone. Soms door te verrassen en soms door het team echt uit te dagen. Maar altijd met veel gelach.
Wij dagen uit op een leuke manier met elkaar te communiceren. Zo ontstaat er ruimte voor openheid en vertrouwen. Dit is de basis voor een goede samenwerking volgens de Piramide van Lencioni.
Hierbij wordt er gebruik gemaakt van verschillende werkvormen, team spellen, leuke workshops en creatieve opdrachten. Allemaal met veel humor. Deze aanpak zorgt ervoor dat teamleden zich ontwapend voelen en makkelijker bepaalde zaken durven te bespreken of doen. Dit is al gebeurd, voordat de deelnemers het zelf in gaten hebben gehad. Zo groeit het vertrouwen binnen het team en wordt er gewerkt aan een stevige basis voor verdere teamontwikkeling en het samenwerken.
Trainingen en workshops met de piramide van Lencioni
Bij TeamSpeling maken wij veel gebruik van het Lencioni model. In al onze trainingen en teambuilding werken wij ook met vertrouwen. Het eerste wat wij doen is een klimaat creëren waar mensen elkaar kunnen vertrouwen, waardoor direct de tweede laag kan worden bereikt. Respectvol confrontaties aangaan.
De Lencioni Show. Bedrijfsuitje voor grote groepen
Ga met het hele bedrijs aan de slag met de lagen van de piramide van Lencioni. De Lencioni Show zit vol onverwachte wendingen, zaal oefeningen, interactie en spontane geïmproviseerde sketches en liedjes. Je kan ervoor kiezen om break-outs met de teams te doen om Lencioni teambuilding workshops te beleven.
Andere teambuilding, trainingen en teamdagen
Als het je om de piramide van Lencioni gaat, hebben zit je bij TeamSpeling helemaal goed. Onze teambuildingm trainingen en teamdagen vinden allemaal overeenkomsten met het Lencioni model. Sommige programma’s hebben we zelfs gewijd aan dit model. Hier zijn deze programma’s.
Teamtraining Lachen met Lencioni
De training Lachen met Lencioni is razend populair bij TeamSpeling en heeft een enorme impact op de teamontwikkeling. Zeker de moeite waard voor elk team dat wil werken aan het behalen van succes.
Management training Leidinggeven met Lencioni
In deze management training, leidinggeven met Lencioni, krijgt het team nieuwe inzichten over hoe de aanwezigheid of afwezigheid van vertrouwen doorwerkt in alle processen van de organisatie.
Teamdag Samenwerken en Lencioni
Een hele dag intensief aan de slag met het team. Natuurlijk met veel lachen, maar ook met serieuze vragen en impactvolle inzichten. Teamdag Samenwerken en Lencioni is ontzettend waardevol voor functionerende teams waarvan veel wordt gevraagd.
Teambuilding de Teamlachspiegel
Ja, in de naam komt geen Lencioni voor, maar dat komt omdat deze teambuilding veel meer omvattend is. Ook de piramide van Lencioni komt, bij de teambuilding de Teamlachspiegel, regelmatig voorbij. Dit teamuitje geeft elk team een geweldige boost.
Advies en een vrijblijvende offerte?
Wij helpen je graag met advies en een vrijblijvende offerte. Vul het aanvraagformulier in en wij zorgen dat het goed komt.
Ben jij de volgende die onze baanbrekende formule ervaart?
Leuk gesprek over jullie team? Én een vrijblijvende offerte?
“Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!“
Succesvol samenwerken met de piramide van Lencioni
De piramide van Lencioni is opgebouwd uit vijf lagen
De piramide van Lencioni is opgebouwd uit vijf lagen die essentieel zijn voor een succesvol team. Deze lagen zijn:
- Vertrouwen
- Conflicten
- Betrokkenheid
- Verantwoordelijkheid
- Resultaatgerichtheid
Elke laag bouwt voort op de vorige, wat betekent dat zonder vertrouwen, constructieve conflicten niet mogelijk zijn. En zonder conflicten, kan er geen echte betrokkenheid ontstaan.
Het Lencioni model toont aan dat het aangaan van conflicten niet negatief hoeft te zijn, maar juist kan leiden tot betere resultaten door verhoogde betrokkenheid en verantwoordelijkheid.
Het belang van constructieve conflicten volgens de Piramide van Lencioni
Patrick Lencioni stelt, in de tweede laag van de Piramide van Lencioni, dat kunstmatige harmonie schadelijk is voor de teamdynamiek. Dan vermijden teamleden conflicten om de vrede te bewaren.
Echte vooruitgang wordt geboekt wanneer teamleden zich veilig voelen om hun mening te delen, ook als dit leidt tot conflicten. Dit vereist een sterke focus op het bouwen van vertrouwen binnen het team, zodat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.
Vertrouwen: De basis waarop alles rust.
Conflicten: Noodzakelijk voor groei en innovatie.
Betrokkenheid: Iedereen is toegewijd aan het team en de doelen.
Verantwoordelijkheid: Leden houden elkaar verantwoordelijk.
Resultaatgerichtheid: Het uiteindelijke doel van elk team.
Praktijkvoorbeelden en toepassingen
In de praktijk betekent dit dat teams moeten werken aan hun onderlinge vertrouwen en open moeten staan voor elkaars meningen en ideeën. Dit kan door regelmatig teambuilding activiteiten, of team trainingen te organiseren, duidelijke en haalbare doelen te stellen, en een cultuur van openheid en eerlijkheid te bevorderen. Het is ook belangrijk dat leiders het goede voorbeeld geven door zelf open te staan voor feedback en door het tonen van kwetsbaarheid.
Ga voor een piramide van Lencioni training en maak het verschil met jouw team.
De piramide van Lencioni is niet alleen een model, het is een filosofie die, wanneer juist toegepast, de manier waarop teams werken kan transformeren. Het moedigt aan tot diepere betrokkenheid, grotere verantwoordelijkheid nemen, en uiteindelijk tot het behalen van betere resultaten. Ben je klaar om het verschil te maken binnen jouw team? Begin vandaag nog met het toepassen van de principes van de piramide van Lencioni en zie hoe jouw team transformeert. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden voor jouw team.
De Lagen van de piramide van Lencioni
Piramide van Lencioni - Laag 1
Vertrouwen
De onderste laag is vertrouwen. Vertrouwen is de absolute basis van een sterk en een goed fuctionerend team. Wanneer er vertrouwen heerst durven teamleden zich kwetsbaar te tonen en zich uit te spreken. Zie het als een klimaat van psychologische veiligheid waarin men zich durft uit te spreken en zich gehoord voelt. Een voorbeeld hiervan is het herkennen en erkennen van elkaars sterke en zwakke punten. Zonder vertrouwen is er geen goede basis om een team te bouwen.
Herkennen van een sterk team: open sfeer, gericht op samenwerken, kwetsbaarheden worden gedeeld.
Herkennen van een zwak team: Men slaagt er onvoldoende in om vaardigheden en ervaringen bij anderen te herkennen. Het gevolg is geroddel bij de koffieautomaat ….. en op heel veel andere plekken.
Herkennen van een sterk team: open sfeer, gericht op samenwerken, kwetsbaarheden worden gedeeld.
Herkennen van een zwak team: Men slaagt er onvoldoende in om vaardigheden en ervaringen bij anderen te herkennen. Het gevolg is geroddel bij de koffieautomaat ….. en op heel veel andere plekken.
Tips voor meer vertrouwen
Hoe beter je elkaar kent, hoe makkelijker het wordt om het klimaat van vertrouwen te versterken. Oefen met persoonlijke geschiedenissen. In minder dan een uur kan een team eerste stap zetten in de richting van het kweken van vertrouwen. Deze oefening brengt weinig risico’s met zich mee. Maar het effect ervan is groot.
Ga voor een leuke teambuilding van TeamSpeling ervaren. Zoals Kennismakingsfitness. Maar eigenlijk leer je elkaar bij alle teambuilding producten van TeamSpeling in een razend tempo veel beter kennen.
Piramide van Lencioni - Laag 2
Constructieve conflicten
Herkennen van een sterk team. Eerlijk delen van de impact van gedrag, iedereen wordt gehoord, feedback op gedrag i.p.v. op de persoon.
Herkennen van een zwak team. Frustraties worden opgekropt, samen de schone schijn ophouden en conflicten uit de weg gaan. Kortom, vervelende vergaderingen
Tips voor een tof conflict
Graaf met je team een verhuld conflict op. Bijvoorbeeld waarom men zolang zoveel energie verspild aan frustrerende vergaderingen. Dit vraagt moed en vertrouwen van alle teamleden. Dan zullen teamleden elkaar ook moeten aansporen deze moed te blijven uitoefenen om een succesvolle samenwerking te behalen.
Laat de teamleden hun persoonlijke stijlen en drijfveren delen met elkaar. Deze persoonlijke profielen spelen namelijk een grote rol bij het ontstaan van conflicten. Snappen hoe de diverse teamleden in elkaar steken helpt bij het creëren van wederzijds begrip. TeamSpeling biedt diverse trainingen die hierop aansluiten. Zoals Management Drives training en de Teamlachspiegel teambuilding
Piramide van Lencioni - Laag 3
Betrokkenheid / commitment
Dan komen wij uit bij de derde laag van de Piramide van Lencioni. De laag Betrokkenheid. Wanneer er onderling vertrouwen is en binnen het team durft men conflicten aan te gaan en ontstaat er betrokkenheid. Heel logisch eigenlijk. Want de teamleden voelen zich gezien en gehoord.
Herkennen van een sterk team. Schept duidelijkheid, richting en prioriteiten. Pakt kansen voordat de concurrentie dat doet. Dit team ontwikkeld het vermogen om van fouten te leren.
Herkennen van een zwak team. Onduidelijkheid over de richting en prioriteiten, ziet kansen verdwijnen, keer op keer terugkomen op discussies en beslissingen. Kortom een vicieuze cirkel waarbij het gebrek aan vertrouwen alleen maar toeneemt.
Tips voor versterken van betrokkenheid.
Creëer betrokkenheid door teamleden vroegtijdig aan te haken bij de besluiten over de manier van werken, de gezamenlijke doelen en de visie van het team. Om misverstanden te voorkomen, zorg ervoor dat dit wordt vastgelegd. Zorg ook dat de ‘Why’ (purpose) duidelijk is bij teamleden.
Informeer naar de mogelijkheden voor een teamdag: Leidinggeven met Lencioni. Neem lekker de tijd en de ruimte om de Piramide van Lencioni samen te beleven. Hoe gaaf is het om het vertrouwen te versterken, de goede dialogen gevoerd te hebben, heldere afspraken te maken én heel te hebben gelachen. Dan stap je samen met een lekker gevoel de borrel in!
Piramide van Lencioni - Laag 4
Nemen van verantwoordelijkheid op teamresultaten
Dan zijn wij bijna op de top van de Piramide van Lencioni komen we op de vierde laag: Verantwoordelijkheid op teamresultaten. Betrokkenheid leidt niet per definitie tot verantwoordelijkheid. Het team zal nu het accent moeten gaan op teamprestaties.
Het gehele team draagt verantwoordelijkheid over de bijdrage van ieder individueel teamlid aan de teamresultaten. Dit gaat bijvoorbeeld om het tijdig vragen aan hulp van andere collega’s en de bereidheid om collega’s te helpen. Anderzijds gaat verantwoordelijkheid ook om de bereidheid om teamleden aan te spreken op gedrag dat niet bijdraagt aan het teamresultaat.
Herkennen van een sterk team. Teamleden helpen elkaar, eigenaarschap op resultaat, eigen fouten benoemen.
Herkennen van een zwak team. Duiken bij hulpvragen, alleen het eigen belang, verantwoordelijkheid bij de ander leggen.
Tips voor meer verantwoordelijkheid
Publicatie van de teamdoelstellingen. Maak openbaar wat het team dient te presteren, wie wat dient te doen en hoe iedereen zich dient gedragen om succes te boeken. Laat er geen toeval over bestaan. Draag het uit. De vijand van verantwoordelijkheid is immers dubbelzinnigheid.
Organiseer regelmatig meetings om de voortgang te besprekingen. Zorg dat deze besprekingen ook echt bijdragen aan de juiste doelen. Onze vergadertraining biedt jouw team hierin verrassende nieuwe inzichten: Anders Vergaderen.
Beloon op teamniveau!
Piramide van Lencioni - Laag 5
Gezamenlijk resultaat
We zitten nu in het bovenste topje van de Piramide van Lencioni. Aan alle belangrijke factoren zijn voldaan. Gefeliciteerd! Tijd om te oogsten. Blijf de piramide wel goed onderhouden wordt. Ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen, veranderende omstandigheden van buitenaf kunnen schuurtjes veroorzaken in dit mooie gebouw.
Bijvoorbeeld bij een wisseling in de samenstelling van het team. Een nieuw teamlid over een nieuwe managers. Dus blijf voortdurend bouwen aan alle lagen van de piramide. En, o ja, niet vergeten, vier de successen! Jullie mogen best trots zijn. Het is niet veel teams gegeven om dit niveau te bereiken.
Wil jij een high-performance team? Bekijk deze video!
TeamSpeling onthult de geheimen van succesvolle teams volgens de Piramide van Lencioni. Leer hoe je vertrouwen opbouwt, conflicten constructief aanpakt en samen resultaten behaalt.
Bekijk de video en begrijp Lencioni piramide van onder tot de bovenste laag.
Programma's van TeamSpeling
Wij richten ons op teamontwikkeling van teams in alle lagen van de organisatie. Bij ons is dat leuker en effectiever dan je gewend bent. Een team trainingen of management training is bij TeamSpeling met een geheel eigen formule. Leuker, anders en effectiever dan je gewend bent. Ervaar het zelf!