Feedback geven en ontvangen. Het belang van effectieve feedback

Feedback geven en ontvangen is altijd een beladen onderwerp. Waarom is feedback zo belangrijk binnen teams en organisaties?

Een team waar iedereen makkelijk feedback geeft en ontvangt heeft succesvol team. Constructief feedback ontvangen en geven stimuleert groei, verbetert de samenwerking en leidt tot betere prestaties. Toch blijkt in de praktijk dat feedback vaak een struikelblok vormt. We herkennen het allemaal: de neiging om te bevriezen, te vechten of te vluchten wanneer feedback ter sprake komt. Maar waar komt die weerstand vandaan?

"Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!"

De complexe wereld van positieve feedback en negatieve feedback tussen collega’s in teams onthult waarom veel bestaande feedback trainingen tekortschieten in het bevorderen van echte samenwerking. Ontdek onze baanbrekende formule met deze training feedback geven en ontvangen, die niet alleen de pijnpunten van traditionele methoden aanpakt, maar ook positief gedrag stimuleert. Klaar om de stroom van feedback in jouw team te ontketenen?

Feedback: De onmisbare voeding voor groei en succes

In de dynamische wereld van vandaag is het geven van feedback onmisbaar voor organisaties die willen groeien en verbeteren. Het geeft waardevol inzicht in wat goed gaat (positieve feedback) en wat beter kan, op alle niveaus binnen de organisatie. In tegenstelling tot positieve feedback, die zich richt op wat goed gaat, is positieve feedback gericht op verbetering en groei. Door effectief te communiceren over opbouwende feedback, kunnen organisaties een cultuur van continue ontwikkeling creëren.
Feedback Geven En Feedback Ontvangen

Goede feedback geven helpt organisaties naar een hoger niveau tillen

Verbeterde prestaties: Feedback helpt medewerkers hun sterke en zwakke punten te identificeren, waardoor ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen en hun prestaties kunnen optimaliseren. Dit leidt tot een efficiënter en effectiever werkproces.

Verhoogde betrokkenheid: Feedback en medewerkersbetrokkenheid gaan hand in hand. Wanneer medewerkers regelmatig waardevolle feedback ontvangen, voelen ze zich meer gewaardeerd en betrokken bij de organisatie. Dit resulteert in een gemotiveerdere, productievere en loyalere werkkracht.

Betere beslissingen: Feedback van klanten, cliënten en andere stakeholders kan organisaties helpen om hun producten, diensten en processen te verbeteren. Dit draagt bij aan een betere afstemming op de marktbehoeften en vergroot het concurrentievoordeel.

Een positieve werkomgeving: Een open en eerlijke feedbackcultuur creëert een klimaat van vertrouwen, waar mensen zich veilig voelen om ideeën te delen en risico’s te nemen. Dit bevordert de samenwerking, innovatie en werkgeluk.

Waar positieve feedback goed voor is

Een goede samenwerking tussen teamleden is essentieel voor het succes van elk team. Feedback voorziet teamleden van de informatie die ze nodig hebben om hun vaardigheden te verbeteren en effectiever samen te werken. Door openlijk feedback te vragen en te ontvangen, creëren teamleden een sfeer van vertrouwen en respect, waardoor samenwerking verbetert wat leidt tot betere prestaties.

De blinde vlek van organisaties: waarom feedback cruciaal is

De lijst met voordelen van een gezonde feedbackcultuur is oneindig lang. Het raakt alle aspecten van de organisatie. Er is geen enkel rationeel argument om het uit te sluiten. En toch blijkt de implementatie ervan vaak een struikelblok te vormen.

Waarom is het zo moeilijk? Zowel voor iemand die feedback geeft als voor de ontvanger. En hoe kunnen we de kracht van feedback optimaal benutten om organisaties naar een hoger niveau te tillen? Wij gaan dieper in op deze vragen en onderzoeken concrete oplossingen om de stroom van effectieve feedback en open communicatie binnen organisaties te stimuleren.

Waarom een teamcultuur met effectieve feedback geven en ontvangen uitblijft: te kwetsbaar

Hoe geef ik feedback aan een collega die slecht presteert? Hoe gebruik ik het om conflicten op te lossen? Hoe kan ik een collega feedback geven, zonder dat het als een persoonlijke aanval voelt. Dit zijn spannende vragen. Het zijn onze emoties die hierbij een belangrijke rol spelen. Feedback geven en ontvangen wordt als kwetsbaar ervaren. Negatieve feedback raakt aan ons zelfbeeld en aan onze universele basisbehoeften. Het voelt al snel als kritiek krijgen. Stel dat ik er niet meer toe doe voor de ander? Als ik faal, wie ben ik dan nog in dit team? Kortom:Negatieve feedback kan zorgen voor sociale uitsluiting.
Het geven van effectieve feedback kan lastig zijn, omdat het vaak wordt geassocieerd met kritiek krijgen. Echter, door actief te luisteren en de feedback te zien als een kans om te leren en te groeien, kunnen teamleden hun communicatievaardigheden verbeteren en een open feedbackcultuur creëren. Dit leidt tot een betere samenwerking en uiteindelijk tot betere resultaten.

Vluchten, vechten of bevriezen

In Nederland leren we niet goed hoe met onze emoties en kwetsbaarheid om te gaan, vooral niet op de werkvloer. Het delen van gevoelens en het tonen van kwetsbaarheid kan spannend voelen, soms zelfs levensbedreigend. Als gevolg hiervan bevriezen we, vluchten we of gaan we vechten. Dit belemmert de open communicatie en samenwerking met onze collega’s, waardoor we langzaam maar zeker de verbinding met het team en de organisatie verliezen. Deze negatieve spiraal kan leiden tot een daling van de productiviteit en een verslechtering van het werkklimaat.

Met praktische tips alleen breng je geen verandering tot stand in de samenwerking. Het gaat om meer dan alleen het aanleren van vaardigheden. Juist door nieuwe inzichten in onszelf en onze collega’s, kunnen we onze communicatie verbeteren en een open feedbackcultuur creëren. Dit opent de deur naar nieuwe mogelijkheden voor groei en ontwikkeling en een verbeterde samenwerking binnen het team.

Gevolgen van het negeren van feedback

In organisaties waar feedback geven en ontvangen genegeerd of onjuist wordt toegepast, dreigt een reeks negatieve gevolgen. Medewerkers stagneren in hun ontwikkeling, ervaren stress en frustratie en voelen zich niet gewaardeerd door hun collega’s.

Als een teamlid een ander feedback geeft, voelt degene die de feedback krijgt het als een persoonlijke aanval. Dit leidt tot ongewenst gedrag, inefficiënt werk en foute beslissingen, wat de effectiviteit van de samenwerking tussen collega’s ondermijnt. Uiteindelijk gaat dit ten koste van de productiviteit en verslechtert de concurrentiepositie, terwijl het werkklimaat vergiftigt.

Door te investeren in een open feedbackcultuur, waarin collega’s hun kennis en vaardigheden delen door middel van effectieve feedback, kunnen organisaties de kracht van feedback benutten om te groeien en te floreren. Het verbeteren van communicatievaardigheden en het stimuleren van het delen van feedback leidt tot betere prestaties, gemotiveerde medewerkers, weloverwogen beslissingen en een gezond werkklimaat. Omarm de kracht van feedback en oogst de vruchten van een succesvolle toekomst.

Het negeren van feedback kan leiden tot een negatieve spiraal waarin medewerkers zich niet gewaardeerd voelen en de motivatie afneemt. Dit kan resulteren in een verminderde productiviteit en een ongezonde werkomgeving. Door open communicatie te stimuleren en feedback te zien als een kans om te leren en te groeien, kunnen teams deze negatieve gevolgen voorkomen en samenwerken op een hoger niveau.

Aanwijzen Aanvraagforulier Cta 003

Ben jij de volgende die onze baanbrekende formule ervaart?

Leuk gesprek over jullie team? Én een vrijblijvende offerte?

“Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!

Kritiek op de feedback trainingen

Hoe meet ik de impact van feedback? Feedback trainingen leveren vaak weinig effectief resultaat. De open feedbackcultuur binnen organisaties komt maar niet van de grond. Feedback blijft een probleemdossier. Trainingen die weinig effect hebben rondom dit dossier zijn duidelijk toe te schrijven aan een aantal punten. We sommen een aantal kritiekpunten op.

Te veel nadruk op formele feedback: Veel trainingen richten zich op formele feedbackgesprekken, terwijl informele feedback net zo belangrijk is.

Te simplistisch: Veel modellen maken van feedback een rationele routemap. Te simpel, te weinig recht doen aan de complexiteit van relaties en de onvoorziene grilligheid van ons emotionele brein.

Feedback geven onderbelicht: Trainingen leren mensen vaak hoe ze feedback moeten ontvangen, maar niet hoe ze deze effectief moeten geven.

Niet-praktijkgericht: Veel trainingen zijn te theoretisch en bieden onvoldoende oefenmogelijkheden in realistische situaties.

Cultuurproblemen: Een andere reden waarom een training feedback tekort kan schieten, is dat er onvoldoende aandacht wordt besteed aan de onderliggende cultuur van een organisatie. Een cultuur waarin feedback geven en ontvangen niet wordt aangemoedigd, kan de effectiviteit van elke training ondermijnen. Het is daarom belangrijk om te investeren in het creëren van een veilige en open feedbackcultuur waarin medewerkers zich vrij voelen om hun mening te uiten en feedback te delen.

De feedback formule van TeamSpeling

De vernieuwende formule van TeamSpeling wordt ondersteund door veel recente wetenschappelijke studies. Deze formule versnelt het proces naar een positieve feedback cultuur aanzienlijk. Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering.

Onze unieke formule voor de team training feedback geven, combineert humor, interactieve oefeningen en diepgaande inzichten om teams te helpen bij het ontwikkelen van een open en constructieve feedbackcultuur. We richten ons niet alleen op het geven en ontvangen van feedback, maar ook op het creëren van een veilige omgeving waarin teamleden zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te delen. Dit leidt tot betere communicatie, meer vertrouwen en uiteindelijk tot een betere samenwerking.

Feedback samenwerking: De formule tijdens een training feedback geven en ontvangen

Vergeet saaie theorieën en eindeloze discussies. Deze feedback training bruist van hilariteit en leermomenten. In grappige mini-veranderervaringen doorloopt het team herkenbare samenwerkingssituaties vol onverwachte wendingen, leuke spanning en natuurlijk: feedback.

Lachen is niet alleen toegestaan, maar is essentieel. In een ontspannen sfeer staan teamleden veel makkelijker open voor elkaar en nieuwe leermomenten. De nadruk ligt op leren door te doen, met ruimte voor reflectie. Theorie en modellen komen wel aan bod, maar de kern is de ontwikkeling van de leerhouding van de teamleden zelf.

De collega’s leren kritisch te reflecteren, actief luisteren, feedback te geven en te ontvangen, en effectief om te gaan met onverwachte situaties. De training is niet alleen leuk, maar ook bijzonder effectief. Deelnemers leren op een speelse manier omgaan met feedback, conflicten op te lossen en samen te werken met meer plezier en succes.

Feedback Cultuur - Feedback Training Van Teamspeling

Conclusie

Feedback is essentieel voor de groei en ontwikkeling van zowel individuen als teams. Door te investeren in een open en constructieve feedbackcultuur, kunnen organisaties een omgeving creëren waarin medewerkers zich veilig voelen om te leren, te groeien en geweldige resultaten te behalen.

Programma's voor teamontwikkeling

Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Ontdek dat een verandering in de manier van feedback geven effectief kan worden ingezet met TeamSpeling. Wij brengen humor en veranderthema’s samen. Niet alleen met feedback geven, maar ook met onderwerpen als samenwerken, vertrouwen en alles rondom teamontwikkeling. Ontdek al onze programma’s.

Anders feedback geven. Team training.

Stap in de wereld van feedback geven en ontvangen met TeamSpeling. Met onze team trainingen brengen wij jouw team in een andere wereld, waar alles...
bedrijfsuitje - Feedback Show van TeamSpeling. Bedrijfsuitje activiteit.

Bedrijfsuitje de Feedback Show.

Een bedrijfsuitje voor een grote groep over feedback. Een showprogramma vol verbinding, interactie, zaaloefeningen, hilariteit én eyeopeners. De...
TeamSpeling over feedback geven en ontvangen voor bedrijven

Feedback geven en ontvangen bij organisaties

Effectieve feedback is de levensader van elk succesvol team. Het stimuleert groei, verbetert samenwerking en leidt tot betere prestaties. Toch...

Lachen met Lencioni – team trainingen van TeamSpeling.

Stap in de wereld van Lencioni en zijn piramide model met TeamSpeling. Met de teamtraining Lachen met Lencioni ervaart jouw team waar zij staan in...

Leidinggeven met het Lencioni model. Management training.

Stap samen met TeamSpeling in de wereld van het Lencioni model. Beleef met jouw management team alle lagen van het Lencioni model. Hoe staat jouw...
Piramide van Lencioni en TeamSpeling. Teambuilding en trainingen met het Lencioni model.

Piramide van Lencioni, het Lencioni model.

De Piramide van Lencioni is een belangrijk model voor het bouwen aan vertrouwen binnen teams. Dit model heeft vertrouwen als basis voor een goede...

Teamdag Samenwerken en Feedback

Stap met deze teamdag in de wereld van Samenwerken en Feedback. Jouw team leert van deze teamdag veel meer dan de bekende feedback stappen. Het doel...

Teamdag Samenwerken en Lencioni. Teamdag voor teamontwikkeling.

Stap met deze teamdag in de wereld van Samenwerken en Lencioni. Een dag in het teken van de Piramide van Lencioni. Hoe kan de weg naar de top van de...

Onze feedback programma's

Feedback Geven En Ontvangen Voor Bedrijven
Bij TeamSpeling weten wij echt wel dat er spanning heerst rondom feedback geven en ontvangen. En wij weten ook dat een feedbackcultuur niet verandert met een aantal aangeleerde manieren en het doornemen van wat modellen of regels. Daarom hebben wij een methode die wel werkt en bij teams een basis legt waarmee het team in staat is een blijvende verandering in te zetten.

Constructieve feedback: Programma’s over feedback bij TeamSpeling

Bij TeamSpeling werken wij graag met teams aan het omgaan met feedback geven en ontvangen. En teams doen dat ook met veel plezier bij ons. Dit komt doordat wij het leuker maken en direct met het team aan de slag gaan. Dus geen feedback trucjes, modellen of de gouden regels van feedback geven en ontvangen, maar wij nemen direct jullie feedbackcultuur onder de loep. Altijd vol nieuwe inzichten en met veel gelach.

Teamtraining Anders Feedback geven

Leer, groei en verbind met elkaar tijdens deze training feedback geven en onrvangen: Anders Feedback geven, met verrassende werkvormen en wendingen.

 

Teamdag Samen werken en feedback

Doorbreek, met deze teamdag Samenwerken en Feedback, ook jullie ongewenste feedbackgewoonten en maak ruimte voor een nieuwe feedbackcultuur. Want met deze teamdag heeft jouw team de motivatie en de tools om een gezonde feedbackcultuur neer te zetten.

De Feedback Show – bedrijfsuitje voor grote groepen

Dit superleuke bedrijfsuitje De Feedback Show wordt verzorgd door twee trainers / acteurs en een topmuzikant. Het onderwerp feedback wordt op een luchtige manier benaderd.