Hoe Meet Je het Succes van Teamontwikkeling? Een Praktische Gids voor HR-Managers Als HR-manager weet je dat investeren in cruciaal is voor het succes van je organisatie. Maar hoe weet je of die investering zich ook...
Hallo, wij zijn TeamSpeling
Het zal je niet zijn ontgaan. Al onze teambuilding, shows en trainingen zijn wonderlijke leeravonturen vol humor, gekke verrassende wendingen en eyeopeners.
"Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!"
Op de spreekwoordelijk zolderkamer is TeamSpeling in 2014 opgericht door Clemen Mensink, met een startkapitaal van 200 euro. Zijn jeugdvriend Jules Ponsioen hielp hem met een eenvoudige website en een stapel visitekaartjes. De jongens waren al kleutervrienden midden jaren zeventig. Eigenlijk is Jules nooit meer weggegaan bij TeamSpeling. Samen hebben Clemen en Jules TeamSpeling ontwikkeld tot wat het nu is. Clemen ontwikkelt de programma’s en traint de trainers en Jules draait de commerciële kant van het bedrijf.
Ontstaan van TeamSpeling
De missie van TeamSpeling was vanaf dag 1 helder. Wij versnellen serieuze leer- en veranderprocessen door teams en organisaties op de meest leuke manier op het verkeerde been te zetten.
Het ontstaan van de TeamSpeling formule
De formule van TeamSpeling stond er niet zomaar. Maar nu achteraf gezien, het is ook niet helemaal uit de lucht komen vallen. Al vroeg in de jaren tachtig (inderdaad, van de vorige eeuw) begon Clemen op niets vermoedende slachtoffers te experimenteren. Altijd was het weer het spel van illusie en ‘waarheid’. Zo liet hij geregeld tijdens het afrekenen bij de kassa met een snelle truc munten verdwijnen die hij zojuist had overhandigd aan de kassière. “Tja, hoe lossen we dat op mevrouw?” Een andere keer betaalde Clemen wel gewoon. Maar dan wel via een derde hand dat plotseling tussen de knopen van zijn jaszak tevoorschijn kwam.
Zoveel plekken, zoveel blinde vlekken
Tussen 1988 en 2014 deed Clemen ervaringen op die hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van de TeamSpeling formule. Clemen werkte in een tal van branches en organisaties. Als koerier, magazijnmedewerker, soldaat, administratief medewerker, pedagogisch hulpverlener, manager in de jeugdzorg, trainer en als teamcoach, docent.
Door in de meest uiteenlopende branches te werken op allerlei niveaus leerde Clemen een belangrijke les: ‘Zoveel plekken, zoveel waarheden, zoveel blinde vlekken.’
Ieder team en elke organisatie zit op een of andere manier vast in haar eigen waarheid, denkgewoonten en patronen. Juist door regelmatig van omgeving te veranderen leerde Clemen zijn eigen blinde vlekken ontdekken.
Deze ervaringen, die zich over een kwart eeuw uitstrekten, hebben ongemerkt de kiem gelegd voor de TeamSpeling formule.
“Pas wanneer je in een andere wereld stapt ontdek je waar je vandaan komt.“
Clemen
In 2014 – Clemen was inmiddels werkzaam teamcoach – liep hij tegen het volgende Chinese gezegde aan:
“Het laatste wat een vis ontdekt is het water waarin het zwemt”
Plots leken alle puzzelstukjes samen te vallen. Deze oosterse wijsheid zette hem aan op een nieuwe manier naar leerprocessen binnen teams te kijken. Hij stelde zichzelf vragen als:
“Hoe kunnen we andere werkelijkheden ontdekken zonder daarvoor eerst op de viskar te hoeven belanden?”
“Hoe bouw je een lerende organisatie door eigen vanzelfsprekendheden op de proef te stellen?”
“Omgaan met verschillende werkelijkheden vraagt een leeraanpak met tenminste vergelijkbare ingrediënten.” Clemen
Laten we eerlijk zijn. Samenwerken is alles behalve makkelijk. Ieder teamlid heeft zijn eigen drijfveren. Omgaan met voortdurende veranderingen is ingewikkeld. Omgaan met verschillend waarheden is bijna niet te doen! Teams en organisaties staan voor grote uitdagingen. De grootste daarvan is misschien wel het op de proef durven stellen van de eigen vanzelfsprekendheden.
Teams en speling
Om deze uitdaging het hoofd te bieden moeten we ons richten op het leren binnen teams. Als teams kunnen leren, kunnen medewerkers leren. Teams vormen de leerkernen van de organisatie. Pas als teams kunnen leren, kan de organisatie leren.
We hebben ‘TeamSpeling’ bijna verklaard. Maar wat betekent ‘Speling’ precies?
Speling
Definities woordenboek: 1) Afwijking van de norm) Bevlieging 2) Beweegruimte 3) Bewegingsruimte 4) Grillige wending 5) Marge 6) Ontspanningsruimte 7) Ruimte 8) Tussenruimte 9) Speelruimte 10) Spel
Speling is de maximaal toegestane marge ten opzichte van de norm, waardoor beweging mogelijk is.
Dat is wat we doen tijdens onze programma’s. Met speelse bevliegingen die afwijken van de norm creëren een leuke veilige speelruimte voor teams om nieuwe ervaringen aan te gaan.
Maar tijdens die eerste jaren moest er wel veel geëxperimenteerd worden. Want hoe nemen we teams mee naar die ‘tussenruimte’, een plek waar afgeweken mag worden van de norm? Hoe creëren we grillige wendingen? En hoe behoud je tevens de leuke, speelse ontspannen manier? Hoe werk je toe naar een moment van hilariteit? Met andere woorden, hoe kunnen we teams op een super leuke veilige manier zichzelf een spiegel voor laten houden?
Clemen is tevens gaan experimenteren met de uitgangspunten van diverse modellen en disciplines. Waaronder uit het improvisatietheater, het verandermanagement, de filosofie, de groepsdynamica en het cabaret. Hij kwam er bijna. Maar net niet helemaal.
Doorbraak in 2018
Het ontbrekende stukje diende zich aan in 2018, tijdens een filosofische literatuurstudie over humor. Clemen herkende plots de parallel tussen humor en een proces van diepgaand leren. Beide bestaan uit exact dezelfde bouwstenen. Clemen begon de leeruitdaging van een team op exact dezelfde manier te benaderen als die van de totstandkoming van humorvolle ervaring. Een gewaagd experiment! Maar het effect was wonderlijk. Bij de deelnemers ontstond even diepgaande als hilarische ontmoeting met de eigen schaduwkant. Het effect bleek impactvol!
Zo ontwikkelde TeamSpeling rond 2018 een eigen formule. Een methode van vijf stappen waarbij teams op een humorvolle manier in een andere werkelijkheid worden gezet. Waarna men lachend tot nieuwe inzichten komt.
Misschien is Clemen de uitvinder. Maar het is toch echt de verdienste van Jules dat deze formule het landschap van de teambuilding, trainingen en leerinterventies op zo’n heeft kunnen zetten. Jules de alleskunner maakte TeamSpeling zichtbaar voor Nederland en bouwde een organisatie dat is toegerust om tienduizenden deelnemers per jaar een wonderlijke leerbeleving te verzorgen. Zelfs in de corona periode is TeamSpeling er – zonder overheidssteun – zelfs nog in geslaagd door te groeien.
De TeamSpelingformule (Humor als verandermethodiek)
Ontdek ook het geheim van de TeamSpeling formule.
De formule is niet heel ingewikkeld. Het enige wat we nodig hebben zijn:
- Problemen / uitdagingen
- Relevante theorieën en
- Slachtoffers!
De slachtoffers zijn de teams die wij mogen trainen. Teams met hun eigen patronen en waarheden. Daar ‘spelen’ we mee. Zo werkt dat ook in de humor. Humor speelt met waarheden naar niemand aan twijfelt. Wij spelen met de waarheden van een team. We halen problemen en vanzelfsprekendheden waarvan men niet (meer) bewust is naar boven. Het spelen verloopt telkens weer langs een methodisch pad van vijf stappen:
- De norm. Een afwijking heeft een norm nodig. We creëren dus een norm als vertrekpunt. Een normale ‘niks aan de hand’ setting.
- Verrassende wending. Plots breken we met deze norm. Met een gekke situatie, vraag of opdracht die men uiteraard niet zag aankomen wordt wereld z’n kop gezet. Dat gaat gepaard met …
- Sterke emoties. Hilariteit met een vleugje ongemak. Immers de comfortzone wordt gestretcht.
- Duiding. Oftewel de clou. Het team maakt kennis met een communicatiethema en wordt zich bewust hoe de leermomenten al die tijd voor het oprapen lagen.
- Impact. De ontspanning (opluchting) en de nieuwe eyeopeners bieden ruimte voor nieuwe ontmoetingen en dialogen. Deze leiden tot nieuwe perspectieven, nieuwe verbindingen en uiteindelijk nieuw gedrag. Impact!
Het doorlopen van de vijf stappen noemen we een verander-loop. Tijdens een training doorloopt een team diverse keren deze verander-loop. Telkens weer wordt het team op een humorvolle manier overvallen. Als de rook is opgetrokken ontdekken de deelnemers welke lessen er al die tijd voor het oprapen lagen. Bijvoorbeeld over de eigen denkgewoonten en vanzelfsprekendheden. Men wordt zich bewust worstelingen die men aan het voeren is. Dit besef biedt de opening naar een nieuw dialoog met elkaar en naar meer verbinding. De wil om samen iets nieuws aan te gaan is aangewakkerd. Dit maakt elke verander-loop beleving tot betekenisvol avontuur.
Trainingen en teambuilding van TeamSpeling.
TeamSpeling een unieke formule ontwikkeld onderbouwd door recente op wetenschappelijke studies. Met deze formule kan zich een compleet veranderproces binnen een paar minuten voltrekken. Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Wij brengen humor en veranderthema’s samen.