Waarom het model van Hersey en Blanchard achterhaald is

Gepubliceerd door: Clemen Mensink

Dit artikel kan je terugvinden in deze categorieën: Leidinggeven | Management team | Teamontwikkeling | TeamSpeling

Een Nieuwe Kijk op Situationeel Leiderschap

Situationeel leidinggeven is een leiderschapsmodel dat is ontwikkeld door Hersey en Blanchard. Het model benadrukt dat de stijl van leidinggeven afhankelijk is van de mate van bekwaamheid en de mate van betrokkenheid van de medewerker. Het model biedt vier leiderschapsstijlen die kunnen worden toegepast, afhankelijk van de situatie De leiderschapsstijlen zijn: instrueren, coachen, ondersteunen, delegeren.

Waarom Het Model Van Hersey En Blanchard Achterhaald Is
Waarom het model van hersey en blanchard achterhaald is 2

De Beperkingen van het Model van Hersey en Blanchard

1. Te simplistisch: Het model hangt de leiderschapsstijl op van aan slechts twee variabelen: de motivatie (bereidwilligheid) en de bekwaamheid (expertise). Dit is een enorme versimpeling van de werkelijkheid.

2. Niet van deze tijd: Het model dateert uit het top down tijdperk van jaren 60 uit de vorige eeuw. Professionals van deze tijd beschikken vakinhoudelijk over meer expertise dan de manager. De manager van deze tijd stuurt op output. En zeg eens eerlijk, professionals die vakinhoudelijke over meer kennis beschikken, laten zich op taakniveau toch niet meer instrueren door hun manager?

3. Geen concrete tools: Het model is vaag, het biedt geen concrete handvatten voor managers om hun leiderschapsstijl effectief aan te passen aan verschillende situaties. Het blijft vaag zonder praktische tools of technieken.

4. Wetenschappelijk verwerpt het model:  Onderzoek (Ohia universiteit, 1966)  heeft geen aantoonbaar verband gevonden tussen de twee variabelen op de effectiviteit en motivatie van medewerkers.  ervan op de aan tussen  aan dat er geen bewijs is gevonden. Ook latere onderzoeken uit 83’, 86’, 87’, 96’ en 97″ hebben geen bewijs gevonden voor de effectiviteit van het model. Onderzoekers geven aan dat dit model beter niet in trainingsprogramma’s kan worden gebruikt. Echt waar! Maar nog altijd bieden de grote trainingsbureaus van Nederland dit situationeel leiderschapsmodel aan.

5. Systeem en teamontwikkeling buiten beschouwing: Het model richt zich voornamelijk op de relatie tussen de leidinggevende en individuele medewerkers. Het negeert echter de cruciale rol van teamdynamiek en het systeem van de organisatie. 

De Moderne kijk op Situationeel Leiderschap: Focus op het Team

Bij TeamSpeling geloven we dat effectief leiderschap verder gaat dan het simpelweg aanpassen van je stijl aan individuele medewerkers. Het gaat om het begrijpen en beïnvloeden van het hele team als een complex systeem.

Onze aanpak voor situationeel leiderschap is gebaseerd op drie pijlers

1. Systeemdenken: Wij stappen af van het klassieke situationeel leiderschapsmodel van Hersey en Blanchard. Dat model is te vaag, te simplistisch. Het doet gewoon niet recht aan de realiteit van vandaag. Wij zijn systeemdenkers. Wij zien een organisatie als een geheel dat is samengesteld uit kleinere, met elkaar samenhangende, op elkaar inwerkende componenten, bestaande uit teams en medewerkers. Daarom richt onze training situationeel leiderschap zich niet op individuele ondersteuning van medewerkers. Bij ons ligt de focus op de situationele ontwikkeling van teams binnen de context van een organisatie.

2. Teamfase ontwikkeling MT: Onze systeemgerichte benadering brengt ons daarom bij het teamontwikkelingsniveau van het MT zelf. Teams binnen een organisatie kunnen zich niet verder ontwikkelen dan het niveau waarop een MT zelf stagneert. Met andere woorden, de fases waarin teams zich binnen de organisatie bevinden zijn een spiegel voor het management team.

3. Teamontwikkeling: Met onze training situationeel leiderschap krijgt het management team meer dan alleen inzicht in modellen en tools voor leiding geven aan teams. Het management team gaat ook onderzoeken in welke teamfase men zelf bevindt. Zo worden de leidinggevende zich bewuster van de uitdagingen die men met elkaar aan moet gaan. 

De TeamSpeling Aanpak: Situationeel Leiderschap 2.0

Onze training Situationeel Leiderschap biedt een moderne en integrale benadering. We leren managers niet alleen hoe ze hun leiderschapsstijl kunnen aanpassen aan het ontwikkelniveau van de diverse teams. Zoals:

  • Het volkstuin teams,
  • diverse soorten probleem teams, 
  • taakteams,
  • zelfsturende teams en zelfs aan topteams!

Conclusie

Het model van Hersey en Blanchard heeft zijn waarde gehad, maar het is tijd voor een nieuwe aanpak van situationeel leiderschap. Een aanpak die rekening houdt met de complexiteit van teams, de invloed van het systeem en het belang van teamontwikkeling.

Bij TeamSpeling helpen we je om deze nieuwe aanpak in de praktijk te brengen. Neem contact met ons op en ontdek hoe onze training “Situationeel Leiderschap” jouw managers kan helpen om succesvolle teams te bouwen en te leiden.

TeamSpeling

Ben je geïnteresseerd in een training Situationeel leiderschap van deze tijd? Neem dan contact met ons op via ons aanvraagformulier en wij helpen je graag!

TeamSpeling Blog

TeamSpeling heeft een eigen unieke formule en is niet te vergelijke met conventionele partijen. Bij ons gaan de teams altijd lachend in de leerstand. Dit maakt onze teamontwikkeling zeer efficiënt. Lees meer op onze homepage.

Interesse in onze teambuilding, trainingen of team coaching? Vul het aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor advies en een vrijblijvende offerte.

Andere interessante blogs

Hoe herken je gebrek aan vertrouwen binnen jouw team? 5 signalen en oplossingen.

Hoe herken je gebrek aan vertrouwen binnen jouw team? 5 signalen en oplossingen.

Vertrouwen is de sleutel tot het succes van elk team. Het vormt de basis voor goede communicatie, samenwerking en prestaties. Als je merkt dat jouw team niet optimaal functioneert, kan een gebrek aan vertrouwen een van de oorzaken zijn. In dit artikel delen we vijf tekenen dat jouw team lijdt onder een gebrek aan vertrouwen en bieden we oplossingen om dit aan te pakken.

Lees meer
De impact van lachen en humor op het leerproces van professionals

De impact van lachen en humor op het leerproces van professionals

Leren en ontwikkelen is belangrijk voor de gezondheid van teams en organisaties. Dit is geen nieuws. Maar wist ook dat lachen en humor een positieve impact heeft op het leerproces van professionals? Onderzoeken bevestigen dat humor een krachtig hulpmiddel is om uitzonderlijk hoge leerresultaten te behalen.

Lees meer

Top 10 behoefte aan soft skills voor de Nederlandse arbeidsmarkt

In de snel veranderende wereld van werk zijn soft skills belangrijker dan ooit. Deze blogpost onthult de top 10 meest gevraagde soft skills in Nederland in 2024, waaronder communicatie, aanpassingsvermogen en samenwerking, en legt uit waarom deze vaardigheden essentieel zijn voor succesvolle teams en organisaties.

Lees meer

10 Redenen om te investeren in teambuilding en trainingen

Dit artikel presenteert 10 overtuigende, wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom investeren in teambuilding en trainingen essentieel is voor het succes van jouw organisatie. Ontdek hoe deze investering leidt tot betere teamprestaties, meer betrokkenheid, een positieve bedrijfscultuur en veel meer.

Lees meer