Hoe Meet Je het Succes van Teamontwikkeling? Een Praktische Gids voor HR-Managers Als HR-manager weet je dat investeren in cruciaal is voor het succes van je organisatie. Maar hoe weet je of die investering zich ook...
Waarom het model van Hersey en Blanchard achterhaald is
Dit artikel kan je terugvinden in deze categorieรซn: Leidinggeven | Management team | Teamontwikkeling | TeamSpeling
Een Nieuwe Kijk op Situationeel Leiderschap
Situationeel leidinggeven is een leiderschapsmodel dat is ontwikkeld door Hersey en Blanchard. Het model benadrukt dat de stijl van leidinggeven afhankelijk is van de mate van bekwaamheid en de mate van betrokkenheid van de medewerker. Het model biedt vier leiderschapsstijlen die kunnen worden toegepast, afhankelijk van de situatie De leiderschapsstijlen zijn: instrueren, coachen, ondersteunen, delegeren.
De Beperkingen van het Model van Hersey en Blanchard
1. Te simplistisch: Het model hangt de leiderschapsstijl op van aan slechts twee variabelen: de motivatie (bereidwilligheid) en de bekwaamheid (expertise). Dit is een enorme versimpeling van de werkelijkheid.
2. Niet van deze tijd: Het model dateert uit het top down tijdperk van jaren 60 uit de vorige eeuw. Professionals van deze tijd beschikken vakinhoudelijk over meer expertise dan de manager. De manager van deze tijd stuurt op output. En zeg eens eerlijk, professionals die vakinhoudelijke over meer kennis beschikken, laten zich op taakniveau toch niet meer instrueren door hun manager?
3. Geen concrete tools: Het model is vaag, het biedt geen concrete handvatten voor managers om hun leiderschapsstijl effectief aan te passen aan verschillende situaties. Het blijft vaag zonder praktische tools of technieken.
4. Wetenschappelijk verwerpt het model: Onderzoek (Ohia universiteit, 1966) heeft geen aantoonbaar verband gevonden tussen de twee variabelen op de effectiviteit en motivatie van medewerkers. ervan op de aan tussen aan dat er geen bewijs is gevonden. Ook latere onderzoeken uit 83โ, 86โ, 87โ, 96โ en 97″ hebben geen bewijs gevonden voor de effectiviteit van het model. Onderzoekers geven aan dat dit model beter niet in trainingsprogrammaโs kan worden gebruikt. Echt waar! Maar nog altijd bieden de grote trainingsbureaus van Nederland dit situationeel leiderschapsmodel aan.
5. Systeem en teamontwikkeling buiten beschouwing: Het model richt zich voornamelijk op de relatie tussen de leidinggevende en individuele medewerkers. Het negeert echter de cruciale rol van teamdynamiek en het systeem van de organisatie.
De Moderne kijk op Situationeel Leiderschap: Focus op het Team
Bij TeamSpeling geloven we dat effectief leiderschap verder gaat dan het simpelweg aanpassen van je stijl aan individuele medewerkers. Het gaat om het begrijpen en beรฏnvloeden van het hele team als een complex systeem.
Onze aanpak voor situationeel leiderschap is gebaseerd op drie pijlers
1. Systeemdenken: Wij stappen af van het klassieke situationeel leiderschapsmodel van Hersey en Blanchard. Dat model is te vaag, te simplistisch. Het doet gewoon niet recht aan de realiteit van vandaag. Wij zijn systeemdenkers. Wij zien een organisatie als een geheel dat is samengesteld uit kleinere, met elkaar samenhangende, op elkaar inwerkende componenten, bestaande uit teams en medewerkers. Daarom richt onze training situationeel leiderschap zich niet op individuele ondersteuning van medewerkers. Bij ons ligt de focus op de situationele ontwikkeling van teams binnen de context van een organisatie.
2. Teamfase ontwikkeling MT: Onze systeemgerichte benadering brengt ons daarom bij het teamontwikkelingsniveau van het MT zelf. Teams binnen een organisatie kunnen zich niet verder ontwikkelen dan het niveau waarop een MT zelf stagneert. Met andere woorden, de fases waarin teams zich binnen de organisatie bevinden zijn een spiegel voor het management team.
3. Teamontwikkeling: Met onze training situationeel leiderschap krijgt het management team meer dan alleen inzicht in modellen en tools voor leiding geven aan teams. Het management team gaat ook onderzoeken in welke teamfase men zelf bevindt. Zo worden de leidinggevende zich bewuster van de uitdagingen die men met elkaar aan moet gaan.
De TeamSpeling Aanpak: Situationeel Leiderschap 2.0
Onze training Situationeel Leiderschap biedt een moderne en integrale benadering. We leren managers niet alleen hoe ze hun leiderschapsstijl kunnen aanpassen aan het ontwikkelniveau van de diverse teams. Zoals:
- Het volkstuin teams,
- diverse soorten probleem teams,
- taakteams,
- zelfsturende teams en zelfs aan topteams!
Conclusie
Het model van Hersey en Blanchard heeft zijn waarde gehad, maar het is tijd voor een nieuwe aanpak van situationeel leiderschap. Een aanpak die rekening houdt met de complexiteit van teams, de invloed van het systeem en het belang van teamontwikkeling.
Bij TeamSpeling helpen we je om deze nieuwe aanpak in de praktijk te brengen. Neem contact met ons op en ontdek hoe onze training “Situationeel Leiderschap” jouw managers kan helpen om succesvolle teams te bouwen en te leiden.
TeamSpeling
Ben je geรฏnteresseerd in een training Situationeel leiderschap van deze tijd? Neem dan contact met ons op via ons aanvraagformulier en wij helpen je graag!
TeamSpeling Blog
TeamSpeling heeft een eigen unieke formule en is niet te vergelijke met conventionele partijen. Bij ons gaan de teams altijd lachend in de leerstand. Dit maakt onze teamontwikkeling zeer efficiรซnt. Lees meer op onze homepage.
Interesse in onze teambuilding, trainingen of team coaching? Vul het aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor advies en een vrijblijvende offerte.
Andere interessante blogs
De 5 belangrijkste KPI’s voor teamontwikkeling
Hoe Meet Je het Succes van...
5 Redenen om NIET aan teamontwikkeling te doen (en waarom je het toch zou moeten overwegen).
Ooit gedacht: “Teamontwikkeling? Nee bedankt!”? ๐ค In onze nieuwe blogpost delen we 5 redenen waarom je misschien liever nรญรฉt aan teambuilding zou doen. Of misschien….
Hoe herken je gebrek aan vertrouwen binnen jouw team? 5 signalen en oplossingen.
Vertrouwen is de sleutel tot het succes van elk team. Het vormt de basis voor goede communicatie, samenwerking en prestaties. Als je merkt dat jouw team niet optimaal functioneert, kan een gebrek aan vertrouwen een van de oorzaken zijn. In dit artikel delen we vijf tekenen dat jouw team lijdt onder een gebrek aan vertrouwen en bieden we oplossingen om dit aan te pakken.
Lachen is het geheime wapen van succesvolle teams. Ontdek de wetenschap achter humor op de werkvloer
In de wereld van targets, deadlines en serieuze vergaderingen lijkt humor soms een overbodige luxe. Maar wat als we je vertellen dat lachen niet alleen leuk is, maar ook essentieel voor het succes van je team? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat humor een krachtig instrument is dat de samenwerking, creativiteit en productiviteit kan verbeteren.
Blijkt jouw managementteam de bottleneck voor groei? Ontdek de kracht van teamcoaching
Groei is de levensader van elke organisatie. Maar soms lijkt het alsof er een onzichtbare barriรจre is die verdere ontwikkeling tegenhoudt. Vaak ligt de oorzaak hiervan dichterbij dan je denkt: bij het managementteam zelf.
De impact van lachen en humor op het leerproces van professionals
Leren en ontwikkelen is belangrijk voor de gezondheid van teams en organisaties. Dit is geen nieuws. Maar wist ook dat lachen en humor een positieve impact heeft op het leerproces van professionals? Onderzoeken bevestigen dat humor een krachtig hulpmiddel is om uitzonderlijk hoge leerresultaten te behalen.
Feedbackcultuur verbeteren moeilijk? Begin met vertrouwen en dan pas aan feedback tools
Feedback geven en ontvangen is essentieel voor groei en ontwikkeling, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Toch blijkt het in de praktijk vaak een uitdaging. Waarom? Omdat een slechte feedbackcultuur vaak een symptoom is van dieperliggende problemen binnen het team.
De Toekomst van Leiderschap: Verwachtingen voor Managementteams in een Snel Veranderende Wereld
De toekomst van leiderschap vereist nieuwe vaardigheden. Ontdek de 10 essentiรซle competenties die managers nodig hebben om succesvol te zijn in de snel veranderende wereld van vandaag, van aanpassingsvermogen en digitale transformatie tot emotionele intelligentie en verandermanagement.
Vertrouwen en psychologische veiligheid: De sleutel tot high-performing teams
Psychologische veiligheid, de basis voor high-performance teams, ontbreekt nog vaak op de werkvloer. Gebrek hieraan leidt tot angst, slechte communicatie en ondermaatse resultaten.
Top 10 valkuilen na een teambuilding: Voorkom deze valkuilen en haal meer uit jouw teambuilding!
Heb je ooit geรฏnvesteerd in eenย teambuilding, vol goede hoop op een transformatie van je team, om vervolgens teleurgesteld te worden door het gebrek aan blijvende resultaten? Je bent niet alleen. Veel teams vallen na een teambuilding terug in oude patronen, alsof de positieve energie en nieuwe inzichten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Top 10 behoefte aan soft skills voor de Nederlandse arbeidsmarkt
In de snel veranderende wereld van werk zijn soft skills belangrijker dan ooit. Deze blogpost onthult de top 10 meest gevraagde soft skills in Nederland in 2024, waaronder communicatie, aanpassingsvermogen en samenwerking, en legt uit waarom deze vaardigheden essentieel zijn voor succesvolle teams en organisaties.
Google’s Project Aristotle: De Verrassende Sleutel tot Succesvolle Teams
Google’s Project Aristotle onthult dat psychologische veiligheid, de sleutel tot succesvolle teams, belangrijker is dan individuele vaardigheden. Ontdek hoe teambuilding en trainingen van TeamSpeling vertrouwen opbouwen en communicatie verbeteren om een veilige omgeving te creรซren waarin teams floreren.
De evolutie van Teambuilding: Van plezier naar prestatie
Teambuilding is meer dan alleen een leuk uitje. Het is een strategische investering in de toekomst van je team en bedrijf. Ontdek hoe de teambuilding-markt evolueert van vermaak naar doelgerichte ontwikkeling.
10 Redenen om te investeren in teambuilding en trainingen
Dit artikel presenteert 10 overtuigende, wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom investeren in teambuilding en trainingen essentieel is voor het succes van jouw organisatie. Ontdek hoe deze investering leidt tot betere teamprestaties, meer betrokkenheid, een positieve bedrijfscultuur en veel meer.