Verandermanagement: De sleutel tot succesvolle veranderingen.

Verandermanagement is een essentiële vaardigheid voor organisaties die willen overleven en gedijen in de huidige dynamische realiteit.

Verandermanagement is een gestructureerde aanpak om organisaties en hun medewerkers te begeleiden bij het doorvoeren van gewenste veranderingen. Het omvat alle aspecten die van belang zijn om de overgang van de huidige naar de gewenste situatie soepel en succesvol te laten verlopen.

“Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!

Mee veranderen met de veranderende wereld mislukt vaak. Door de ‘zachte kant’ van verandering serieus te nemen, kunnen managers weerstand verminderen, betrokkenheid vergroten en duurzame veranderingen realiseren. Voor de managers is het een continue uitdaging zich een nieuwe denkwijze aan te meten. Daarom hebben wij bij TeamSpeling programma’s die juist op verandering zijn ingericht. Een verander mindset is de eerste stap.

Verandermanagement.

Recentelijk zijn er nieuwe inzichten ontstaan over de acht leidende principes van een cultuurverandering

Verandermanagment omgaan met verandering en veranderen.

Wat is verandermanagement?

Verandermanagement is een gestructureerde aanpak om organisaties en hun medewerkers te begeleiden bij het doorvoeren van gewenste veranderingen. Het omvat alle aspecten die van belang zijn om de overgang van de huidige naar de gewenste situatie soepel en succesvol te laten verlopen.

Waarom is verandermanagement belangrijk?

In de dynamische wereld van vandaag zijn organisaties constant genoodzaakt zich aan te passen. Of het nu gaat om technologische ontwikkelingen, veranderende markten of nieuwe concurrentie, verandering is onvermijdelijk. Zonder effectief verandermanagement kunnen deze veranderingen leiden tot weerstand, inefficiëntie, en zelfs mislukking.

Cultuur versus ‘de harde kant’ van verandermanagement.

Binnen verandermanagement wordt vaak onderscheid gemaakt tussen de ‘zachte’ en ‘harde’ kant van verandering. De harde kant omvat tastbare elementen zoals structuur, processen en technologie. De zachte kant daarentegen richt zich op de menselijke factoren, zoals cultuur, waarden, gedrag en normen.

Hoewel beide aspecten belangrijk zijn voor succesvolle verandering, wordt de zachte kant vaak onderschat. De cultuur van een organisatie kan een sterke belemmering vormen voorhet verandermanagement als deze niet in lijn is met de gewenste richting. Managers ondervinden om verschillende redenen uitdagingen bij het realiseren van veranderingen:

Weerstand van medewerkers: Mensen zijn van nature behoudend en weerstaan ​​vaak verandering. Dit kan leiden tot apathie, sabotage, en zelfs conflicten.

Gebrek aan communicatie: Onvoldoende of onduidelijke communicatie kan leiden tot verwarring, frustratie en onzekerheid onder medewerkers.

Onvoldoende leiderschap: Managers die niet overtuigend zijn van de noodzaak tot verandering of die niet in staat zijn om medewerkers te motiveren, zullen minder succesvol zijn in het realiseren van hun doelstellingen.

Onderschatting van de complexiteit: Veranderingsprocessen zijn complex en vereisen een diepgaand begrip van de menselijke kant van verandering. Managers die dit onderschatten, komen vaak tekort.

De denkwijze achter een mislukte verandering.

Managers zoeken onbewust een oplossing met de denkwijze die het probleem veroorzaakt. Daardoor slagen pogingen tot cultuurveranderingen zelden.

De complexiteit van verandermanagement wordt onderschat. Het probleem is dat een cultuurverandering op eenzelfde manier wordt aangepakt als die van een ‘gewone’ structuurverandering. Namelijk logisch, rationeel, maakbaar, voorspelbaar. Vaak ligt er een plan klaar om uitgerold te worden, compleet met tussenstappen en ijkpunten.

Bovendien zijn cultuurveranderingen dikwijls gericht op het vastleggen van nieuwe gedragscodes en het trainen van gedragsvaardigheden. Maar een cultuurverandering vraagt andere spelregels voor verandermanagement. Namelijk de spelregels van de emoties, de behoeften, de teamdynamieken en de overige onvoorziene grilligheden van de mens.

Verandermanagement trainingen en teambuilding

Acht leidende principes voor cultuurverandering.

De oude denkwijze werkt niet meer. Er is een set aan principes nodig om een cultuurverandering te laten slagen. Daarvan zijn deze acht principes het meest leidend en revolutionair tegelijk.

1. Laat emoties onderdeel uitmaken van het verandermanagement.

Ons brein heeft sterke emoties nodig om een ervaring op te kunnen slaan in het geheugen. Zoals die van frustratie, angst, verdriet en opluchting en blijdschap. Het zijn onze emoties die betekenis geven aan een leerervaring. Met speciale vermelding voor de lach! Op logica gerichte cultuur veranderplannen blijven het liefst zo ver mogelijk van deze emoties. Daarom beklijven ze niet. De programma’s van TeamSpeling zorgen ervoor dat allerlei emoties worden ervaren waardoor de leerbeleving in het (collectieve) geheugen wordt gegrift. Verandermanagement wordt zo ineens een stuk toegankelijker.

 2. Zorg dat er gelachen wordt.

Waarom wordt er zo weinig gelachen bij veranderprocessen? Klinkt het woord verandermanagement dan zo ernstig? Lachen creëert een positieve leeromgeving. Studies tonen aan dat lachen de afgifte van endorfine stimuleert, die stresshormonen vermindert en het geheugen verbetert. Dit kan het makkelijker maken om nieuwe informatie te onthouden en te begrijpen. Lachen verhoogt bovendien de motivatie en stimuleert het creatief denken. Lachen helpt relativeren en daarmee vanzelfsprekende denkwijzen op de proef te stellen. Kortom, lachen heeft een positieve invloed op verschillende onderdelen van het leren en versnelt veranderprocessen. Niet voor niets wordt er met TeamSpeling heel veel en hard gelachen. Wij doen alles voor het hogere doel!

3. Maak een collectief probleem zichtbaar.

Medewerkers laten zich niet foppen. Bij een gelikte presentatie over een stappenplan naar een betere toekomst weet men al genoeg. Hier is geen urgentie! En urgentie is toch echt nodig om iets te kunnen veranderen. Het vertrekpunt van iedere verandering is altijd een collectief besef van een pijnlijk probleem. De noodklok moet luiden alvorens de mens bereid is iets wat vertrouwd is op te geven. Bij de TeamSpeling worden teams op een ervaringsgerichte manier zelf bewust van de problemen met samenwerken en de impact ervan op de resultaten.

4. Focus op teams en de dynamieken.

Teams zijn de bouwstenen van de organisatie. Medewerkers leren, ontwikkelen of branden binnen een dynamiek van een team. Een cultuurverandering zal gecoöpereerd moeten worden binnen teams. Begin een verandering voor binnen teams een gezond en veilig leerklimaat te creëren. Want als teams kunnen leren en dan kan de organisatie leren. TeamSpeling heeft dit team principe goed begrepen. Alle programma’s zijn gericht op het zelflerend vermogen van teams.

 5. Houd de basisbehoeften in het vizier.

Hetgeen ons mensen in essentie drijft zijn drie universele basisbehoeften. We willen ergens bij horen (1), doelen behalen (2), en dat allemaal vanuit onze eigen identiteit en kwaliteiten (3). Bij veranderingen kunnen deze basisbehoeften onder druk komen te staan waardoor vecht- of vluchtgedrag ontstaat. Heb dus oog voor de bedreiging van de basisbehoeften en de pijn en de worstelingen die dit teweegbrengt. TeamSpeling herleidt samenwerkingsproblemen altijd terug naar deze drie basisbehoeften. Door het inzichtelijk en bespreekbaar maken van deze basisbehoeften (of de frustratie hierover) wordt het hart geraakt en ontstaat er weer ruimte voor beweging.

6.Ontwikkel een leerhouding.

Klassieke veranderprogramma’s zijn gericht op kennis en vaardigheden. De trainingen zijn voorspelbaar in de opbouw met louter logische begrijpelijke stappen. Helaas is de wereld van de diepgaande verandering niet zo maakbaar, gemakkelijk en logisch. Het wegkijken van de grillige, weerbarstige, emotionele realiteit heeft een averechts effect op de veranderambities. Verandermanagement vraagt moed en vertrouwen om naar het ongemak te durven gaan. TeamSpeling richt zich op deze leerhouding. Wij creeren een lichte dosis ongemak in een veilige leerruimte. Zo leren teams de houding te ontwikkelen die hen in staat stelt te kunnen veranderen.

7. Zorg voor actie en fysieke beweging.

Stop met de overvloed aan powerpoint, lange zit- en praatsessies, papiertjes, pennetjes en pepermuntjes. Dat is saai en het werkt niet! Daarop gaat ons brein niet aan. Er is een sterke wetenschappelijke basis die suggereert dat actie en beweging de cognitieve en emotionele ontwikkeling op een positieve manier beïnvloedt. Dit kunnen wij uit ervaring bevestigen! Misschien was het je al opgevallen op de foto’s van onze site? Volle bak actie voor de cognitieve en emotionele ontwikkeling! Bij TeamSpeling wordt er veel meer bewogen dan tijdens een klassieke training. Dus geen ellenlange, slaapverwekkende powerpoint-zit-sessies in hoefijzervorm meer!

8. Breng principe 1 ™ 7 samen in één verander ervaring.

Een organisatieverandering moet zich dus richten op de dynamieken en de zelflerende attitude binnen teams. Er zal een collectief besef van urgentie moeten ontstaan, waarbij tegelijk met beweging en het lachen de sterke emoties en basisbehoeften voelbaar worden. Hoe waanzinnig en onmogelijk dit ook klinkt. Het kan met de formule van TeamSpeling!

De formule van TeamSpeling voor verandermanagement.

Gefundeerd op wetenschappelijke en filosofische studies heeft TeamSpeling een formule ontwikkeld. Met deze formule kan zich een compleet veranderproces binnen een paar minuten voltrekken. Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Een veranderproces doorloopt namelijk exact dezelfde fasen als die van een geraffineerd in elkaar gestoken grap. Wij brengen humor en veranderthema’s samen. 
Teambuilding over samenwerken, veranderen, verbinding en samen lachen,
Bedrijfsuitjes actief leuk met collega's een leuke interactieve show
Leukste teamuitjes op locatie. Actief en verbindend voor de teamontwikkeling.
Trainingen Lencioni, effectief vergaderen, feedback en teamwork.
Management training. Trainingen over lencioni, situationeel leiderschap en leidinggeven
trainingen met persoonlijkheidstest zoals DISC, Belbin en management drives
Teamdagen. Kies jouw teamdag over samenwerken, teamfasen, feedback of Lencioni.
Feedback geven en ontvangen
TeamSpeling formule en concept
team trainingen met impact vind je bij TeamSpeling
Clemen Mensink en Jules Ponsioen de drijvende kracht achter TeamSpeling.