Leren en ontwikkelen is belangrijk voor de gezondheid van teams en organisaties. Dit is geen nieuws. Humor gebruiken als een belangrijke communicatievaardigheid op de werkvloer kan bijdragen aan lagere stressniveaus,...
Top 10 valkuilen na een teambuilding: Voorkom deze valkuilen en haal meer uit jouw teambuilding!
Dit artikel kan je terugvinden in deze categorieën: Teamontwikkeling | TeamSpeling
Heb je ooit geïnvesteerd in een teambuilding, vol goede hoop op een transformatie van je team, om vervolgens teleurgesteld te worden door het gebrek aan blijvende resultaten? Je bent niet alleen. Veel teams vallen na een teambuilding terug in oude patronen, alsof de positieve energie en nieuwe inzichten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Maar waarom gebeurt dit? En belangrijker nog, hoe kun je voorkomen dat jouw team in dezelfde valkuilen trapt? In deze blogpost onthullen we de 10 meest voorkomende valkuilen na een teambuilding en geven we je praktische tips om ze te omzeilen. Zo maak je van jouw teambuilding niet alleen een leuk uitje, maar een echte katalysator voor blijvende verandering.
1. Het gebrek aan follow-up
Een teambuilding kan voelen als een verademing: een dag vol plezier, spelletjes en nieuwe inzichten. Maar net als na de vakantie komt de waan van de dag als je weer aan het werk gaat en alles bij het oude lijkt. Zonder een goede follow-up verdwijnen de geleerde lessen en inzichten als sneeuw voor de zon.
Tip: Plan concrete follow-up sessies in om de geleerde lessen te bespreken en actiepunten vast te stellen. Een externe begeleider kan hierbij helpen om een frisse blik te werpen en de voortgang te bewaken.
2. Goede voornemens zonder actie: Het gebrek aan concrete actiepunten
Na een inspirerende teambuilding bruist het vaak van goede voornemens. “We gaan meer samenwerken!”, “We gaan beter communiceren!”. Maar zonder concrete actiepunten blijft het bij loze kreten.
Tip: Gebruik de SMART-methode om concrete, meetbare en haalbare doelen te stellen. Maak een actieplan met duidelijke verantwoordelijkheden en deadlines. Zo zorg je ervoor dat de goede voornemens ook daadwerkelijk worden omgezet in actie.
3. Terug naar af: De terugval in oude patronen
Oude gewoontes zijn als hardnekkige onkruid: ze blijven terugkomen als je ze niet bij de wortel aanpakt. Zonder bewuste inspanning vervallen teamleden snel in oude patronen, hoe leuk en leerzaam de teambuilding ook was.
Tip: Maak van de verandering een wekelijks agendapunt tijdens het teamoverleg. Help elkaar om oude patronen te herkennen en nieuwe gewoontes te ontwikkelen. Blijf dit doen totdat de nieuwe manier van werken een tweede natuur is geworden.
4. Onvoldoende ondersteuning van het management
Het management toont geen interesse in de uitkomsten van de teambuilding of ondersteunt de implementatie van veranderingen niet.
Tip: Betrek het management actief bij het teambuildingsproces. Zorg dat de teamleiders, afdelingshoofden en management op één lijn blijven. Ga samen om de tafel zitten. Want alle teamactiviteiten zouden bij moeten dragen aan het realiseren van afdelings- en organisatiedoelen.
5. Focus op individuen in plaats van het team
De nadruk ligt op individuele prestaties in plaats van op samenwerking en teamprestaties.
Tip: Durf te veranderen van mindset en beoordelingsprocessen. Stimuleer samenwerking en beloon teamprestaties. Zo creëer je een omgeving waarin iedereen samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel.
6. Gebrek aan open communicatie
Teamleden voelen zich niet vrij om hun mening te uiten of feedback te geven, waardoor problemen onopgelost blijven.
Tip: Kies voor teambuilding of team trainingen die open communicatie stimuleren, zoals team dialogen of feedbacksessies. Zo kunnen teamleden hun zorgen en frustraties uiten en samenwerken aan oplossingen.
7. Verzet tegen verandering
Sommige teamleden staan niet open voor verandering en houden vast aan oude werkwijzen. Sommige teamleden zullen zich verzetten tegen verandering, zelfs als die verandering positief is.
Tip: Ga een team niet overtuigen met logische argumenten. Verandering is namelijk geen rationeel proces. Je bevindt je op domein waar emoties de spelregels bepalen. Heb dus aandacht voor de zorgen en de angst achter de weerstand. En accepteer dat pijn en rouw onderdeel zijn van een verandering. Mensen gaan namelijk iets kwijt raken wat vertrouwd is.
8. Onrealistische verwachtingen
Een teambuilding is geen wondermiddel. Als je verwacht dat alle problemen in één keer worden opgelost, zul je teleurgesteld zijn.
Tip: Stel realistische doelen en verwachtingen voor de teambuilding. Focus op kleine, haalbare stappen en vier successen onderweg. Zo blijft het team gemotiveerd en betrokken bij het veranderingsproces.
9. Gebrek aan eigenaarschap
Teamleden nemen geen verantwoordelijkheid voor hun bijdragen aan de teamresultaten.
Tip: Oriënteer je op een systeemgerichte benadering. Onderzoek welke mechanismen in en rond het team ertoe leiden dat teamleden zich ontvreemd voelen van hun verantwoordelijkheid.
10. Te weinig tijd voor teambuilding
In de drukte van de dag kan teambuilding al snel naar de achtergrond verdwijnen. Maar als je geen tijd maakt voor teambuilding, zullen de problemen zich blijven opstapelen.
Tip: Maak van teambuilding een prioriteit. Plan regelmatig teambuilding activiteiten en trainingen in, en zorg ervoor dat ze een vast onderdeel worden van de teamcultuur. Zorg ook dat je echt de tijd neemt om de doelen van een teambuilding serieus te nemen. Om echte verandering in te zetten bij het team is een uur of twee uur erg kort.
TeamSpeling: Jouw partner in teamontwikkeling
Bij TeamSpeling helpen we je graag om deze valkuilen te vermijden en het maximale uit je team te halen. Neem. via ons aanvraagformulier. contact met ons op voor advies. Ontdek hoe onze unieke aanpak van teambuilding en trainingen jouw team kan versterken. Samen bouwen we aan de succesvolle teams van de toekomst!
TeamSpeling Blog
TeamSpeling heeft een eigen unieke formule en is niet te vergelijke met conventionele partijen. Bij ons gaan de teams altijd lachend in de leerstand. Dit maakt onze teamontwikkeling zeer efficiënt. Lees meer op onze homepage.
Interesse in onze teambuilding, trainingen of team coaching? Vul het aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor advies en een vrijblijvende offerte.
Andere interessante blogs
De impact van lachen en humor op het leerproces van professionals
Leren en ontwikkelen is...
De evolutie van Teambuilding: Van plezier naar prestatie
De nieuwe generatie...
Waarom het model van Hersey en Blanchard achterhaald is
Het situationeel leiderschap...
Vertrouwen en psychologische veiligheid: De sleutel tot high-performing teams
Organisaties hebben te maken...
Google’s Project Aristotle: De Verrassende Sleutel tot Succesvolle Teams
Wat maakt een team...
De 5 belangrijkste KPI’s voor teamontwikkeling
Hoe Meet Je het Succes van...
5 Redenen om NIET aan teamontwikkeling te doen (en waarom je het toch zou moeten overwegen).
Ooit gedacht: “Teamontwikkeling? Nee bedankt!”? 🤔 In onze nieuwe blogpost delen we 5 redenen waarom je misschien liever níét aan teambuilding zou doen. Of misschien….
Hoe herken je gebrek aan vertrouwen binnen jouw team? 5 signalen en oplossingen.
Vertrouwen is de sleutel tot het succes van elk team. Het vormt de basis voor goede communicatie, samenwerking en prestaties. Als je merkt dat jouw team niet optimaal functioneert, kan een gebrek aan vertrouwen een van de oorzaken zijn. In dit artikel delen we vijf tekenen dat jouw team lijdt onder een gebrek aan vertrouwen en bieden we oplossingen om dit aan te pakken.
Lachen is het geheime wapen van succesvolle teams. Ontdek de wetenschap achter humor op de werkvloer
In de wereld van targets, deadlines en serieuze vergaderingen lijkt humor soms een overbodige luxe. Maar wat als we je vertellen dat lachen niet alleen leuk is, maar ook essentieel voor het succes van je team? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat humor een krachtig instrument is dat de samenwerking, creativiteit en productiviteit kan verbeteren.
Blijkt jouw managementteam de bottleneck voor groei? Ontdek de kracht van teamcoaching
Groei is de levensader van elke organisatie. Maar soms lijkt het alsof er een onzichtbare barrière is die verdere ontwikkeling tegenhoudt. Vaak ligt de oorzaak hiervan dichterbij dan je denkt: bij het managementteam zelf.
Feedbackcultuur verbeteren moeilijk? Begin met vertrouwen en dan pas aan feedback tools
Feedback geven en ontvangen is essentieel voor groei en ontwikkeling, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Toch blijkt het in de praktijk vaak een uitdaging. Waarom? Omdat een slechte feedbackcultuur vaak een symptoom is van dieperliggende problemen binnen het team.
De Toekomst van Leiderschap: Verwachtingen voor Managementteams in een Snel Veranderende Wereld
De toekomst van leiderschap vereist nieuwe vaardigheden. Ontdek de 10 essentiële competenties die managers nodig hebben om succesvol te zijn in de snel veranderende wereld van vandaag, van aanpassingsvermogen en digitale transformatie tot emotionele intelligentie en verandermanagement.
Top 10 behoefte aan soft skills voor de Nederlandse arbeidsmarkt
In de snel veranderende wereld van werk zijn soft skills belangrijker dan ooit. Deze blogpost onthult de top 10 meest gevraagde soft skills in Nederland in 2024, waaronder communicatie, aanpassingsvermogen en samenwerking, en legt uit waarom deze vaardigheden essentieel zijn voor succesvolle teams en organisaties.
10 Redenen om te investeren in teambuilding en trainingen
Dit artikel presenteert 10 overtuigende, wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom investeren in teambuilding en trainingen essentieel is voor het succes van jouw organisatie. Ontdek hoe deze investering leidt tot betere teamprestaties, meer betrokkenheid, een positieve bedrijfscultuur en veel meer.