Waarom teambuilding, bedrijfsuitjes en team trainingen van TeamSpeling

Teambuilding trainingen, workshops en sprekers voor de verandering

Hallo, wij zijn TeamSpeling.

Het bureau op gebied van teambuilding, teamtrainingen, bedrijfsuitjes en management trainingen.

Wij denken niet in hokjes. Gewoontes waar niemand aan twijfelt stellen wij op de proef. Met humor zetten we de boel op z’n kop en maken we de weg vrij voor nieuwe inzichten en veranderervaringen. Zo bouwen we mee aan lerende organisaties.

Ga de uitdaging aan. Probeer een van onze hilarische teambuilding, bedrijfsshows, trainingen en sprekers. Als je lef hebt.

Zo is TeamSpeling ontstaan

Teamspeling is in 2014 opgericht door Clemen Mensink. Zijn ambitie was om met dit bedrijf antwoord te bieden op een van de grootste uitdagingen van deze tijd.

‘Hoe bouw je lerende organisaties door denkgewoonten waar niemand aan twijfelt op de proef te stellen?’

Clemen zag dat op gebied van verandervraagstukken, binnen organisaties, veelal wordt teruggegrepen naar bekende oplossingen. Veel sturen op output, meetbaarheid, structuur, voorspelbaarheid en maakbaarheid. Allemaal zekerheden die ons worden aangedragen door ons gezonde verstand.

Hoe logisch dat ook is, Clemen heeft een andere visie:

‘Een veranderende onvoorspelbare omgeving vraagt om een aanpak met ten minste vergelijkbare ingrediënten.’

Met TeamSpeling besloot hij het anders te gaan doen. Samen met collega’s uit diverse disciplines (waaronder uit de improvisatietheater, verandermanagement en cabaret) is Clemen gaan experimenteren met nieuwe vormen. En met succes!

Doorbraak van TeamSpeling in 2018

Rond 2018 ontwikkelde TeamSpeling een methodiek (aanbod) dat niet in een specifiek hokje te plaatsen valt. TeamSpeling heeft met uniek ontregelende humor het landschap van teambuilding en leerinterventies op z’n kop gezet. Zo’n beetje alle toonaangevende bedrijven en multinationals in Nederland hebben de weg naar TeamSpeling gevonden. Maar ook overheidsinstanties en midden- en kleinbedrijven in alle denkbare branches op alle denkbare niveaus.

Wat is precies het geheim achter het succes van TeamSpeling? Heel simpel. Eerst kijken waarom veranderingen niet van de grond komen….. En dan precies het tegenovergestelde te doen.

Waarom veranderingen niet van de grond komen

Een verandering vraagt om denkgewoonten (waar niemand aan twijfelt) op de proef te stellen. Omdat gewoontes zich op een onbewust niveau afspelen is dit best een lastige klus. Want hoe wordt iemand, of een groep zich bewust van de eigen automatische piloot?

En er is nog een ander obstakel: de negatieve emotie. Geen diepgaande verandering zonder emotie. Maar we zijn allemaal gewend onze gevoelens van angst, verdriet en boosheid ver weg te houden. Ook weer helemaal onbewust!

Parallel humor en veranderproces

Zowel humor als leerprocessen zijn opgebouwd uit dezelfde vier bouwstenen. Namelijk:

 1. Er is een (aanstaand) slachtoffer,
 2. er volgt een verrassing, een contrast. De wereld staat op z’n kop.
 3. Dan komen emoties los …
 4. en de perspectieven worden verruimd. Oftewel een verandering heeft plaatsgevonden.

Hier lees je over de afzonderlijke bouwstenen.

1. Slachtoffer
In een mop of met een practical joke is er altijd sprake van een slachtoffer. De persoon in kwestie weet niet nog niet dat het straks op het verkeerde been wordt gezet.

Een organisatie is eigenlijk ook gewoon ander woord voor een groep slachtoffers die samenwerken om doelen behalen.

2. Verrassing
Een nieuwe contrasterende werkelijkheid klapt binnen. Zo wordt het slachtoffer in het voorbeeld van de grap verrast door een plotselinge  twist. De wereld staat op z’n kop en het gezonde verstand houdt deze ontwikkeling even niet bij.

Binnen een professionele organisatie vinden vergelijkbare gebeurtenissen ook plaats. Medewerkers worden verrast door onverwachte wendingen. Bijvoorbeeld feedback van een collega dat je niet aan zag komen. Of een introductie van een nieuwe werkwijze of een aankondiging van een reorganisatie of zelfs een dreiging van faillissement.

3. Emotie
Het binnenklappen van een contrasterende werkelijkheid gaat altijd gepaard met een krachtige emotie. Humor brengt de lach.

Terwijl een verander-verrassing binnen een bedrijf eerder samengaan met gevoelens van boosheid, angst en verdriet. Niet fijn.

4. Verandering
De ervaring verruimd het perspectief. Stel je voor dat een zelfde grap herhaald wordt? Dan zou het veel aan impact inleveren (uitgezonderd die hele melige momenten uiteraard). Het slachtoffer heeft de perspectieven verruimd en denkt "Ja doei, hier trap ik niet nog een keer in".

Een medewerker die voor de tweede keer feedback ontvangt op hetzelfde gedrag: "Oeps, krijg ik het weer te horen. Misschien moet ik er wat mee." Een verandering is zich aan het afspelen.

Humor als verandermethodiek

Teamspeling verstaat de kunst een wereld te scheppen om plotseling (verrassend) over te springen naar een andere contrasterende wereld. Langs alle bouwstenen bouwstenen van humor naar de realiteit van het werk.

Voorbeeldje dan maar?

 1. Aanvang van zomaar een workshop. De gewoonte regeert. Zo hebben de deelnemers (bouwsteen 1, slachtoffers) onbewuste aannames hoe de zaal is ingedeeld.
 2. Dan de verrassing (bouwsteen 2) . De stoelen blijken in een ‘vreemde’ vorm te staan opgesteld. Ondertussen krijgt de achtergrondmuziek een vreemde wending.
 3. Deelnemers moeten hard lachen (bouwsteen 3, emotie) terwijl men de stoelen toch weer plaatst zoals men gewend is.
 4. Weer een verrassing (bouwsteen 4, een nieuw perspectief). De deelnemers krijgen een spiegel voorgehouden en herkennen het patroon op het werk.

Deze stappen worden tijdens een workshop van Teamspeling telkens weer doorlopen.

Nog een voorbeeldje.

Gunters foute rollen bingokaart

Tijdens een workshop denken de deelnemers serieus aan de slag te gaan met hun persoonlijkheidsprofiel. Dan, van het ene op het andere moment staat de wereld op z’n kop. Duitstalige Schlagermuziek galmt door de box. Een super fout geklede Schlagerzanger verschijnt ten tonele. Het is Gunter. Gunter is fout. Gunter verleidt de deelnemers mee te doen aan een foute rollenbingo. Kleur bekennen op valkuilen en de eigen imperfectie. Maar het hoeft niet. Er wordt keihard gelachen. Dan neemt de trainer de groep weer terug naar de realiteit van de dag. En dan hop, weer een nieuwe wending, wat de inzet van het feest weer in een heel ander perspectief plaatst: welke rol speelt zelfspot en relativering in jouw communicatie met andere teamrollen? Opnieuw stof tot reflectie.

Blog van TeamSpeling, over TeamSpeling


[ess_grid alias="homepage"].

Rabobank, IKEA, Bavaria, AkzoNobel, de NS en vele anderen hebben onze formule al beleefd.

 • Bel met ons

  Tijdens kantooruren zijn wij bereikbaar op 085 013 33 32

 • Vraag informatie aan

  Vraag via ons ons contactformulier Wij maken makkelijk en snel een vrijblijvende offerte voor je aan.

 • Chat met ons

  Als onze chat aanstaat, helpen we je graag met al je vragen!

Wij geven je graag advies en maken snel een vrijblijvende offerte voor je. Dus neem gerust contact met ons op, of vul het aanvraagformulier in!