Teambuilding, bedrijfsuitjes en teamtrainingen met unieke formule

Hallo, wij zijn TeamSpeling.

Het zal je niet zijn ontgaan. Al onze teambuilding, shows en trainingen zijn wonderlijke leeravonturen vol humor, gekke verrassende wendingen en eyeopeners.

TeamSpeling is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een serieuze speler op gebied teambuilding en trainingen. Van directie tot werkvloer, van multinationals tot MBK en van Ministeries tot regionale overheden, het onderwijs en zelfs topsport organisatie. Waar samengewerkt moet worden weten organisaties ons te vinden. Dit succes is niet van de ene op de andere dag gekomen. Op deze pagina nemen we je mee in het verhaal van TeamSpeling. Van de oprichting van twee jeugdvrienden met een missie: Van TeamSpeling speler maken die het landschap op gebied van leerinterventies op z’n kop gaat zetten!

Oprichting TeamSpeling 2014

Op de spreekwoordelijk zolderkamer is TeamSpeling in 2014 opgericht door Clemen Mensink, met een startkapitaal van 200 euro. Zijn jeugdvriend Jules Ponsioen hielp hem met een eenvoudige website en een stapel visitekaartjes. De jongens waren al kleutervrienden midden jaren zeventig. Eigenlijk is Jules nooit meer weggegaan bij TeamSpeling. Samen hebben Clemen en Jules TeamSpeling ontwikkeld tot wat het nu is.

Onze missie

De missie van TeamSpeling was vanaf dag 1 helder. Wij versnellen serieuze leer- en veranderprocessen door teams en organisaties op de meest leuke manier op het verkeerde been te zetten.

Het ontstaan van de TeamSpeling formule

De formule van TeamSpeling stond er niet zomaar. Maar nu achteraf gezien, het is ook niet helemaal uit de lucht komen vallen. Al vroeg in de jaren tachtig (inderdaad, van de vorige eeuw) begon Clemen op niets vermoedende slachtoffers te experimenteren. Altijd was het weer het spel van illusie en ‘waarheid’. Zo liet hij geregeld tijdens het afrekenen bij de kassa met een snelle truc munten verdwijnen die hij zojuist had overhandigd aan de kassière. “Tja, hoe lossen we dat op mevrouw?” Een andere keer betaalde Clemen wel gewoon. Maar dan wel via een derde hand dat plotseling tussen de knopen van zijn jaszak tevoorschijn kwam.

Zoveel plekken, zoveel blinde vlekken

Tussen 1988 en 2014 deed Clemen ervaringen op die hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van de TeamSpeling formule. Clemen werkte in een tal van branches en organisaties. Als koerier, magazijnmedewerker, soldaat, administratief medewerker, pedagogisch hulpverlener, manager in de jeugdzorg, trainer en als teamcoach, docent.

Door in de meest uiteenlopende branches te werken op allerlei niveaus leerde Clemen een belangrijke les: ‘Zoveel plekken, zoveel waarheden, zoveel blinde vlekken.’

Ieder team en elke organisatie zit op een of andere manier vast in haar eigen waarheid, denkgewoonten en patronen. Juist door regelmatig van omgeving te veranderen leerde Clemen zijn eigen blinde vlekken ontdekken.

Deze ervaringen, die zich over een kwart eeuw uitstrekten, hebben ongemerkt de kiem gelegd voor de TeamSpeling formule.

“Pas wanneer je in een andere wereld stapt ontdek je waar je vandaan komt.“
Clemen

In 2014 - Clemen was inmiddels werkzaam teamcoach - liep hij tegen het volgende Chinese gezegde aan:

“Het laatste wat een vis ontdekt is het water waarin het zwemt”

Plots leken alle puzzelstukjes samen te vallen. Deze oosterse wijsheid zette hem aan op een nieuwe manier naar leerprocessen binnen teams te kijken. Hij stelde zichzelf vragen als:

  1. “Hoe kunnen we andere werkelijkheden ontdekken zonder daarvoor eerst op de viskar te hoeven belanden?”
  2. “Hoe bouw je een lerende organisatie door eigen vanzelfsprekendheden op de proef te stellen?”

“Omgaan met verschillende werkelijkheden vraagt een leeraanpak met tenminste vergelijkbare ingrediënten.” Clemen

Laten we eerlijk zijn. Samenwerken is alles behalve makkelijk. Ieder teamlid heeft zijn eigen drijfveren. Omgaan met voortdurende veranderingen is ingewikkeld. Omgaan met verschillend waarheden is bijna niet te doen! Teams en organisaties staan voor grote uitdagingen. De grootste daarvan is misschien wel het op de proef durven stellen van de eigen vanzelfsprekendheden.

Teams en speling

Om deze uitdaging het hoofd te bieden moeten we ons richten op het leren binnen teams. Als teams kunnen leren, kunnen medewerkers leren. Teams vormen de leerkernen van de organisatie. Pas als teams kunnen leren, kan de organisatie leren.

We hebben ‘TeamSpeling’ bijna verklaard. Maar wat betekent ‘Speling’ precies?

Speling
Definities woordenboek: 1) Afwijking van de norm) Bevlieging 2) Beweegruimte 3) Bewegingsruimte 4) Grillige wending 5) Marge 6) Ontspanningsruimte 7) Ruimte 8) Tussenruimte 9) Speelruimte 10) Spel

Speling is de maximaal toegestane marge ten opzichte van de norm, waardoor beweging mogelijk is.

Dat is wat we doen tijdens onze programma’s. Met speelse bevliegingen die afwijken van de norm creëren een leuke veilige speelruimte voor teams om nieuwe ervaringen aan te gaan.

Maar tijdens die eerste jaren moest er wel veel geëxperimenteerd worden. Want hoe nemen we teams mee naar die ‘tussenruimte’, een plek waar afgeweken mag worden van de norm? Hoe creëren we grillige wendingen? En hoe behoud je tevens de leuke, speelse ontspannen manier? Hoe werk je toe naar een moment van hilariteit? Met andere woorden, hoe kunnen we teams op een super leuke veilige manier zichzelf een spiegel voor laten houden?

Clemen is tevens gaan experimenteren met de uitgangspunten van diverse modellen en disciplines. Waaronder uit het improvisatietheater, het verandermanagement, de filosofie, de groepsdynamica en het cabaret. Hij kwam er bijna. Maar net niet helemaal.

Doorbraak in 2018

Het ontbrekende stukje diende zich aan in 2018, tijdens een filosofische literatuurstudie over humor. Clemen herkende plots de parallel tussen humor en een proces van diepgaand leren. Beide bestaan uit exact dezelfde bouwstenen. Clemen begon de leeruitdaging van een team op exact dezelfde manier te benaderen als die van de totstandkoming van humorvolle ervaring. Een gewaagd experiment! Maar het effect was wonderlijk. Bij de deelnemers ontstond even diepgaande als hilarische ontmoeting met de eigen schaduwkant. Het effect bleek impactvol!

Zo ontwikkelde TeamSpeling rond 2018 een eigen formule. Een methode van vijf stappen waarbij teams op een humorvolle manier in een andere werkelijkheid worden gezet. Waarna men lachend tot nieuwe inzichten komt.

Misschien is Clemen de uitvinder. Maar het is toch echt de verdienste van Jules dat deze formule het landschap van de teambuilding, trainingen en leerinterventies op zo’n heeft kunnen zetten. Jules de alleskunner maakte TeamSpeling zichtbaar voor Nederland en bouwde een organisatie dat is toegerust om tienduizenden deelnemers per jaar een wonderlijke leerbeleving te verzorgen. Zelfs in de corona periode is TeamSpeling er - zonder overheidssteun - zelfs nog in geslaagd door te groeien.

De TeamSpelingformule (Humor als verandermethodiek)

Ontdek ook het geheim van de TeamSpeling formule.
De formule is niet heel ingewikkeld. Het enige wat we nodig hebben zijn:

  • Problemen / uitdagingen
  • Relevante theorieën en
  • Slachtoffers!

De slachtoffers zijn de teams die wij mogen trainen. Teams met hun eigen patronen en waarheden. Daar ‘spelen’ we mee. Zo werkt dat ook in de humor. Humor speelt met waarheden naar niemand aan twijfelt. Wij spelen met de waarheden van een team. We halen problemen en vanzelfsprekendheden waarvan men niet (meer) bewust is naar boven. Het spelen verloopt telkens weer langs een methodisch pad van vijf stappen:

  1. De norm. Een afwijking heeft een norm nodig. We creëren dus een norm als vertrekpunt. Een normale ‘niks aan de hand’ setting.
  2. Verrassende wending. Plots breken we met deze norm. Met een gekke situatie, vraag of opdracht die men uiteraard niet zag aankomen wordt wereld z’n kop gezet. Dat gaat gepaard met …
  3. Sterke emoties. Hilariteit met een vleugje ongemak. Immers de comfortzone wordt gestretcht.
  4. Duiding. Oftewel de clou. Het team maakt kennis met een communicatiethema en wordt zich bewust hoe de leermomenten al die tijd voor het oprapen lagen.
  5. Impact. De ontspanning (opluchting) en de nieuwe eyeopeners bieden ruimte voor nieuwe ontmoetingen en dialogen. Deze leiden tot nieuwe perspectieven, nieuwe verbindingen en uiteindelijk nieuw gedrag. Impact!

Het doorlopen van de vijf stappen noemen we een verander-loop. Tijdens een training doorloopt een team diverse keren deze verander-loop. Telkens weer wordt het team op een humorvolle manier overvallen. Als de rook is opgetrokken ontdekken de deelnemers welke lessen er al die tijd voor het oprapen lagen. Bijvoorbeeld over de eigen denkgewoonten en vanzelfsprekendheden. Men wordt zich bewust worstelingen die men aan het voeren is. Dit besef biedt de opening naar een nieuw dialoog met elkaar en naar meer verbinding. De wil om samen iets nieuws aan te gaan is aangewakkerd. Dit maakt elke verander-loop beleving tot betekenisvol avontuur.

Malou Kop Jansen
Malou Kop Jansen
Verbinding en plezier waren voor onze de belangrijkste begrippen. Bijzonder hoe ze 200 mensen in een mum van tijd mee hadden in de sfeer van de middag. Het liep precies zoals we van te voren hadden doorgesproken en gehoopt.
Suzanne Verheul
Suzanne Verheul
We hebben met ons team van 20 personen de training Vechten voor verbinding gedaan. Nog nooit zoveel gelachten tijdens een teambuilding activiteit! Echt een ontzetten leuke en leerzame ochtend gehad. Complimenten voor Laura!
Natalie Schokkenbroek
Natalie Schokkenbroek
Wij hebben de training "de lachspiegel' gevolgd. Een leuke en interactieve training. De training kent veel humor maar heeft ook een serieuze ondertoon waarbij je gedwongen wordt na te denken over jouw maar ook iemand anders zijn rol in een team. Ook kom je erachter hoe andere teamleden jou zien binnen een team. Dit helpt om ook eens een andere "pet" op te zetten en niet vast te houden aan je eigen patroon en gewoontes.
Els Jongetjes
Els Jongetjes
Op een ontspannen en leuke manier aan de slag geweest met toch wel een lastig onderwerp: werkdruk. Leuke werkvormen, veel gelachen en van alles geleerd over onszelf en van elkaar. Bedankt voor de toffe middag namens alle werkers van Nummer 13.
sumeyra kaya
sumeyra kaya
Zij hielden ons een ‘Bedrijfslachspiegel’ voor. Op basis van interactie met de medewerkers gingen ze helemaal los met knappe improvisaties, ontroerende liedjes, hilarische scènes en vooral veel humor. Er was niet alleen aandacht voor de mooie kanten van ons werk, ook de lastige kanten mochten er zijn. Het was een groot succes, wij hebben veel gelachen!
Mariëlla Melissen
Mariëlla Melissen
Als teamdag hadden we Clemen uitgenodigd met de teamlachspiegel. Wat hebben we genoten. Veel gelachen, lekker gerelativeerd, inzichten gekregen en bovenal veel verbinding met elkaar gevoeld. Clemen wist precies de juiste balans te vinden tussen lol en verdieping, tussen fanatiek bezig zijn en rust vinden. Kortom een hele fijne dag waarbij iedereen met een grote warme lach op zijn gezicht naar huis ging. Bedankt voor deze bijzondere ervaring.
Suzanne Molendijk
Suzanne Molendijk
Onze teamdag met Teamspeling en Clemen aan het roer (of beter gezegd, de muziekbox) heeft ons zelfs meer gebracht dan we hadden gehoopt. Ons doel was om met plezier te werken aan verbinden, ontmoeten en inspireren en dat is ruimschoots behaald! Onwijs gelachen, tot inzichten gekomen, super fanatiek bezig geweest met elkaar en ga zo maar door. De dag vloog om. Wat een fijne energie en een boost voor ons team en wat heeft Clemen het fantastisch gedaan. Chapeau!
Menno Barten
Menno Barten
Het was een top middag, veel geleerd en veel met het team gelachen! 😊
Linda de Keijzer
Linda de Keijzer
Super leuke workshop gehad. Heel leerzaam, veel inzichten en nóg meer gelachen! Een aanrader voor elk bedrijf.
Hanneke van der Krieken
Hanneke van der Krieken
Aangenaam verrast door een leuke activiteit van TeamSpeling! Met ons bedrijfsteam van 10 personen waren we 2 uur lang geboeid en werden we meerdere keren op het verkeerde been gezet. Patronen werden (confronterend) zichtbaar en gaven mooie inzichten. Clemen leidt de training bijzonder goed, met een sterk gevoel voor humor en een prettige energie. Wij zijn erg nieuwsgierig naar nog meer mogelijkheden van TeamSpeling. Aanrader wat ons betreft!

Beoordeel ons ook op Google! Klik hierom een review te plaatsen

Teambuilding en workshops van TeamSpeling

Teambuilding

Teambuilding vol humor, teambuilding spellen, samenwerken en veranderen. Superleuk, veel samen lachen en toch een diepere laag. Voor een superleuke teambuilding workshop, ga naar onze teambuilding uitjes

Leuke Bedrijfsuitjes van TeamSpeling

Bedrijfsuitjes

Leuke bedrijfsuitjes. Interactief, origineel en vol humor. Voor grote groepen of het hele bedrijf. Ga voor onze leuke bedrijfsuitjes naar onze bedrijfsuitjes

teamtraining

Teamtraining

Teamtrainingen. Van een feedback training tot een vergader training. De leuke trainingen als het gaat om teamontwikkeling. Kies hier jullie teamtraining

Management training bij TeamSpeling

Management training

Serieuze trainingen waarin hard gelachen wordt. Trainingen over leiding geven, feedback geven of omdat met verandering. Ontdek onze mogelijkheden voor Management trainingen

Management drives training bij TeamSpeling

Management Drives

Management drives trainingen bij TeamSpeling zijn leuker en effectiever. Ontdek onze mogelijkheden voor Management Drives

team teamspeling

Meer informatie & advies?
Leuk dat je ons hebt gevonden! Wij geven graag advies en sturen in een handomdraai een vrijblijvende offerte. Vul ons aanvraagformulier in.

Aanvraagformulier