Hoe je je collega’s laat schitteren

Hoe haal je het beste in ze naar boven in dagelijkse situaties? Eenvoudiger dan je misschien denkt. In dit stuk vertel ik hier over aan de hand van mijn ervaring als trainingsacteur.

‘Laat de ander schitteren’ is één van de uitgangspunten die worden gebruikt in improvisatietheater. Het betekent dat je je medespeler zo goed mogelijk helpt om z’n kwaliteiten te benutten zodat hij of zij geweldig kan acteren. 

Tijdens de teambuilding shows van Teamspeling maken we regelmatig gebruik van improvisatie. Omdat het super leuk is, omdat de zaal er van in beweging komt en omdat het je de kans geeft om issues die spelen binnen een team zichtbaar te maken. De impro-acteurs spelen scènes op basis van verhalen en suggesties uit het publiek. Denk aan bijzondere gebeurtenissen, menselijke verlangens / ambities of de relatie tussen verschillende personages. Vaak zit er in de scènes een onverwachte of humorvolle twist.

‘Laat de ander schitteren’ passen we vaak toe in ons spel tijdens de teambuilding. Als acteurs luister je goed naar elkaar en ga je telkens in op elkaars spelaanbod, inplaats van het af te wijzen. Zo laat je elkaar schitteren. En dat levert scènes op waarin lekker veel vaart en verhaal ontwikkeling zit. De scènes gaan over situaties die het publiek herkent uit de eigen praktijk. Bijvoorbeeld ‘een spannend sollicitatiegesprek’, ‘een bedrijfsuitje dat uit de hand loopt’, ‘een ontmoeting tussen een klant en een medewerker’, ‘hilarische misverstanden tussen collega’s van twee afdelingen’. Herkenbare situaties als deze maken dat de shows van Teamspeling ook echt als een spiegelervaring wordt beleefd. Super leuk is het als het publiek zich rot lacht omdat ze dingen herkennen of ze zien hoe absurt sommige situaties kunnen zijn.

Maar wat houdt ‘elkaar laten schitteren’ nou eigenlijk in? En hoe pas je dat toe? Elkaar laten schitteren is in mijn ogen:

  • De ander ondersteunen door mee te gaan in zijn of haar verhaal;
  • De ander de hoofdrol gunnen door zelf een (aanvullende) bijrol te spelen;
  • De ander laten doen waar hij of zij goed in is;
  • De ander succes gunnen en en daar van genieten.

Het mooie is dat anderen jou weer laten schitteren in een volgende gelegenheid. Zo ontstaat er een kettingreactie.

Het uitgangspunt ‘De ander laten schitteren’ is fantastisch. Niet alleen in impro-theater, maar dus ook in de arena van de professionele organisatie. Probeer het eens binnen jouw team. Je zal zien dat het werkt en leuk is. Natuurlijk zul je zelf de vertaling moeten maken van mijn voorbeelden uit improvisatietheater naar jouw werksituatie maar stel je eens voor wat voor moois er kan gebeuren met jouw team. Uiteindelijk word je hier veel gelukkiger en waardevoller van dan door alleen je eigen roem en succes na te jagen en niet open te staan voor anderen. 

Gewoon doen! Het werkt écht waanzinnig goed!

Tijdens onze shows en teamtrainingen laten we graag zien, en vooral beleven, hoe geweldig het werkt om elkaar te laten schitteren. Wat er gebeurt als je je focust op de ander, op de kwaliteiten van je collega’s, op hun lef, hun creativiteit en improvisatievermogen.

Gewoon doen! Het werkt écht waanzinnig goed! Ik heb mensen zien bulderen van het lachen, heb gezien hoe collega’s die elkaar totaal niet, of juist al jaren kenden, samen de meest fantastische verhalen maakten. Ik heb ze zien genieten wanneer anderen plezier hadden of iets bijzonders lieten zien. Ik heb teamgenoten samen dingen zien doen waar ze nooit van hadden durven dromen! … Kortom, ik heb gezien hoe mensen elkaar lieten schitteren en daardoor ook zichzelf lieten schitteren. 

En raad eens wat ik altijd hoor van de deelnemers na afloop van een teambuilding? 

“Wow! Dit moeten we vaker doen, op het werk. ”
“We zijn eigenlijk gewoon een super leuk team!”
“Wat zijn we ineens opbouwend bezig.”
“Zie je nou wel, we kunnen wél goed samenwerken!”
“Ik heb ons team nog nooit zo blij en communicatief gezien.”
“We halen ineens het beste in elkaar naar boven.”

En ik vind dat in één woord SCHITTEREND!


Andere blog artikelen van TeamSpeling

Ga naar het overzicht van alle berichten

Frank Paats, trainingsacteur TeamSpeling
Laatste berichten van Frank Paats, trainingsacteur TeamSpeling (alles zien)