Teambuilding is niet meer van deze tijd.

Teambuilding is niet meer van deze tijd. Tenminste, als je het hebt over de teambuilding gericht op standaard zelfontwikkelingsmodellen of gezelligheid. Die zijn zo 1990!.. of 2001… of 2009. Anyway, TeamSpeling heeft de teambuilding ontwikkeld die veel meer aansluit op de flexibele, voortdurend veranderende werkomgeving van deze tijd. Serieuze teambuilding met veel humor.

Even terug naar ‘Het klassieke teambuilding model’.

We kennen het ‘avondje uit’ en ‘lachen met collega’s’, denk aan een bowlen en steengrillen. Goed voor het groepsgevoel. Dan heb je ook de serieuze teambuilding, waar inhoudelijk wordt gekeken naar de kernkwadranten, de kleurtjes, de individuele rollen in het team en de doelstellingen van de afdeling. ‘Even weer met de neuzen dezelfde kant op’.

Recent is daar een nieuwe generatie vlotte, hippe teambuildingsburo’s bijgekomen. Partijen die de nadruk leggen op improvisatie, of ‘anders denken’. Én natuurlijk de escape rooms. Zeker leuk een leerzaam. De vraag is: blijft het echt hangen? Worden er echt zaadjes gepland voor de teamontwikkeling, of is het na een tijdje alles weer bij het oude?

Waarom er voor teambuilding een andere aanpak nodig is.

De afgelopen decennia is er veel veranderd. Het bedrijfsleven, het consumentengedrag en de technologie veranderen steeds sneller. Dit vraagt maximale flexibiliteit van medewerkers, teams, managers en bedrijven zelf. De grote veranderingen op het gebied van automatisering, de arbeidsmarkt en steeds sneller veranderende trends maken het voor iedereen complexer dan het was. Met zelfsturende teams en agile teams verandert zelf de samenstelling van de teams met enige regelmaat. En dan heb je ook nog disruptieve ondernemingen die bedrijven dwingen zo innovatief mogelijk te zijn. Als gevolg hiervan kunnen mensen in de weerstand gaan, weten niet goed met de veranderingen om te gaan, of trekken zich terug in een kleiner wordende comfortzone. Het vertrouwen neemt nog meer af. De piramide van Lencioni laat zien welke de prijs een organisatie die laag scoort op ‘vertrouwen’ betaald. Voor dit complexe probleem is een traditionele aanpak niet effectief genoeg.

Speling is het antwoord.

TeamSpeling helpt bedrijven, teams en professionals zichzelf bewust te maken van de eigen normen, referentiekaders en werkelijkheden. Op een slimme, entertainende en leuke manier brengen de trainers alle leden van het team in een actieve houding. De leden van de groep stretchen, onbewust, de comfortzone. En dan ontstaat er ruimte voor verandering en dialoog. TeamSpeling noemt dat “Iedereen dompelen in de wereld van speling”. Wat is speling? In het woordenboek wordt ‘speling’ gedefinieerd als: vrije bewegingsruimte, marge, het gebied tussen dingen waardoor onbedoeld beweging mogelijk is

Doordat er wordt getornd aan de grenzen van de deelnemers worden zij bewust van hun normen, referentiekaders en werkelijkheden. Dat is wat Teamspeling doet; het tornen aan de grenzen en verleiden een beetje speling toe te staan. 

De aanpak van TeamSpeling helpt deelnemers bewuster en anders te denken. Tegelijk wordt men uitgedaagd om anders met verandering om te gaan. Met oog voor de ingewikkeldheden en kennis van teamprocessen neemt Teamspeling groepen mee naar het gebied van de speling. Omdat de trainers weten dat dit spannend is, zetten zij veel humor en spel in. Er wordt keihard gelachen, geleerd en de onderlinge verbindingen worden sterker. Zo wordt de speelruimte toegankelijker. 

Elk bedrijf zou speling moeten toelaten.

Werkt het echt? Werkt het voor elk team en bedrijf?

Deelnemers ervaren dat speelruimte helpt antwoord te bieden op de uitdagingen van deze tijd. In korte tijd hebben vele bedrijven en organisaties het aangedurfd speling toe te laten. Van MKB tot grote Nederlandse bedrijven en multinationals. Zij hebben al ervaren dat TeamSpeling echt iets anders te bieden heeft. Activerende workshops, shows en teambuilding die iets bij de medewerkers los maakt. Dat is goed voor de mensen én goed voor de organisatie.

“We geloven in onszelf, maar als ik zie hoe betekenisvol het wordt ervaren en wat voor energieboost het mensen geeft. Dan maakt het voor mij ook betekenisvol en geeft dat mij een enorme energieboost!”, aldus Clemen, oprichter van TeamSpeling.

Andere berichten

Ga naar het overzicht van artikelen