Leren en ontwikkelen is belangrijk voor de gezondheid van teams en organisaties. Dit is geen nieuws. Humor gebruiken als een belangrijke communicatievaardigheid op de werkvloer kan bijdragen aan lagere stressniveaus,...
De kracht van samenwerken: Waarom trainingen in teamverband meer impact hebben
In de veranderende wereld is samenwerken de sleutel tot succes
Succesvolle samenwerking is een proces waarbij twee of meer personen of groepen samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Het vereist een combinatie van sociale vaardigheden, open communicatie en een gezamenlijke visie. Succesvolle samenwerking leidt tot een beter resultaat dan wanneer individuen alleen werken, omdat het de krachten en expertise van alle betrokkenen combineert. Door effectief samen te werken, kunnen teams obstakels overwinnen, innovatieve oplossingen vinden en hun gezamenlijke doel bereiken. Dit proces versterkt niet alleen de onderlinge band, maar zorgt ook voor een positieve impact op de algehele prestaties van de organisatie.
"Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!"
Bedrijven zien de noodzaak van ontwikkeling in. Er is aandacht en budget voor het op peil houden van het kennisniveau. Medewerkers en managementleden volgen individuele trainingen en opleidingen voor allerlei belangrijke ontwikkel uitdagingen. Zoals feedback, samenwerken en verandermanagement. Het accent ligt op het vergroten van kennis en het eigen maken van gedragsvaardigheden. Maar zolang het leren zich buiten de teams afspeelt heeft de wendbaarheid weinig kans van slagen.
Individueel gerichte trainingen, waarom gaan voor minder effect
Samenwerken de sleutel tot succes. Toch ligt in Nederland nog altijd de focus op individueel leren. Met als gevolg dat na opleiding of trainingen de geleerde lessen slechts een certificaat hebben opgeleverd. Maar de veranderingen blijven uit. Hier zijn vier oorzaken voor aan te voeren
Hardnekkige teampatronen en onderling vertrouwen belemmeren succesvolle samenwerking
Voor een eenling is het (bijna) onbegonnen werk om iets te veranderen. Zelfs wanneer het team een training volgt, is dat geen garantie voor verandering. Eenmaal terug in praktijk stapt het team weer in de vaste patronen, met dezelfde vergaderingen, dezelfde interactie en exact dezelfde uitkomsten. Er is namelijk nóg veel meer nodig om patronen te doorbreken.
Verandering bedreigt basisbehoeften
De basisbehoeften van de mens is om ergens bij te horen, doelen te behalen en heel graag vanuit de eigen kleur en identiteit. Een diepgaande verandering kan een bedreiging vormen. Angsten en onzekerheden over de eigen bijdrage en de plek in het team nemen het over. Men gaat zich ertegen verzetten. Of men vlucht in schijn werkzaamheden. In managementtermen wordt dit (ten onrechte) aangeduid als weerstand.
Wat er zich werkelijk manifesteert is dat de organisatie het oude evenwicht herstelt, omdat men niet heeft geleerd de open, kwetsbare gesprekken te voeren over onze onzekerheden en angsten. Trainingen en opleidingen helpen een cursist hooguit dit soort team- en organisatieprocessen te begrijpen. Maar begrijpen is iets anders dan veranderen.
Complexe team- en organisatiedynamiek
Individuele trainingen en opleidingen zijn gericht op kennis, begrijpen, op theorieën, modellen en in gecontroleerd oefenen van vaardigheden. Op papier ziet het er mooi uit. Maar deze lessen zijn onbruikbaar. Binnen teams en organisaties maken de behoeften, de emoties en de sociaal ingewikkelde dynamieken de dienst uit. Deze dynamieken spelen zich voornamelijk af binnen teams.
Door trainingen in teamverband te organiseren kunnen teamleden bewust worden van de onbewuste teampatronen, de individuele worstelingen en de negatieve impact hiervan op het lerend vermogen en teamresultaat. Hier begint de verandering.
Teams leren niet te leren
Teams hebben niet geleerd te kunnen leren van team samenwerking. Reflectie speelt zich voornamelijk af op het niveau van de PCDA cyclus. Maar vind er ook reflectie plaats op het proces voorafgaande de P van PCDA? Hoe zijn de plannen tot stand gekomen? Hoe verloopt de besluitvorming en is daarin de diversiteit aan kwaliteiten benut? Is er eerlijk en open gesproken? Vindt er constructieve feedback plaats? Worden er goede open vragen gesteld? En is er geluisterd tot men elkaar echt begrijpt? Teams leren nauwelijks te reflecteren op de eigen samenwerkingsprocessen.
De kracht van samen leren
Individuele trainingen zijn waardevol, maar de echte magie ontstaat wanneer teams sámen leren. Door gezamenlijk deel te nemen aan een training, versterk je niet alleen de individuele vaardigheden, maar ook de onderlinge band en het begrip. Teamleden leren elkaars sterke punten kennen, ontdekken hoe ze elkaar kunnen aanvullen en ontwikkelen een gedeelde taal en visie. Dit zorgt voor een sterkere teamspirit en een effectievere samenwerking, wat uiteindelijk leidt tot betere resultaten voor de hele organisatie.
Investeer in teamontwikkeling, investeer in succes
Investeer in de groei van je team en kies voor een training in teamverband. Of het nu gaat om communicatie, leiderschap, verandermanagement of een ander thema, samen leren en groeien is de sleutel tot een succesvolle en toekomstbestendige organisatie. TeamSpeling biedt een breed scala aan trainingen die speciaal zijn ontworpen om teams te helpen excelleren. Neem contact met ons op en ontdek hoe we jullie team kunnen helpen om zijn volledige potentieel te bereiken.
Redenen om te kiezen voor trainingen in teamverband
Om als organisatie wendbaar te blijven moet de focus verlegd worden naar de teamontwikkeling. Daar is een hele lijst van redenen aan te voeren. Hierboven las je over de problemen die ontstaan bij de focus op individueel leren. Hieronder ontdek je de vijf positieve voordelen voor trainen in teamverband: je de vijf belangrijkste argumenten waarom trainingen altijd in teamverband zouden moeten worden gegeven: Teams zijn de leerkernen van de organisatie.
Er staat dus nogal wat op het spel!
Wat zou de effectiefste manier zijn voor een organisatie om leren? Door in te zetten op individuele training, of door te investeren in samenwerking binnen teams? De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Een groep solistische individuen gaat de organisatie echt niet overeind houden. Het zal via de samenwerking in teams moeten gebeuren. Een training in teamverband is dus belangrijk. Want als teams kunnen leren, dan kan de organisatie leren.
In teams worden sociale vaardigheden getraind
In de samenwerking binnen teams kunnen professionals tot volle wasdom komen. Door goede samenwerken trainen teamleden niet alleen vaardigheden. Zoals het geven en ontvangen van feedback. Maar ook andere belangrijke tools voor de samenwerking. Zoals oordeel uitstellen, luisteren, open vragen stellen etc. Goede samenwerking zorgt er ook voor een gezonde feedbackcultuur. En daar profiteert de hele organisatie van!
Sociale Vaardigheden voor een goede samenwerking
Sociale vaardigheden zijn essentieel voor goede samenwerking. Deze vaardigheden omvatten onder andere:
- Communicatieve vaardigheden: Het vermogen om duidelijk en effectief te communiceren met anderen is cruciaal. Goede communicatie zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit en misverstanden worden voorkomen.
- Empathisch vermogen: Het vermogen om anderen te begrijpen en hun perspectief te zien, helpt bij het opbouwen van onderling vertrouwen en het bevorderen van een harmonieuze samenwerking.
- Flexibiliteit: Het vermogen om aan te passen aan veranderingen en nieuwe situaties is belangrijk in een dynamische werkomgeving. Flexibiliteit stelt teams in staat om snel te reageren op onverwachte uitdagingen.
- Luisteren: Actief luisteren naar anderen en hun ideeën begrijpen, bevordert een open communicatie en zorgt ervoor dat iedereen zich gehoord voelt.
- Assertiviteit: Het vermogen om je eigen ideeën en meningen te uiten zonder anderen te onderdrukken, draagt bij aan een gezonde en constructieve samenwerking.
Door deze sociale vaardigheden te ontwikkelen, kunnen teamleden beter samenwerken en gezamenlijk betere resultaten bereiken.
Binnen teams wordt kennis gedeeld
Goede samenwerking zorgt ervoor dat er kennis wordt gedeeld en benut. Daar profiteert ook de hele organisatie van. Aan de andere kant. Wanneer de samenwerking binnen een team onvoldoende is, gaat er kostbaar veel informatie en kennis verloren voor de organisatie.
Het Gezamenlijk Doel
Een gezamenlijk doel is essentieel voor succesvolle samenwerking. Het doel moet duidelijk en concreet zijn, en alle betrokkenen moeten het doel begrijpen en erachter staan. Een gezamenlijk doel geeft richting en focus aan de samenwerking en helpt om conflicten te voorkomen. Wanneer teamleden een gemeenschappelijk doel nastreven, werken ze effectiever samen en zijn ze gemotiveerder om obstakels te overwinnen. Dit gezamenlijke doel fungeert als een kompas dat de inspanningen van het team in dezelfde richting stuurt, wat leidt tot een succesvolle samenwerking en een beter gezamenlijk resultaat.
Training in teamverband met de formule van TeamSpeling
TeamSpeling een formule ontwikkeld voor teambuilding en trainingen in teamverband. Onderbouwd door wetenschappelijke studies. Met deze formule kan zich binnen een paar minuten een compleet veranderproces voltrekken. Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Een veranderproces doorloopt namelijk exact dezelfde fasen als die van een geraffineerd in elkaar gestoken grap. Wij brengen humor en leren in teamverband samen.
De unieke voordelen van onze formule
Tijdens onze trainingen wordt de TeamSpeling formule vele malen ingezet. Met als resultaat dat er sneller op een dieper niveau wordt geleerd. De unieke voordelen van onze trainingen in teamverband op een rijtje:
1. Teamleden leren beter naar elkaar te luisteren;|
2. Meer vertrouwen psychologische veiligheid binnen teams;
3. Beter leren omgaan met veranderingen;
4. Teamleden delen emoties stellen zich open naar elkaar;
5. Feedback geven en ontvangen wordt veel makkelijker;
6. Eigenaarschap en persoonlijk leiderschap wordt aangeboord;
7. Een team leert om te gaan met complexe en ongemakkelijke situaties;
8. Dankzij onze formule ontwikkelt het een leerhouding;
9. Daarmee heeft het de sleutel om een topteam te worden … ;
10. … als bouwsteen van een lerende organisatie;
11. Kortom een betekenisvolle leerervaring vol plezier en hilariteit.
Succesvolle Samenwerking in de ToekomstSuccesvolle samenwerking is een belangrijke competentie voor de toekomst. In een snel veranderende wereld waarin economische ontwikkeling en technologische vooruitgang een steeds grotere rol spelen, is het vermogen om effectief samen te werken met anderen essentieel voor succes. Succesvolle samenwerking kan leiden tot innovatie, creativiteit en groei, en is daarom een belangrijke eigenschap voor iedereen die wil slagen in hun carrière. Door samen te werken, kunnen teams complexe problemen oplossen, nieuwe ideeën genereren en hun gezamenlijke doelen bereiken. In de toekomst zal de nadruk op samenwerking alleen maar toenemen, waardoor het een onmisbare vaardigheid wordt voor elke professional.
Enthousiast geworden?
Op zoek naar inspirerende en unieke teambuilding activiteiten of waardevolle trainingen voor de teamontwikkeling? Neem gerust contact met ons op. Onze experts helpen u graag bij het creëren van een traject op maat, gericht op optimale samenwerking en teamprestaties.
TeamSpeling voor samenwerken en teamontwikkeling
Met onze formule kan zich een compleet veranderproces binnen een paar minuten voltrekken. Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Ontdek dat een verandering in de feedback cultuur effectief kan worden ingezet met TeamSpeling. Wij brengen humor en veranderthema’s samen. Ook voor feedback, samenwerken, vertrouwen en alles rondom teamontwikkeling. Ontdek al onze programma’s.