De kracht van samenwerken: Waarom trainingen in teamverband meer impact hebben

De kracht van samenwerken: Waarom trainingen in teamverband meer impact hebben

De kracht van samenwerken: Waarom trainingen in teamverband meer impact hebben.

In de veranderende wereld is samenwerken de sleutel tot succes.

In de dynamische wereld van vandaag is optimaal samenwerken essentieel voor succes. Organisaties moeten zich voortdurend aanpassen aan veranderende markten en technologieën. Wendbaarheid en een sterke leercultuur zijn cruciaal, en teams spelen hierin een sleutelrol.

"Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!"

Bedrijven zien de noodzaak van ontwikkeling in. Er is  aandacht en budget voor het op peil houden van het kennisniveau. Medewerkers en managementleden volgen individuele trainingen en opleidingen voor allerlei belangrijke ontwikkel uitdagingen. Zoals feedback, samenwerken en verandermanagement. Het accent ligt op het vergroten van kennis en het eigen maken van gedragsvaardigheden. Maar zolang het leren zich buiten de teams afspeelt heeft de wendbaarheid weinig kans van slagen.

Individueel gerichte trainingen, waarom gaan voor minder effect

Samenwerken de sleutel tot succes. Toch ligt in Nederland nog altijd de focus op individueel leren. Met als gevolg dat na opleiding of trainingen de geleerde lessen slechts een certificaat hebben opgeleverd. Maar de veranderingen blijven uit. Hier zijn vier oorzaken voor aan te voeren

Trainingen In Teamverband Echte Impact Op Samenwerken.

Hardnekkige teampatronen belemmeren succesvolle samenwerking

Voor een eenling is het (bijna) onbegonnen werk om iets te veranderen. Zelfs wanneer het team een training volgt, is dat geen garantie voor verandering. Eenmaal terug in praktijk stapt het team weer in de vaste patronen, met dezelfde vergaderingen, dezelfde interactie en exact dezelfde uitkomsten. Er is namelijk nóg veel meer nodig om patronen te doorbreken.

Verandering bedreigt basisbehoeften

De basisbehoeften van de mens is om ergens bij te horen, doelen te behalen en heel graag vanuit de eigen kleur en identiteit. Een diepgaande verandering kan een bedreiging vormen. Angsten en onzekerheden over de eigen bijdrage en de plek in het team nemen het over. Men gaat zich ertegen verzetten. Of men vlucht in schijn werkzaamheden. In managementtermen wordt dit (ten onrechte) aangeduid als weerstand.

Wat er zich werkelijk manifesteert is dat de organisatie het oude evenwicht herstelt, omdat men niet heeft geleerd de open, kwetsbare gesprekken te voeren over onze onzekerheden en angsten. Trainingen en opleidingen helpen een cursist hooguit dit soort team- en organisatieprocessen te begrijpen. Maar begrijpen is iets anders dan veranderen.

Complexe team- en organisatiedynamiek

Individuele trainingen en opleidingen zijn gericht op kennis, begrijpen, op theorieën, modellen en in gecontroleerd oefenen van vaardigheden. Op papier ziet het er mooi uit. Maar deze lessen zijn onbruikbaar. Binnen teams en organisaties maken de behoeften, de emoties en de sociaal ingewikkelde dynamieken de dienst uit. Deze dynamieken spelen zich voornamelijk af binnen teams.

Door trainingen in teamverband te organiseren kunnen teamleden bewust worden van de onbewuste teampatronen, de individuele worstelingen en de negatieve impact hiervan op het lerend vermogen en teamresultaat. Hier begint de verandering.

Teams leren niet te leren

Teams hebben niet geleerd te kunnen leren van team samenwerking. Reflectie speelt zich voornamelijk af op het niveau van de PCDA cyclus. Maar vind er ook reflectie plaats op het proces voorafgaande de P van PCDA? Hoe zijn de plannen tot stand gekomen? Hoe verloopt de besluitvorming en is daarin de diversiteit aan kwaliteiten benut? Is er eerlijk en open gesproken? Vindt er constructieve feedback plaats? Worden er goede open vragen gesteld? En is er geluisterd tot men elkaar echt begrijpt? Teams leren nauwelijks te reflecteren op de eigen samenwerkingsprocessen.

Redenen om te kiezen voor trainingen in teamverband

Om als organisatie wendbaar te blijven moet de focus verlegd worden naar de teamontwikkeling. Daar is een hele lijst van redenen aan te voeren. Hierboven las je over de problemen die ontstaan bij de focus op individueel leren. Hieronder ontdek je de vijf positieve voordelen voor trainen in teamverband: je de vijf belangrijkste argumenten waarom trainingen altijd in teamverband zouden moeten worden gegeven: Teams zijn de leerkernen van de organisatie.

Er staat dus nogal wat op het spel!

Wat zou de effectiefste manier zijn voor een organisatie om leren? Door in te zetten op individuele training, of door te investeren in samenwerking binnen teams? De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Een groep solistische individuen gaat de organisatie echt niet overeind houden. Het zal via de samenwerking in teams moeten gebeuren. Een training in teamverband is dus belangrijk. Want als teams kunnen leren, dan kan de organisatie leren.

In teams worden vaardigheden getraind

In de samenwerking binnen teams kunnen professionals tot volle wasdom komen. Door goede samenwerken trainen teamleden niet alleen vaardigheden. Zoals het geven en ontvangen van feedback. Maar ook andere belangrijke tools voor de samenwerking. Zoals oordeel uitstellen, luisteren, open vragen stellen etc. Goede samenwerking zorgt er ook voor een gezonde feedbackcultuur. En daar profiteert de hele organisatie van!

Betekenisgeving vindt altijd plaats in teamverband

Niet in de grijze massa, ook niet solistisch, maar in teamverband kan een professional het geluk vinden. De mens heeft drie basisbehoeften. Om te beginnen de behoefte om ergens bij te horen (1), de behoefte om doelen te behalen (2), en de behoefte om dat vanuit eigen kleur, kwaliteit en identiteit te volbrengen (3).
Een professional heeft een team van mensen nodig voor de eigen purpose. Een goede samenwerking binnen het team is dus niet alleen voor de organisatie van levensbelang.

Binnen teams wordt kennis gedeeld

Goede samenwerking zorgt ervoor dat er kennis wordt gedeeld en benut. Daar profiteert ook de hele organisatie van. Aan de andere kant. Wanneer de samenwerking binnen een team onvoldoende is, gaat er kostbaar veel informatie en kennis verloren voor de organisatie.

Training in teamverband met de formule van TeamSpeling

Samenwerken En Teamontwikkeling Bij Teamspeling

TeamSpeling een formule ontwikkeld voor teambuilding en trainingen in teamverband. Onderbouwd door wetenschappelijke studies. Met deze formule kan zich binnen een paar minuten een compleet veranderproces voltrekken. Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Een veranderproces doorloopt namelijk exact dezelfde fasen als die van een geraffineerd in elkaar gestoken grap. Wij brengen humor en leren in teamverband samen. 

De unieke voordelen van onze formule

Tijdens onze trainingen wordt de TeamSpeling formule vele malen ingezet. Met als resultaat dat er sneller op een dieper niveau wordt geleerd. De unieke voordelen van onze trainingen in teamverband op een rijtje:

1. Teamleden leren beter naar elkaar te luisteren;|
2. Meer vertrouwen psychologische veiligheid binnen teams;
3. Beter leren omgaan met veranderingen;
4. Teamleden delen emoties stellen zich open naar elkaar;
5. Feedback geven en ontvangen wordt veel makkelijker;
6. Eigenaarschap en persoonlijk leiderschap wordt aangeboord;
7. Een team leert om te gaan met complexe en ongemakkelijke situaties;
8. Dankzij onze formule ontwikkelt het een leerhouding;
9. Daarmee heeft het de sleutel om een topteam te worden … ;
10. … als bouwsteen van een lerende organisatie;
11. Kortom een betekenisvolle leerervaring vol plezier en hilariteit.

Enthousiast geworden?

Op zoek naar inspirerende en unieke teambuilding activiteiten of waardevolle trainingen voor de teamontwikkeling? Neem gerust contact met ons op. Onze experts helpen u graag bij het creëren van een traject op maat, gericht op optimale samenwerking en teamprestaties.

TeamSpeling voor samenwerken en teamontwikkeling

Met onze formule kan zich een compleet veranderproces binnen een paar minuten voltrekken. Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Ontdek dat een verandering in de feedback cultuur effectief kan worden ingezet met TeamSpeling. Wij brengen humor en veranderthema’s samen. Ook voor feedback, samenwerken, vertrouwen en alles rondom teamontwikkeling. Ontdek al onze programma’s.

Leidinggeven met het Lencioni model. Management training.

Stap samen met TeamSpeling in de wereld van het Lencioni model. Beleef met jouw management team alle lagen van het Lencioni model. Hoe staat jouw...

Leidinggeven aan verandering

Stap in de wereld van verandermanagement met jouw management team. Leidinggeven aan verandering is een training zoals je ze nog nooit hebt...
Piramide van Lencioni en TeamSpeling. Teambuilding en trainingen met het Lencioni model.

Piramide van Lencioni, het Lencioni model.

De Piramide van Lencioni is een belangrijk model voor het bouwen aan vertrouwen binnen teams. Dit model heeft vertrouwen als basis voor een goede...

Management drives voor het mt – management team.

Stap met het management team in de wereld van de drijfveren van het team. TeamSpeling heeft een management drives training ontwikkeld voor...

Team training Vitaliteit en teamwork

Met Vitaliteit en Teamwork ga je voor een teamtraining vol humor, betekenis en vitaliteit. De mensen binnen een team of organisatie kunnen er samen...

Met Management Drives kleuren elkaars drijfveren begrijpen.

Management Drives is een methode om leiderschap en drijfveren binnen het team in kaart te brengen. Dit geeft kostbare inzichten over de talenten en...

Effectief Vergaderen, de leukste vergadertraining!

Ontdek de vergadertraining Effectief vergaderen. Maak van saaie, improductieve vergaderingen inspirerende momenten van verbinding en...

Situationeel leiderschap

Stap in de wereld van ontwikkelingsgericht leiderschap met TeamSpeling. Wij hebben een vernieuwde kijk op trainingen en op situationeel leiderschap....

Belbin training. De teamrollen in jouw team.

Stap in de wereld van de Belbin teamrollen met TeamSpeling. Met deze Belbin training worden jouw teamleden zich bewust van de teamrollen in het...
TeamSpeling over feedback geven en ontvangen voor bedrijven

Feedback geven en ontvangen bij organisaties

Effectieve feedback is de levensader van elk succesvol team. Het stimuleert groei, verbetert samenwerking en leidt tot betere prestaties. Toch...

Lachen met Lencioni – team trainingen van TeamSpeling.

Stap in de wereld van Lencioni en zijn piramide model met TeamSpeling. Met de teamtraining Lachen met Lencioni ervaart jouw team waar zij staan in...

DISC Training Met DISC Profielen: Het DISC Model.

Stap in de wereld van DISC en TeamSpeling. Met deze bijzondere DISC training zal jouw team een grote sprong maken in de ontwikkeling. Ervaar wat de...

Management Drives team training.

Stap met jouw team in de wereld van drijfveren en kleuren. TeamSpeling heeft een Management Drives training ontwikkeld waar je na de test, gaat...

Teamcoaching met TeamSpeling

Teamcoaching is een krachtige tool om de samenwerking, communicatie en prestaties van je team naar een hoger niveau te tillen. Bij TeamSpeling...

Team trainingen met impact.

Stap in de wereld van TeamSpeling met een vernieuwde kijk team trainingen. Bij ons gaat het om nieuwe inzichten door met elkaar te beleven. Dus niet...
verandermanagement voor teams - team training verandering

Verandermanagement. Leren omgaan met verandering.

Verandermanagement is een gestructureerde aanpak om organisaties en hun medewerkers te begeleiden bij het doorvoeren van gewenste veranderingen. Het...
teamontwikkeling bij TeamSpeling

De kracht van teamontwikkeling voor HR, management en organisaties.

In de dynamische wereld van vandaag is het voor organisaties cruciaal om te beschikken over slagvaardige teams die samenwerken om gemeenschappelijke...
TeamSpeling formule, teamwork en teamontwikkeling met een eigen concept en formule.

Formule van TeamSpeling

TeamSpeling heeft een formule ontwikkeld met een totaal nieuwe kijk op team training en teambuilding. Teamontwikkeling met veel plezier en meer...
Samenwerken. Trainingen in teamverband. Team training samenwerken.

De kracht van samenwerken: Waarom trainingen in teamverband meer impact hebben

In de dynamische wereld van vandaag is optimaal samenwerken essentieel voor succes. Organisaties moeten zich voortdurend aanpassen aan veranderende...

Trainingen in teamverband met TeamSpeling.

Teamtrainingen met impact. Investeer in je team. Verleg grenzen met unieke teamtrainingen: Beleef de kracht van samenwerken.

Management Drives basis

Duik in de wereld van drijfveren en ontdek op een ontzettend leuke manier wat Management Drives voor jouw team kan betekenen! Deze training geeft...

Formule van TeamSpeling

Formule van TeamSpeling

De formule van TeamSpeling

TeamSpeling heeft een formule waarmee zij de wereld van teambuilding en trainingen op zijn kop zet.

TeamSpeling heeft een formule ontwikkeld met een totaal nieuwe kijk op team training en teambuilding. Teamontwikkeling met veel plezier en meer effect. Onder steund door wetenschappelijke en filosofische studies. En ja, wij gebruiken bestaande oude modellen, maar dan wel met een blik op deze tijd en de uitdagingen die deze tijd van teams vragen.

"Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!"

TeamSpeling heeft gefundeerd op wetenschappelijke studies een formule ontwikkeld waardoor organisaties op een nieuwe manier kunnen leren, die aansluit bij de dynamische wereld en complexe uitdagingen van deze tijd. Dankzij deze formule kan zich een compleet veranderproces binnen een paar minuten voltrekken.

Het achterliggende principes en de bouwstenen van de formule

Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Een veranderproces doorloopt namelijk exact dezelfde vijf fasen als die van een geraffineerd in elkaar gestoken grap.

Teamspeling Formule

Het principe achter de formule

Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Een veranderproces doorloopt namelijk exact dezelfde vijf fasen als die van een geraffineerd in elkaar gestoken grap.

  • Er is nog niks aan hand, maar er is is wel een aanstaand slachtoffer,
  • Plots volgt een onverwachte wending. De wereld staat op zijn kop.
  • Emoties komen vrij met gedrag als gevolg.
  • Dan volgt de clou, de ontdekking, het aha moment.
  • Impact. Nieuwe perspectieven worden toegelaten. Exact dezelfde grap of verandering zal niet meer zoveel losmaken. Oftewel een verandering heeft plaatsgevonden.

De acht leidende principe van de formule

In de vijf stappen fasering van onze formule zit een vaste set van acht leidende veranderprincipes verwerkt:

  • Laat emoties onderdeel uitmaken van de verandering;
  • Zorg dat er gelachen wordt;
  • Maak een collectief besef probleem zichtbaar;
  • Focus op teams en de dynamieken;
  • Sluit aan op de basisbehoeften van de mens;
  • Ontwikkel een leerhouding;
  • Zorg voor actie en fysieke beweging;
  • Breng principe 1 â„¢ 7 samen in één verander ervaring.

In de formule combineren we deze vaste set principes met een specifiek leerthema of theoretisch model. Met deze wetenschap kunnen er eindeloos veel grappige en betekenisvolle leerervaringen worden ontworpen die tot een snelle verandering (kunnen) leiden.

Teams en speling

De praktijkvoorbeeld: onze formule tijdens een training.

  • Er is nog niks aan hand, maar er is is wel een aanstaand slachtoffer,
  • plots volgt een onverwachte wending. De wereld staat op zijn kop.
  • Emoties komen vrij met gedrag als gevolg.
  • Dan volgt de clou, de ontdekking, het aha moment.
  • Impact. Waarna nieuwe perspectieven worden toegelaten. Exact dezelfde grap of verandering zal niet meer zoveel losmaken. Oftewel een verandering heeft plaatsgevonden.

1. ‘Niks aan de hand’ en slachtoffer

We creëren altijd eerst een ogenschijnlijk vanzelfsprekende ‘niks aan de hand’ setting. Bijvoorbeeld het bespreken van een theorie, die misschien wel volkomen uit onze duim is gezogen. Maar dat weten de deelnemers niet. Zolang het maar even ‘normaal’ en vertrouwd voelt. Maar voorbereidingen voor de volgende stap zijn dus al lang in gang gezet. Al hebben de aanstaande slachtoffers daar geen clou van.

2. Verrassende wending

Met een verrassende wending staat de boel plots op zijn kop. De spelregels veranderen. Altijd met een leuke, gekke, (nog) onbegrepen opdracht of situatie. Vaak in een showbizz setting. Altijd leuke verwarring die gepaard gaan met sterke emoties.

Huh? Waar komt dit? Voor de ‘slachtoffers is het nog even niet te bevatten.’
Binnen een professionele organisatie vinden vergelijkbare gebeurtenissen ook plaats. Medewerkers worden verrast door onverwachte wendingen. Bijvoorbeeld feedback van een collega dat men niet aan zag komen. Of een introductie van een nieuwe werkwijze of een aankondiging van een reorganisatie of zelfs een dreiging van faillissement.

3. Emotie en gedrag

De leuke overrompeling gaat altijd gepaard met een krachtige emotie. Vooral hilariteit, maar een leuke spanning. De teamleden staan nu eenmaal voor een situatie die men nog niet eerder heeft meegemaakt. Dat roept ook onzekerheid op en gevoelens van vertwijfeling. Hoe ga ik mij verhouden? Kan ik wel mee komen? Kan ik wel winnen? Want één ding is zeker. Gedrag is er altijd! Het team laat dus ongemerkt van alles zien aan gedrag en teampatronen.
Hier ligt ook een parallel met de emoties bij een verandering binnen een team of organisatie.

4. De ontdekking

Het team maakt kennis met een communicatiethema en wordt zich bewust hoe het zich verhoudt tot een relevante leervraag. Oftewel de clou en de ontdekking.
De ontdekking brengt betekenisgeving en een gevoel van verbondenheid. Een collectief besef van de manier waarop men zichzelf en elkaar klem kan zetten en de teamontwikkeling stagneert. Soms kan dit proces gepaard gaan met gevoelens van ontroering en verdriet dat met elkaar wordt gedeeld.

5. De Impact

De ontspanning (opluchting) en de nieuwe eyeopeners bieden ruimte voor nieuwe ontmoetingen en dialogen. Deze leiden tot nieuwe perspectieven, nieuwe verbindingen en uiteindelijk nieuw gedrag. Impact!

Emoties versterken het geheugen. We onthouden informatie die we in een emotionele context hebben geleerd beter. Met deze ‘grap’ zijn veel emoties losgekomen. Heel veel plezier, lachen, angst, opluchting en verbondenheid. Dit maakt deze ervaring er een met impact.

Trainingen en teambuilding van TeamSpeling

Gefundeerd op wetenschappelijke en filosofische studies heeft TeamSpeling een formule ontwikkeld. Met deze formule kan zich een compleet veranderproces binnen een paar minuten voltrekken. Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Een veranderproces doorloopt namelijk exact dezelfde fasen als die van een geraffineerd in elkaar gestoken grap. Wij brengen humor en veranderthema’s samen. 

Wij zijn TeamSpeling

Op de spreekwoordelijk zolderkamer is TeamSpeling in 2014 opgericht door Clemen Mensink, met een startkapitaal van 200 euro. Zijn jeugdvriend Jules...

Trainingen in teamverband met TeamSpeling.

Teamtrainingen met impact. Investeer in je team. Verleg grenzen met unieke teamtrainingen: Beleef de kracht van samenwerken.

Teambuilding Verander Fitness

Verander Fitness is een teambuilding voor samenwerking en omgaan met verandering. Met deze superleuke teambuilding is het team meer...
Piramide van Lencioni en TeamSpeling. Teambuilding en trainingen met het Lencioni model.

Piramide van Lencioni, het Lencioni model.

De Piramide van Lencioni is een belangrijk model voor het bouwen aan vertrouwen binnen teams. Dit model heeft vertrouwen als basis voor een goede...
teamontwikkeling bij TeamSpeling

De kracht van teamontwikkeling voor HR, management en organisaties.

In de dynamische wereld van vandaag is het voor organisaties cruciaal om te beschikken over slagvaardige teams die samenwerken om gemeenschappelijke...

Met Management Drives kleuren elkaars drijfveren begrijpen.

Management Drives is een methode om leiderschap en drijfveren binnen het team in kaart te brengen. Dit geeft kostbare inzichten over de talenten en...

Teamdag Samenwerken en Feedback

Stap met deze teamdag in de wereld van Samenwerken en Feedback. Jouw team leert van deze teamdag veel meer dan de bekende feedback stappen. Het doel...

Bedrijfsuitje de VeranderShow.

Stap in de wereld van TeamSpeling. Met een bedrijfsuitje zoals je ze nog nooit hebt meegemaakt. Wij hebben een geheel nieuw concept ontwikkeld...

Training met persoonlijkheidstest.

Stap in de wereld van TeamSpeling en diepgaande teamtrainingen met persoonlijkheidstest. Bij ons krijg je eerst de persoonlijkheidstest, dan de...

Team trainingen met impact.

Stap in de wereld van TeamSpeling met een vernieuwde kijk team trainingen. Bij ons gaat het om nieuwe inzichten door met elkaar te beleven. Dus niet...

TeamSpeling, Samenwerken, communiceren en teamontwikkeling.

Haal het beste uit je team met ons unieke formule. Lachen, samenwerken, communiceren en leren.

Teamdagen. Investeer in de teamontwikkeling met teamdagen van TeamSpeling.

Teamdagen van TeamSpeling. Investering in de teamontwikkeling van jouw teams en organisatie. Ontdek TeamSpeling met een uniek concept.

Management training in teamverband.

Stap in de wereld van de management training volgens TeamSpeling. Wij hebben een geheel nieuw concept ontwikkeld waarin samen ervaren, samen lachen...
Samenwerken. Trainingen in teamverband. Team training samenwerken.

De kracht van samenwerken: Waarom trainingen in teamverband meer impact hebben

In de dynamische wereld van vandaag is optimaal samenwerken essentieel voor succes. Organisaties moeten zich voortdurend aanpassen aan veranderende...

Bedrijfsuitje

Een bedrijfsuitje voor een grote groep over feedback. Een showprogramma vol verbinding, interactie, zaaloefeningen, hilariteit én eyeopeners. De...

Teamcoaching met TeamSpeling

Teamcoaching is een krachtige tool om de samenwerking, communicatie en prestaties van je team naar een hoger niveau te tillen. Bij TeamSpeling...
verandermanagement voor teams - team training verandering

Verandermanagement. Leren omgaan met verandering.

Verandermanagement is een gestructureerde aanpak om organisaties en hun medewerkers te begeleiden bij het doorvoeren van gewenste veranderingen. Het...
TeamSpeling formule, teamwork en teamontwikkeling met een eigen concept en formule.

Formule van TeamSpeling

TeamSpeling heeft een formule ontwikkeld met een totaal nieuwe kijk op team training en teambuilding. Teamontwikkeling met veel plezier en meer...
TeamSpeling over feedback geven en ontvangen voor bedrijven

Feedback geven en ontvangen bij organisaties

Effectieve feedback is de levensader van elk succesvol team. Het stimuleert groei, verbetert samenwerking en leidt tot betere prestaties. Toch...

Leidinggeven aan verandering

Stap in de wereld van verandermanagement met jouw management team. Leidinggeven aan verandering is een training zoals je ze nog nooit hebt...

Teambuilding activiteiten van TeamSpeling. Teamontwikkeling met impact.

Klaar om de wereld van jouw team op zijn kop te zetten? Met de unieke teambuilding activiteiten van TeamSpeling staat jouw team een bijzondere...

Situationeel leiderschap

Stap in de wereld van ontwikkelingsgericht leiderschap met TeamSpeling. Wij hebben een vernieuwde kijk op trainingen en op situationeel leiderschap....

Feedback geven en ontvangen bij organisaties

Feedback geven en ontvangen bij organisaties

Feedback geven en ontvangen. Het belang van een goede feedback cultuur

Feedback geven en ontvangen is altijd een beladen onderwerp. Waarom is feedback zo belangrijk binnen teams en organisaties?

Effectieve feedback is de levensader van elk succesvol team. Het stimuleert groei, verbetert de samenwerking en leidt tot betere prestaties. Toch blijkt in de praktijk dat feedback vaak een struikelblok vormt. We herkennen het allemaal: de neiging om te bevriezen, te vechten of te vluchten wanneer feedback ter sprake komt. Maar waar komt die weerstand vandaan?

"Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!"

in de complexe wereld van feedback tussen collega’s in teams en onthullen waarom veel bestaande feedbacktrainingen tekortschieten in het bevorderen van echte samenwerking. Ontdek onze baanbrekende formule voor een veilige en open feedbackcultuur, die niet alleen de pijnpunten van traditionele methoden aanpakt, maar ook positief gedrag stimuleert. Klaar om de stroom van constructieve feedback in jouw team te ontketenen?

Feedback: De onmisbare voeding voor groei en succes

In de dynamische wereld van vandaag is constructieve feedback onmisbaar voor organisaties die willen groeien en verbeteren. Het geeft waardevol inzicht in wat goed gaat (positieve feedback) en wat beter kan, op alle niveaus binnen de organisatie. In tegenstelling tot positieve feedback, die zich richt op wat goed gaat, is constructieve feedback gericht op verbetering en groei. Door effectief te communiceren over zowel positieve als constructieve feedback, kunnen organisaties een cultuur van continue ontwikkeling creëren.

Feedback Geven En Feedback Ontvangen

Een gezonde feedbackcultuur helpt organisaties naar een hoger niveau tillen

Verbeterde prestaties: Feedback helpt medewerkers hun sterke en zwakke punten te identificeren, waardoor ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen en hun prestaties kunnen optimaliseren. Dit leidt tot een efficiënter en effectiever werkproces.

Verhoogde betrokkenheid: Feedback en medewerkersbetrokkenheid gaan hand in hand. Wanneer medewerkers regelmatig waardevolle feedback ontvangen, voelen ze zich meer gewaardeerd en betrokken bij de organisatie. Dit resulteert in een gemotiveerdere, productievere en loyalere werkkracht.

Betere beslissingen: Feedback van klanten, cliënten en andere stakeholders kan organisaties helpen om hun producten, diensten en processen te verbeteren. Dit draagt bij aan een betere afstemming op de marktbehoeften en vergroot het concurrentievoordeel.

Een positieve werkomgeving: Een open en eerlijke feedbackcultuur creëert een klimaat van vertrouwen, waar mensen zich veilig voelen om ideeën te delen en risico’s te nemen. Dit bevordert de samenwerking, innovatie en werkgeluk.

Waar positieve feedback goed voor is

Een goede samenwerking tussen collega’s is essentieel voor het succes van elk team. Feedback voorziet teamleden van de informatie die ze nodig hebben om hun vaardigheden te verbeteren en effectiever samen te werken. Door openlijk feedback te vragen en te ontvangen, creëren teamleden een sfeer van vertrouwen en respect, wat leidt tot betere prestaties en een positievere werksfeer.

De blinde vlek van organisaties: waarom feedback cruciaal is

De lijst met voordelen van een gezonde feedbackcultuur is oneindig lang. Het raakt alle aspecten van de organisatie. Er is geen enkel rationeel argument om het uit te sluiten. En toch blijkt de implementatie ervan vaak een struikelblok te vormen.

Waarom is het zo moeilijk? En hoe kunnen we de kracht van feedback optimaal benutten om organisaties naar een hoger niveau te tillen? Wij gaan dieper in op deze vragen en onderzoeken concrete oplossingen om de stroom van constructieve feedback en open communicatie binnen organisaties te stimuleren.

Waarom een feedbackcultuur uitblijft: te kwetsbaar

Hoe geef ik feedback aan een collega die slecht presteert? Hoe gebruik ik het om conflicten op te lossen? Dit zijn spannende vragen. Het zijn onze emoties die hierbij een belangrijke rol spelen. Feedback geven en ontvangen wordt als kwetsbaar ervaren. Negatieve feedback raakt aan ons zelfbeeld en aan onze universele basisbehoeften. Het voelt al snel als kritiek krijgen. Stel dat ik er niet meer toe doe voor de ander? Als ik faal, wie ben ik dan nog in dit team? Kortom:Negatieve feedback kan zorgen voor sociale uitsluiting.

Het geven van constructieve feedback kan lastig zijn, omdat het vaak wordt geassocieerd met kritiek krijgen. Echter, door actief te luisteren en de feedback te zien als een kans om te leren en te groeien, kunnen teamleden hun communicatievaardigheden verbeteren en een open feedbackcultuur creëren. Dit leidt tot een betere samenwerking en uiteindelijk tot betere resultaten.

Vluchten, vechten of bevriezen

In Nederland leren we niet goed hoe met onze emoties en kwetsbaarheid om te gaan, vooral niet op de werkvloer. Het delen van gevoelens en het tonen van kwetsbaarheid kan spannend voelen, soms zelfs levensbedreigend. Als gevolg hiervan bevriezen we, vluchten we of gaan we vechten. Dit belemmert de open communicatie en samenwerking met onze collega’s, waardoor we langzaam maar zeker de verbinding met het team en de organisatie verliezen. Deze negatieve spiraal kan leiden tot een daling van de productiviteit en een verslechtering van het werkklimaat.

Met praktische tips alleen breng je geen verandering tot stand in de samenwerking. Het gaat om meer dan alleen het aanleren van vaardigheden. Juist door nieuwe inzichten in onszelf en onze collega’s, kunnen we onze communicatie verbeteren en een open feedbackcultuur creëren. Dit opent de deur naar nieuwe mogelijkheden voor groei en ontwikkeling en een verbeterde samenwerking binnen het team.

Gevolgen van het negeren van feedback

In organisaties waar feedback genegeerd of onjuist wordt toegepast, dreigt een reeks negatieve gevolgen. Medewerkers stagneren in hun ontwikkeling, ervaren stress en frustratie en voelen zich niet gewaardeerd door hun collega’s. Dit leidt tot ongewenst gedrag, inefficiënt werk en foute beslissingen, wat de effectiviteit van de feedback samenwerking tussen collega’s ondermijnt. Uiteindelijk gaat dit ten koste van de productiviteit en verslechtert de concurrentiepositie, terwijl het werkklimaat vergiftigt.

Door te investeren in een open feedbackcultuur, waarin collega’s hun kennis en vaardigheden delen door middel van constructieve feedback, kunnen organisaties de kracht van feedback benutten om te groeien en te floreren. Het verbeteren van communicatievaardigheden en het stimuleren van het delen van feedback leidt tot betere prestaties, gemotiveerde medewerkers, weloverwogen beslissingen en een gezond werkklimaat. Omarm de kracht van feedback en oogst de vruchten van een succesvolle toekomst.

Het negeren van feedback kan leiden tot een negatieve spiraal waarin medewerkers zich niet gewaardeerd voelen en de motivatie afneemt. Dit kan resulteren in een verminderde productiviteit en een ongezonde werkomgeving. Door open communicatie te stimuleren en feedback te zien als een kans om te leren en te groeien, kunnen teams deze negatieve gevolgen voorkomen en samenwerken op een hoger niveau.

Aanwijzen Aanvraagforulier Cta 003

Ben jij de volgende die onze baanbrekende formule ervaart?

Leuk gesprek over jullie team? Én een vrijblijvende offerte?

“Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!

Kritiek op de feedback trainingen

Hoe meet ik de impact van feedback? Feedbacktrainingen leveren vaak weinig effectief resultaat. De open feedbackcultuur binnen organisaties komt maar niet van de grond. Feedback blijft een probleemdossier. Trainingen die weinig effect hebben rondom dit dossier zijn duidelijk toe te schrijven aan een aantal punten. We sommen een aantal kritiekpunten op.

Te veel nadruk op formele feedback: Veel trainingen richten zich op formele feedbackgesprekken, terwijl informele feedback net zo belangrijk is.

Te simplistisch: Veel modellen maken van feedback een rationele routemap. Te simpel, te weinig recht doen aan de complexiteit van relaties en de onvoorziene grilligheid van ons emotionele brein.

Feedback geven onderbelicht: Trainingen leren mensen vaak hoe ze feedback moeten ontvangen, maar niet hoe ze deze effectief moeten geven.

Niet-praktijkgericht: Veel trainingen zijn te theoretisch en bieden onvoldoende oefenmogelijkheden in realistische situaties.

Cultuurproblemen: Een andere reden waarom feedbacktrainingen vaak tekortschieten, is dat ze onvoldoende aandacht besteden aan de onderliggende cultuur van een organisatie. Een cultuur waarin feedback geven en ontvangen niet wordt aangemoedigd, kan de effectiviteit van elke training ondermijnen. Het is daarom belangrijk om te investeren in het creëren van een veilige en open feedbackcultuur waarin medewerkers zich vrij voelen om hun mening te uiten en feedback te delen.

 

De feedback formule van TeamSpeling

De vernieuwende formule van TeamSpeling wordt ondersteund door veel recente wetenschappelijke studies. Deze formule versnelt het proces naar een positieve feedback cultuur aanzienlijk. Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering.

Onze unieke formule voor feedbacktraining combineert humor, interactieve oefeningen en diepgaande inzichten om teams te helpen bij het ontwikkelen van een open en constructieve feedbackcultuur. We richten ons niet alleen op het geven en ontvangen van feedback, maar ook op het creëren van een veilige omgeving waarin teamleden zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te delen. Dit leidt tot betere communicatie, meer vertrouwen en uiteindelijk tot een betere samenwerking.

Feedback samenwerking: De formule tijdens een feedbacktraining

Vergeet saaie theorieën en eindeloze discussies. Deze feedback training bruist van hilariteit en leermomenten. In grappige mini-veranderervaringen doorloopt het team herkenbare samenwerkingssituaties vol onverwachte wendingen, leuke spanning en natuurlijk: feedback.

 

Lachen is niet alleen toegestaan, maar essentieel. In een ontspannen sfeer staan teamleden veel makkelijker open voor elkaar en nieuwe leermomenten. De nadruk ligt op leren door te doen, met ruimte voor reflectie. Theorie en modellen komen wel aan bod, maar de kern is de ontwikkeling van de leerhouding van de teamleden zelf.

Ze leren kritisch te reflecteren, actief luisteren, feedback te geven en te ontvangen, en effectief om te gaan met onverwachte situaties. De training is niet alleen leuk, maar ook bijzonder effectief. Deelnemers leren op een speelse manier omgaan met feedback, conflicten op te lossen en samen te werken met meer plezier en succes.

Feedback Cultuur - Feedback Training Van Teamspeling

Conclusie

Feedback is essentieel voor de groei en ontwikkeling van zowel individuen als teams. Door te investeren in een open en constructieve feedbackcultuur, kunnen organisaties een omgeving creëren waarin medewerkers zich veilig voelen om te leren, te groeien en geweldige resultaten te behalen.

Programma's voor teamontwikkeling

Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Ontdek dat een verandering in de feedbackcultuur effectief kan worden ingezet met TeamSpeling. Wij brengen humor en veranderthema’s samen. Ook oor feedback, samenwerken, vertrouwen en alles rondom teamontwikkeling. Ontdek al onze programma’s.

Anders feedback geven. Team training.

Stap in de wereld van feedback geven en ontvangen met TeamSpeling. Met onze team trainingen brengen wij jouw team in een andere wereld, waar alles...
bedrijfsuitje - Feedback Show van TeamSpeling. Bedrijfsuitje activiteit.

Bedrijfsuitje de Feedback Show.

Een bedrijfsuitje voor een grote groep over feedback. Een showprogramma vol verbinding, interactie, zaaloefeningen, hilariteit én eyeopeners. De...
TeamSpeling over feedback geven en ontvangen voor bedrijven

Feedback geven en ontvangen bij organisaties

Effectieve feedback is de levensader van elk succesvol team. Het stimuleert groei, verbetert samenwerking en leidt tot betere prestaties. Toch...

Lachen met Lencioni – team trainingen van TeamSpeling.

Stap in de wereld van Lencioni en zijn piramide model met TeamSpeling. Met de teamtraining Lachen met Lencioni ervaart jouw team waar zij staan in...

Leidinggeven met het Lencioni model. Management training.

Stap samen met TeamSpeling in de wereld van het Lencioni model. Beleef met jouw management team alle lagen van het Lencioni model. Hoe staat jouw...
Piramide van Lencioni en TeamSpeling. Teambuilding en trainingen met het Lencioni model.

Piramide van Lencioni, het Lencioni model.

De Piramide van Lencioni is een belangrijk model voor het bouwen aan vertrouwen binnen teams. Dit model heeft vertrouwen als basis voor een goede...

Teamdag Samenwerken en Feedback

Stap met deze teamdag in de wereld van Samenwerken en Feedback. Jouw team leert van deze teamdag veel meer dan de bekende feedback stappen. Het doel...

Teamdag Samenwerken en Lencioni. Teamdag voor teamontwikkeling.

Stap met deze teamdag in de wereld van Samenwerken en Lencioni. Een dag in het teken van de Piramide van Lencioni. Hoe kan de weg naar de top van de...

Onze feedback programma's

Feedback Geven En Ontvangen Voor Bedrijven
Bij TeamSpeling weten wij echt wel dat er spanning heerst rondom feedback geven en ontvangen. En wij weten ook dat een feedbackcultuur niet verandert met een aantal aangeleerde manieren en het doornemen van wat modellen of regels. Daarom hebben wij een methode die wel werkt en bij teams een basis legt waarmee het team in staat is een blijvende verandering in te zetten.

Constructieve feedback: Programma’s over feedback bij TeamSpeling

Bij TeamSpeling werken wij graag met teams aan het omgaan met feedback. En teams doen dat ook met veel plezier bij ons. Dit komt doordat wij het leuker maken en direct met het team aan de slag gaan. Dus geen feedback trucjes, modellen of de gouden regels van feedback geven en ontvangen, maar wij nemen direct jullie feedbackcultuur onder de loep.

Teamtraining Anders Feedback geven

Leer, groei en verbind met elkaar tijdens deze training Anders Feedback geven, met verrassende werkvormen en wendingen.

 

Teamdag Samen werken en feedback

Doorbreek, met deze teamdag Samenwerken en Feedback, ook jullie ongewenste feedbackgewoonten en maak ruimte voor een nieuwe feedbackcultuur. Want met deze teamdag heeft jouw team de motivatie en de tools om een gezonde feedbackcultuur neer te zetten.

De Feedback Show – bedrijfsuitje voor grote groepen

Dit superleuke bedrijfsuitje De Feedback Show wordt verzorgd door twee trainers / acteurs en een topmuzikant. Het onderwerp feedback wordt op een luchtige manier benaderd.

Verandermanagement. Leren omgaan met verandering.

Verandermanagement. Leren omgaan met verandering.

Verandermanagement: De sleutel tot succesvolle veranderingen

Verandermanagement is een essentiële vaardigheid voor organisaties die willen overleven en gedijen in de huidige dynamische realiteit.

Verandermanagement is een gestructureerde aanpak om organisaties en hun medewerkers te begeleiden bij het doorvoeren van gewenste veranderingen. Het omvat alle aspecten die van belang zijn om de overgang van de huidige naar de gewenste situatie soepel en succesvol te laten verlopen.

"Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!"

Mee veranderen met de veranderende wereld mislukt vaak. Door de ‘zachte kant’ van verandering serieus te nemen, kunnen managers weerstand verminderen, betrokkenheid vergroten en duurzame veranderingen realiseren. Voor de managers is het een continue uitdaging zich een nieuwe denkwijze aan te meten. Daarom hebben wij bij TeamSpeling programma’s die juist op verandering zijn ingericht. Een verander mindset is de eerste stap.

Verandermanagement

Recentelijk zijn er nieuwe inzichten ontstaan over de acht leidende principes van een cultuurverandering

Verandermanagment Omgaan Met Verandering En Veranderen.

Wat is verandermanagement?

Verandermanagement is een gestructureerde aanpak om organisaties en hun medewerkers te begeleiden bij het doorvoeren van gewenste veranderingen. Het omvat alle aspecten die van belang zijn om de overgang van de huidige naar de gewenste situatie soepel en succesvol te laten verlopen.

Waarom is verandermanagement belangrijk?

In de dynamische wereld van vandaag zijn organisaties constant genoodzaakt zich aan te passen. Of het nu gaat om technologische ontwikkelingen, veranderende markten of nieuwe concurrentie, verandering is onvermijdelijk. Zonder effectief verandermanagement kunnen deze veranderingen leiden tot weerstand, inefficiëntie, en zelfs mislukking.

Cultuur versus ‘de harde kant’ van verandermanagement

Binnen verandermanagement wordt vaak onderscheid gemaakt tussen de ‘zachte’ en ‘harde’ kant van verandering. De harde kant omvat tastbare elementen zoals structuur, processen en technologie. De zachte kant daarentegen richt zich op de menselijke factoren, zoals cultuur, waarden, gedrag en normen.

Hoewel beide aspecten belangrijk zijn voor succesvolle verandering, wordt de zachte kant vaak onderschat. De cultuur van een organisatie kan een sterke belemmering vormen voorhet verandermanagement als deze niet in lijn is met de gewenste richting. Managers ondervinden om verschillende redenen uitdagingen bij het realiseren van veranderingen:

Weerstand van medewerkers: Mensen zijn van nature behoudend en weerstaan ​​vaak verandering. Dit kan leiden tot apathie, sabotage, en zelfs conflicten.

Gebrek aan communicatie: Onvoldoende of onduidelijke communicatie kan leiden tot verwarring, frustratie en onzekerheid onder medewerkers.

Onvoldoende leiderschap: Managers die niet overtuigend zijn van de noodzaak tot verandering of die niet in staat zijn om medewerkers te motiveren, zullen minder succesvol zijn in het realiseren van hun doelstellingen.

Onderschatting van de complexiteit: Veranderingsprocessen zijn complex en vereisen een diepgaand begrip van de menselijke kant van verandering. Managers die dit onderschatten, komen vaak tekort.

De denkwijze achter een mislukte verandering

Managers zoeken onbewust een oplossing met de denkwijze die het probleem veroorzaakt. Daardoor slagen pogingen tot cultuurveranderingen zelden.

De complexiteit van verandermanagement wordt onderschat. Het probleem is dat een cultuurverandering op eenzelfde manier wordt aangepakt als die van een ‘gewone’ structuurverandering. Namelijk logisch, rationeel, maakbaar, voorspelbaar. Vaak ligt er een plan klaar om uitgerold te worden, compleet met tussenstappen en ijkpunten.

Bovendien zijn cultuurveranderingen dikwijls gericht op het vastleggen van nieuwe gedragscodes en het trainen van gedragsvaardigheden. Maar een cultuurverandering vraagt andere spelregels voor verandermanagement. Namelijk de spelregels van de emoties, de behoeften, de teamdynamieken en de overige onvoorziene grilligheden van de mens.

Verandermanagement Trainingen En Teambuilding

Acht leidende principes voor cultuurverandering

De oude denkwijze werkt niet meer. Er is een set aan principes nodig om een cultuurverandering te laten slagen. Daarvan zijn deze acht principes het meest leidend en revolutionair tegelijk.

1. Laat emoties onderdeel uitmaken van het verandermanagement

Ons brein heeft sterke emoties nodig om een ervaring op te kunnen slaan in het geheugen. Zoals die van frustratie, angst, verdriet en opluchting en blijdschap. Het zijn onze emoties die betekenis geven aan een leerervaring. Met speciale vermelding voor de lach! Op logica gerichte cultuur veranderplannen blijven het liefst zo ver mogelijk van deze emoties. Daarom beklijven ze niet. De programma’s van TeamSpeling zorgen ervoor dat allerlei emoties worden ervaren waardoor de leerbeleving in het (collectieve) geheugen wordt gegrift. Verandermanagement wordt zo ineens een stuk toegankelijker.

 2. Zorg dat er gelachen wordt

Waarom wordt er zo weinig gelachen bij veranderprocessen? Klinkt het woord verandermanagement dan zo ernstig? Lachen creëert een positieve leeromgeving. Studies tonen aan dat lachen de afgifte van endorfine stimuleert, die stresshormonen vermindert en het geheugen verbetert. Dit kan het makkelijker maken om nieuwe informatie te onthouden en te begrijpen. Lachen verhoogt bovendien de motivatie en stimuleert het creatief denken. Lachen helpt relativeren en daarmee vanzelfsprekende denkwijzen op de proef te stellen. Kortom, lachen heeft een positieve invloed op verschillende onderdelen van het leren en versnelt veranderprocessen. Niet voor niets wordt er met TeamSpeling heel veel en hard gelachen. Wij doen alles voor het hogere doel!

3. Maak een collectief probleem zichtbaar

Medewerkers laten zich niet foppen. Bij een gelikte presentatie over een stappenplan naar een betere toekomst weet men al genoeg. Hier is geen urgentie! En urgentie is toch echt nodig om iets te kunnen veranderen. Het vertrekpunt van iedere verandering is altijd een collectief besef van een pijnlijk probleem. De noodklok moet luiden alvorens de mens bereid is iets wat vertrouwd is op te geven. Bij de TeamSpeling worden teams op een ervaringsgerichte manier zelf bewust van de problemen met samenwerken en de impact ervan op de resultaten.

4. Focus op teams en de dynamieken

Teams zijn de bouwstenen van de organisatie. Medewerkers leren, ontwikkelen of branden binnen een dynamiek van een team. Een cultuurverandering zal gecoöpereerd moeten worden binnen teams. Begin een verandering voor binnen teams een gezond en veilig leerklimaat te creëren. Want als teams kunnen leren en dan kan de organisatie leren. TeamSpeling heeft dit team principe goed begrepen. Alle programma’s zijn gericht op het zelflerend vermogen van teams.

 5. Houd de basisbehoeften in het vizier

Hetgeen ons mensen in essentie drijft zijn drie universele basisbehoeften. We willen ergens bij horen (1), doelen behalen (2), en dat allemaal vanuit onze eigen identiteit en kwaliteiten (3). Bij veranderingen kunnen deze basisbehoeften onder druk komen te staan waardoor vecht- of vluchtgedrag ontstaat. Heb dus oog voor de bedreiging van de basisbehoeften en de pijn en de worstelingen die dit teweegbrengt. TeamSpeling herleidt samenwerkingsproblemen altijd terug naar deze drie basisbehoeften. Door het inzichtelijk en bespreekbaar maken van deze basisbehoeften (of de frustratie hierover) wordt het hart geraakt en ontstaat er weer ruimte voor beweging.

6.Ontwikkel een leerhouding

Klassieke veranderprogramma’s zijn gericht op kennis en vaardigheden. De trainingen zijn voorspelbaar in de opbouw met louter logische begrijpelijke stappen. Helaas is de wereld van de diepgaande verandering niet zo maakbaar, gemakkelijk en logisch. Het wegkijken van de grillige, weerbarstige, emotionele realiteit heeft een averechts effect op de veranderambities. Verandermanagement vraagt moed en vertrouwen om naar het ongemak te durven gaan. TeamSpeling richt zich op deze leerhouding. Wij creeren een lichte dosis ongemak in een veilige leerruimte. Zo leren teams de houding te ontwikkelen die hen in staat stelt te kunnen veranderen.

7. Zorg voor actie en fysieke beweging

Stop met de overvloed aan powerpoint, lange zit- en praatsessies, papiertjes, pennetjes en pepermuntjes. Dat is saai en het werkt niet! Daarop gaat ons brein niet aan. Er is een sterke wetenschappelijke basis die suggereert dat actie en beweging de cognitieve en emotionele ontwikkeling op een positieve manier beïnvloedt. Dit kunnen wij uit ervaring bevestigen! Misschien was het je al opgevallen op de foto’s van onze site? Volle bak actie voor de cognitieve en emotionele ontwikkeling! Bij TeamSpeling wordt er veel meer bewogen dan tijdens een klassieke training. Dus geen ellenlange, slaapverwekkende powerpoint-zit-sessies in hoefijzervorm meer!

8. Breng principe 1 ™ 7 samen in één verander ervaring

Een organisatieverandering moet zich dus richten op de dynamieken en de zelflerende attitude binnen teams. Er zal een collectief besef van urgentie moeten ontstaan, waarbij tegelijk met beweging en het lachen de sterke emoties en basisbehoeften voelbaar worden. Hoe waanzinnig en onmogelijk dit ook klinkt. Het kan met de formule van TeamSpeling!

De formule van TeamSpeling voor verandermanagement

Gefundeerd op wetenschappelijke en filosofische studies heeft TeamSpeling een formule ontwikkeld. Met deze formule kan zich een compleet veranderproces binnen een paar minuten voltrekken. Het principe achter de formule is de sterke lineaire samenhang tussen humor en verandering. Een veranderproces doorloopt namelijk exact dezelfde fasen als die van een geraffineerd in elkaar gestoken grap. Wij brengen humor en veranderthema’s samen. 

Met Management Drives kleuren elkaars drijfveren begrijpen.

Management Drives is een methode om leiderschap en drijfveren binnen het team in kaart te brengen. Dit geeft kostbare inzichten over de talenten en...
Piramide van Lencioni en TeamSpeling. Teambuilding en trainingen met het Lencioni model.

Piramide van Lencioni, het Lencioni model.

De Piramide van Lencioni is een belangrijk model voor het bouwen aan vertrouwen binnen teams. Dit model heeft vertrouwen als basis voor een goede...
verandermanagement voor teams - team training verandering

Verandermanagement. Leren omgaan met verandering.

Verandermanagement is een gestructureerde aanpak om organisaties en hun medewerkers te begeleiden bij het doorvoeren van gewenste veranderingen. Het...
teamontwikkeling bij TeamSpeling

De kracht van teamontwikkeling voor HR, management en organisaties.

In de dynamische wereld van vandaag is het voor organisaties cruciaal om te beschikken over slagvaardige teams die samenwerken om gemeenschappelijke...

Leidinggeven aan verandering

Stap in de wereld van verandermanagement met jouw management team. Leidinggeven aan verandering is een training zoals je ze nog nooit hebt...
Samenwerken. Trainingen in teamverband. Team training samenwerken.

De kracht van samenwerken: Waarom trainingen in teamverband meer impact hebben

In de dynamische wereld van vandaag is optimaal samenwerken essentieel voor succes. Organisaties moeten zich voortdurend aanpassen aan veranderende...

Situationeel leiderschap

Stap in de wereld van ontwikkelingsgericht leiderschap met TeamSpeling. Wij hebben een vernieuwde kijk op trainingen en op situationeel leiderschap....

Teambuilding Verander Fitness

Verander Fitness is een teambuilding voor samenwerking en omgaan met verandering. Met deze superleuke teambuilding is het team meer...
TeamSpeling over feedback geven en ontvangen voor bedrijven

Feedback geven en ontvangen bij organisaties

Effectieve feedback is de levensader van elk succesvol team. Het stimuleert groei, verbetert samenwerking en leidt tot betere prestaties. Toch...
TeamSpeling formule, teamwork en teamontwikkeling met een eigen concept en formule.

Formule van TeamSpeling

TeamSpeling heeft een formule ontwikkeld met een totaal nieuwe kijk op team training en teambuilding. Teamontwikkeling met veel plezier en meer...

Bedrijfsuitje de VeranderShow.

Stap in de wereld van TeamSpeling. Met een bedrijfsuitje zoals je ze nog nooit hebt meegemaakt. Wij hebben een geheel nieuw concept ontwikkeld...

Piramide van Lencioni, het Lencioni model.

Piramide van Lencioni, het Lencioni model.

Piramide van Lencioni

Vertrouwen vormt de basis voor succesvolle teams. Ontdek het model van de Piramide van Lencioni.

De Piramide van Lencioni is een belangrijk model voor het bouwen aan vertrouwen binnen teams. Dit model heeft vertrouwen als basis voor een goede teamsamenwerking en het vormen van een succesvol team. Boven de laag vertrouwen vind je de lagen conflicten, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en resultaat.

"Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!"

Wat is volgens Patrick Lencioni de basis van effectief teamwork? Hoe gebruik je Lencioni’s methode? Waar jullie staan in de piramide? Ook jullie kunnen deze vragen beantwoorden. Niet door de piramide van Lencioni te bestuderen, maar door te doen en te ontdekken. Ga met elkaar aan de slag met lagen en ontdek of de frustraties en valkuilen een rol spelen in jullie team en maak zichtbaar waar jullie staan.

De kracht van de piramide van Lencioni

 Een hecht team vormen gaat niet over het beheersen van deze theorie. TeamSpeling organisaties door op een leuke, speelse manier te werken aan teamontwikkeling.

Heb je interesse in een piramide training of teambuilding gerelateerd aan de piramide van Lencioni, dan bieden wij diverse teamtrainingen en teambuilding programma’s aan.

Piramide Van Lencioni Model. 5 Lagen Lencioni Piramide.

De lagen van de Piramide

Laag 1 (basis): Onderling vertrouwen.
Onderling vertrouwen is de absolute basis van een sterk en succesvol team met een goede samenwerking.

Laag 2: Constructieve conflicten.
Pas als er vertrouwen is kan een team constructieve conflicten aangaan.

Laag 3: Betrokkenheid.
Stevige discussies en scherpe dialogen leiden tot duidelijke afspraken. De betrokkenheid groeit mee.

Laag 4: Verantwoordelijkheid op teamresultaten.
Teamleden helpen elkaar. Want samenwerking en het teambelang staat nu echt voorop.

Laag 5 (top): Resultaten.
De top is behaald! Vier samen het succes en blijf het model van Patrick Lencioni. Mensen zijn van nature geneigd om na een behaald succes de touwtjes te laten vieren. Echter werkt dit in de praktijk averechts. Blijf het model gebruiken voor en houd de prestaties hoog!

De Piramide van Lencioni en TeamSpeling?

TeamSpeling werkt op een unieke, speelse manier aan teamontwikkeling. Wij rekken bij teams, op een leuke manier de comfortzone. Soms door te verrassen en soms door het team echt uit te dagen. Maar altijd met  veel gelach.

Wij dagen uit op een leuke manier met elkaar te communiceren. Zo ontstaat er ruimte voor openheid en vertrouwen. Dit is de basis voor een goede samenwerking volgens de Piramide van Lencioni.

Hierbij wordt er gebruik gemaakt van verschillende werkvormen, team spellen, leuke workshops en creatieve opdrachten. Allemaal met veel humor. Deze aanpak zorgt ervoor dat teamleden zich ontwapend voelen en makkelijker bepaalde zaken durven te bespreken of doen. Dit is al gebeurd, voordat de deelnemers het zelf in gaten hebben gehad. Zo groeit het vertrouwen binnen het team en wordt er gewerkt aan een stevige basis voor verdere teamontwikkeling en het samenwerken.

Trainingen met de piramide van Lencioni

Lencioni - Piramide Van Lencioni En Teamspeling. Teambuilding En Trainingen Met Het Lencioni Model.

Bij TeamSpeling maken ij veel gebruik van het Lencioni model. In al onze trainingen en teambuilding werken wij ook met vertrouwen. Het eerste wat wij doen is een klimaat creëren waar mensen elkaar kunnen vertrouwen, waardoor direct de tweede laag kan worden bereikt. Respectvol confrontaties aangaan.

Andere teambuilding, trainingen en teamdagen

Als het je om de piramide van Lencioni gaat, hebben zit je bij TeamSpeling helemaal goed. Onze teambuildingm trainingen en teamdagen vinden allemaal overeenkomsten met het Lencioni model. Sommige programma’s hebben we zelfs gewijd aan dit model. Hier zijn deze programma’s.

Teamtraining Lachen met Lencioni

De training Lachen met Lencioni is razend populair bij TeamSpeling en heeft een enorme impact op de teamontwikkeling. Zeker de moeite waard voor elk team dat wil werken aan het behalen van succes.

Management training Leidinggeven met Lencioni

In deze management training, leidinggeven met Lencioni, krijgt het team nieuwe inzichten over hoe de aanwezigheid of afwezigheid van vertrouwen doorwerkt in alle processen van de organisatie.

Teamdag Samenwerken en Lencioni

Een hele dag intensief aan de slag met het team. Natuurlijk met veel lachen, maar ook met serieuze vragen en impactvolle inzichten. Teamdag Samenwerken en Lencioni is ontzettend waardevol voor functionerende teams waarvan veel wordt gevraagd.

Teambuilding de Teamlachspiegel

Ja, in de naam komt geen Lencioni voor, maar dat komt omdat deze teambuilding veel meer omvattend is. Ook de piramide van Lencioni komt, bij de teambuilding de Teamlachspiegel, regelmatig voorbij. Dit teamuitje geeft elk team een geweldige boost.

Advies en een vrijblijvende offerte?

Wij helpen je graag met advies en een vrijblijvende offerte. Vul het aanvraagformulier in en wij zorgen dat het goed komt.

Aanwijzen Aanvraagforulier Cta 003

Ben jij de volgende die onze baanbrekende formule ervaart?

Leuk gesprek over jullie team? Én een vrijblijvende offerte?

“Wij staan klaar om advies te geven voor jouw team. Vul het aanvraagformulier in en ontdek onze mogelijkheden!

Succesvol samenwerken met de piramide van Lencioni

De piramide van Lencioni is een model dat inzicht geeft in hoe teams effectief kunnen samenwerken en presteren. Patrick Lencioni, de bedenker van dit model, benadrukt het belang van het overwinnen van kunstmatige harmonie en het aangaan van constructieve conflicten binnen teams. Maar wat betekent dit nu precies voor jou en je team?

De piramide van Lencioni is opgebouwd uit vijf lagen.

De piramide van Lencioni is opgebouwd uit vijf lagen die essentieel zijn voor een succesvol team. Deze lagen zijn:

  • Vertrouwen
  • Conflicten
  • Betrokkenheid
  • Verantwoordelijkheid
  • Resultaatgerichtheid

Elke laag bouwt voort op de vorige, wat betekent dat zonder vertrouwen, constructieve conflicten niet mogelijk zijn. En zonder conflicten, kan er geen echte betrokkenheid ontstaan.

Het Lencioni model toont aan dat het aangaan van conflicten niet negatief hoeft te zijn, maar juist kan leiden tot betere resultaten door verhoogde betrokkenheid en verantwoordelijkheid.

Lencioni Piramide Model Van De Piramide Van Lencioni

Het belang van constructieve conflicten volgens de Piramide van Lencioni

Patrick Lencioni stelt, in de tweede laag van de Piramide van Lencioni, dat kunstmatige harmonie schadelijk is voor de teamdynamiek. Dan vermijden teamleden conflicten om de vrede te bewaren.

Echte vooruitgang wordt geboekt wanneer teamleden zich veilig voelen om hun mening te delen, ook als dit leidt tot conflicten. Dit vereist een sterke focus op het bouwen van vertrouwen binnen het team, zodat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.

Vertrouwen: De basis waarop alles rust.

Conflicten: Noodzakelijk voor groei en innovatie.

Betrokkenheid: Iedereen is toegewijd aan het team en de doelen.

Verantwoordelijkheid: Leden houden elkaar verantwoordelijk.

Resultaatgerichtheid: Het uiteindelijke doel van elk team.

Praktijkvoorbeelden en toepassingen

In de praktijk betekent dit dat teams moeten werken aan hun onderlinge vertrouwen en open moeten staan voor elkaars meningen en ideeën. Dit kan door regelmatig teambuilding activiteiten, of team trainingen te organiseren, duidelijke en haalbare doelen te stellen, en een cultuur van openheid en eerlijkheid te bevorderen. Het is ook belangrijk dat leiders het goede voorbeeld geven door zelf open te staan voor feedback en door het tonen van kwetsbaarheid.

Ga voor een piramide van Lencioni training en maak het verschil met jouw team.

De piramide van Lencioni is niet alleen een model, het is een filosofie die, wanneer juist toegepast, de manier waarop teams werken kan transformeren. Het moedigt aan tot diepere betrokkenheid, grotere verantwoordelijkheid nemen, en uiteindelijk tot het behalen van betere resultaten. Ben je klaar om het verschil te maken binnen jouw team? Begin vandaag nog met het toepassen van de principes van de piramide van Lencioni en zie hoe jouw team transformeert. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden voor jouw team.

De Lagen van de piramide van Lencioni

Piramide van Lencioni - Laag 1

Vertrouwen

De onderste laag is vertrouwen. Vertrouwen is de absolute basis van een sterk en een goed fuctionerend team. Wanneer er vertrouwen heerst durven teamleden zich kwetsbaar te tonen en zich uit te spreken. Zie het als een klimaat van psychologische veiligheid waarin men zich durft uit te spreken en zich gehoord voelt. Een voorbeeld hiervan is het herkennen en erkennen van elkaars sterke en zwakke punten. Zonder vertrouwen is er geen goede basis om een team te bouwen.

Herkennen van een sterk team: open sfeer, gericht op samenwerken, kwetsbaarheden worden gedeeld.

Herkennen van een zwak team: Men slaagt er onvoldoende in om vaardigheden en ervaringen bij anderen te herkennen. Het gevolg is geroddel bij de koffieautomaat ….. en op heel veel andere plekken.

Herkennen van een sterk team: open sfeer, gericht op samenwerken, kwetsbaarheden worden gedeeld.

Herkennen van een zwak team: Men slaagt er onvoldoende in om vaardigheden en ervaringen bij anderen te herkennen. Het gevolg is geroddel bij de koffieautomaat ….. en op heel veel andere plekken.

Tips voor meer vertrouwen

Hoe beter je elkaar kent, hoe makkelijker het wordt om het klimaat van vertrouwen te versterken. Oefen met persoonlijke geschiedenissen. In minder dan een uur kan een team eerste stap zetten in de richting van het  kweken van vertrouwen. Deze oefening brengt weinig risico’s met zich mee. Maar het effect ervan is groot.

Ga voor een leuke teambuilding van TeamSpeling ervaren. Zoals Kennismakingsfitness. Maar eigenlijk leer je elkaar bij alle teambuilding producten van TeamSpeling in een razend tempo veel beter kennen.

Piramide van Lencioni - Laag 2

Constructieve conflicten

De tweede laag gaat over het aangaan van conflicten. Er is in een team voldoende vertrouwen en dit doet de samenwerking goed. Men voelt zich veilig. De voorwaarden zijn nu aanwezig om conflicten met elkaar aan te gaan. Teamleden durven op een constructieve manier aan te geven waar ze tegenaan lopen, welke behoeften ze hebben en welke gevoelens het bij hen oproept.

Herkennen van een sterk team. Eerlijk delen van de impact van gedrag, iedereen wordt gehoord, feedback op gedrag i.p.v. op de persoon.

Herkennen van een zwak team. Frustraties worden opgekropt, samen de schone schijn ophouden en conflicten uit de weg gaan. Kortom, vervelende vergaderingen

De Piramide Van Lencioni - 5 Lagen Van De Piramide. Basis Is Vertrouwen

Tips voor een tof conflict

Graaf met je team een verhuld conflict op.  Bijvoorbeeld waarom men zolang zoveel energie verspild aan frustrerende vergaderingen. Dit vraagt moed en vertrouwen van alle teamleden. Dan zullen teamleden elkaar ook moeten aansporen deze moed te blijven uitoefenen om een succesvolle samenwerking te behalen.

Laat de teamleden hun persoonlijke stijlen en drijfveren delen met elkaar. Deze persoonlijke profielen spelen namelijk een grote rol bij het ontstaan van conflicten. Snappen hoe de diverse teamleden in elkaar steken helpt bij het creëren van wederzijds begrip. TeamSpeling biedt diverse trainingen die hierop aansluiten. Zoals Management Drives training  en de Teamlachspiegel teambuilding

Piramide van Lencioni - Laag 3

Betrokkenheid / commitment

Dan komen wij uit bij de derde laag van de Piramide van Lencioni. De laag Betrokkenheid. Wanneer er onderling vertrouwen is en binnen het team durft men conflicten aan te gaan en ontstaat er betrokkenheid. Heel logisch eigenlijk. Want de teamleden voelen zich gezien en gehoord. 

De Piramide Van Lencioni

Herkennen van een sterk team. Schept duidelijkheid, richting en prioriteiten. Pakt kansen voordat de concurrentie dat doet. Dit team ontwikkeld het vermogen om van fouten te leren.

Herkennen van een zwak team. Onduidelijkheid over de richting en prioriteiten, ziet kansen verdwijnen, keer op keer terugkomen op discussies en beslissingen. Kortom een vicieuze cirkel waarbij het gebrek aan vertrouwen alleen maar toeneemt.

Tips voor versterken van betrokkenheid.

Creëer betrokkenheid door teamleden vroegtijdig aan te haken bij de besluiten over de manier van werken, de gezamenlijke doelen en de visie van het team. Om misverstanden te voorkomen, zorg ervoor dat dit wordt vastgelegd. Zorg ook dat de ‘Why’ (purpose) duidelijk is bij teamleden.

Informeer naar de mogelijkheden voor een teamdag: Leidinggeven met Lencioni. Neem lekker de tijd en de ruimte om de Piramide van Lencioni samen te beleven. Hoe gaaf is het om het vertrouwen te versterken, de goede dialogen gevoerd te hebben, heldere afspraken te maken én heel te hebben gelachen. Dan stap je samen met een lekker gevoel de borrel in!

Piramide van Lencioni - Laag 4

Nemen van verantwoordelijkheid op teamresultaten

Dan zijn wij bijna op de top van de Piramide van Lencioni komen we op de vierde laag: Verantwoordelijkheid op teamresultaten. Betrokkenheid leidt niet per definitie tot verantwoordelijkheid. Het team zal nu het accent moeten gaan op teamprestaties. 

Het gehele team draagt verantwoordelijkheid over de bijdrage van ieder individueel teamlid aan de teamresultaten. Dit gaat bijvoorbeeld om het tijdig vragen aan hulp van andere collega’s en de bereidheid om collega’s te helpen. Anderzijds gaat verantwoordelijkheid ook om de bereidheid om teamleden aan te spreken op gedrag dat niet bijdraagt aan het teamresultaat.

Herkennen van een sterk team. Teamleden helpen elkaar, eigenaarschap op resultaat, eigen fouten benoemen.

Herkennen van een zwak team. Duiken bij hulpvragen, alleen het eigen belang, verantwoordelijkheid bij de ander leggen.

Tips voor meer verantwoordelijkheid

Publicatie van de teamdoelstellingen. Maak openbaar wat het team dient te presteren, wie wat dient te doen en hoe iedereen zich dient gedragen om succes te boeken. Laat er geen toeval over bestaan. Draag het uit. De vijand van verantwoordelijkheid is immers dubbelzinnigheid.

Organiseer regelmatig meetings om de voortgang te besprekingen. Zorg dat deze besprekingen ook echt bijdragen aan de juiste doelen. Onze vergadertraining biedt jouw team hierin verrassende nieuwe inzichten: Anders Vergaderen.

Beloon op teamniveau!

Piramide van Lencioni - Laag 5

Gezamenlijk resultaat

We zitten nu in het bovenste topje van de Piramide van Lencioni. Aan alle belangrijke factoren zijn voldaan. Gefeliciteerd! Tijd om te oogsten. Blijf de piramide wel goed onderhouden wordt. Ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen, veranderende omstandigheden van buitenaf kunnen schuurtjes veroorzaken in dit mooie gebouw. 

Bijvoorbeeld bij een wisseling in de samenstelling van het team. Een nieuw teamlid over een nieuwe managers. Dus blijf voortdurend bouwen aan alle lagen van de piramide. En, o ja, niet vergeten, vier de successen! Jullie mogen best trots zijn. Het is niet veel teams gegeven om dit niveau te bereiken.

Management Drives Kleuren En Elkaars Drijfveren Ontdekken

Wil jij een high-performance team? Bekijk deze video!

TeamSpeling onthult de geheimen van succesvolle teams volgens de Piramide van Lencioni. Leer hoe je vertrouwen opbouwt, conflicten constructief aanpakt en samen resultaten behaalt.

Bekijk de video en begrijp Lencioni piramide van onder tot de bovenste laag.

Programma's van TeamSpeling

Wij richten ons op teamontwikkeling van teams in alle lagen van de organisatie. Bij ons is dat leuker en effectiever dan je gewend bent. Een team trainingen of management training is bij TeamSpeling  met een geheel eigen formule. Leuker, anders en effectiever dan je gewend bent. Ervaar het zelf!

TeamSpeling over feedback geven en ontvangen voor bedrijven

Feedback geven en ontvangen bij organisaties

Effectieve feedback is de levensader van elk succesvol team. Het stimuleert groei, verbetert samenwerking en leidt tot betere prestaties. Toch...
Piramide van Lencioni en TeamSpeling. Teambuilding en trainingen met het Lencioni model.

Piramide van Lencioni, het Lencioni model.

De Piramide van Lencioni is een belangrijk model voor het bouwen aan vertrouwen binnen teams. Dit model heeft vertrouwen als basis voor een goede...

Met Management Drives kleuren elkaars drijfveren begrijpen.

Management Drives is een methode om leiderschap en drijfveren binnen het team in kaart te brengen. Dit geeft kostbare inzichten over de talenten en...

Lachen met Lencioni – team trainingen van TeamSpeling.

Stap in de wereld van Lencioni en zijn piramide model met TeamSpeling. Met de teamtraining Lachen met Lencioni ervaart jouw team waar zij staan in...
TeamSpeling formule, teamwork en teamontwikkeling met een eigen concept en formule.

Formule van TeamSpeling

TeamSpeling heeft een formule ontwikkeld met een totaal nieuwe kijk op team training en teambuilding. Teamontwikkeling met veel plezier en meer...
teamontwikkeling bij TeamSpeling

De kracht van teamontwikkeling voor HR, management en organisaties.

In de dynamische wereld van vandaag is het voor organisaties cruciaal om te beschikken over slagvaardige teams die samenwerken om gemeenschappelijke...
Samenwerken. Trainingen in teamverband. Team training samenwerken.

De kracht van samenwerken: Waarom trainingen in teamverband meer impact hebben

In de dynamische wereld van vandaag is optimaal samenwerken essentieel voor succes. Organisaties moeten zich voortdurend aanpassen aan veranderende...

Leidinggeven met het Lencioni model. Management training.

Stap samen met TeamSpeling in de wereld van het Lencioni model. Beleef met jouw management team alle lagen van het Lencioni model. Hoe staat jouw...

Teamdag Samenwerken en Lencioni. Teamdag voor teamontwikkeling.

Stap met deze teamdag in de wereld van Samenwerken en Lencioni. Een dag in het teken van de Piramide van Lencioni. Hoe kan de weg naar de top van de...
verandermanagement voor teams - team training verandering

Verandermanagement. Leren omgaan met verandering.

Verandermanagement is een gestructureerde aanpak om organisaties en hun medewerkers te begeleiden bij het doorvoeren van gewenste veranderingen. Het...